StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Započelo pripajanje TUP-a UTD Ragusi, Grad Dubrovnik se uključuje u Sportsku ligu, kotarski izbori 6. studenoga

Piše Grad Dubrovnik
9. rujna 2022. - 12:42

CILJ JE FINANCIJSKA SAMOODRŽIVOST DRUŠTVA

Gradonačelnik Franković s direktoricom društva TUP d.d. Marijom Šimunović

Gradonačelnik Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin održali su u srijedu sastanak s direktoricom društva TUP d.d. Marijom Šimunović. Direktorica Šimunović izvijestila je gradonačelnika o aktivnostima poduzetima od strateške kupnje društva TUP d.d. u ožujku ove godine kojim je Grad postao vlasnik iznimno vrijednog prostora u kojem su planirani brojni javni sadržaji. Istaknula je kako je započeo proces pripajanja društva TUP d.d. društvu UTD Ragusa d.d. Izrađena je arhitektonska snimka izvedenog stanja zgrada u Gružu i Knežici te je u tijeku revizija svih ugovora s postojećim zakupcima poslovnih prostora, s ciljem postizanja financijske samoodrživosti Društva.

image

U kompleksu TUP-a

Božo Radić/Cropix

Na temelju rezultata revizije, slobodni prostori stavit će se u funkciju gradskih tvrtki, društava i kulturnih institucija. Jedan od prvih koraka po preuzimanju prostora u Gružu bilo je uklanjanje onečišćenja, odnosno azbesta i grafitne prašine nastale nakon godina u kojima se u TUP-u odvijala proizvodnja. Ideja za ovaj dio pogona je transformacija proizvodnih pogona TUP-a u urbano tkivo te regeneracija prostora korištenjem održivih materijala u procesu obnove.

U sklopu EU projekta "Novi europski Bauhaus", projektom "Revitalizacija TUP-a" Gradu se osiguravaju tehnički kapaciteti kako bi se formiranjem interdisciplinarnog tima, uključujući stručnjake društveno-humanističke, gospodarske, tehničke, pravne i ekonomske struke, formirao održivi model "novog gradskog kulturno – društvenog inkubatora".

INTEGRACIJA DJECE S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU

Grad Dubrovnik se uključuje u projekt Sportske lige

Na poziv udruge "Akademija zdravog življenja" Grad Dubrovnik uključio se u projekt Sportske lige za djecu s teškoćama u razvoju, Special Power League. Liga je osnovana 2018. godine, a ubrzo su joj se pridružili Hrvatski nogometni savez, Hrvatski rukometni savez, brojni hrvatski nogometni i rukometni klubovi, kao i udruge koje skrbe o djeci s teškoćama u razvoju. Ambasador joj je hrvatski nogometni reprezentativac Mateo Kovačić, čija zaklada snažno podupire ovaj projekt.

image

Sportska liga

Osnovni je cilj projekta integracija u društvo djece s teškoćama u razvoju kroz kontinuirano bavljenje sportskim aktivnostima, a dodatna dobrobit poboljšanje motoričkih i kognitivnih kapaciteta te druženje i stvaranje novih prijateljstava kroz igru i sport, neovisno o vrsti i stupnju fizičkih i intelektualnih teškoća.

Želeći dobiti što širu sliku o potrebama i afinitetima djece s teškoćama s područja grada Dubrovnika za bavljenje sportskim aktivnostima, Grad Dubrovnik je za suradnju zamolio predsjednicu udruge "Poseban prijatelj" Dženitu Lazarević, koja je pripremila i objavila anketni upitnik na koji se mogu javiti svi zainteresirani za uključivanje u ovaj projekt. Rezultati dobiveni ovim upitnikom koristit će se za formiranje nogometnog tima koji će se uključiti u Sportsku ligu za djecu s teškoćama u razvoju - Special Power League, ali i kao podloga za pripremu Programa javnih potreba u športu za osobe s invaliditetom.

KVALITETA ŽIVOTA GRAĐANA

Kotarski izbori održat će se 6. studenoga 2022. godine

Odlukom Gradskog vijeća Grada Dubrovnika 6. studenoga održat će se izbori za članove vijeća jedinca mjesne samouprave – osam gradskih kotara i sedamnaest mjesnih odbora. Koliko su kotarski izbori važni ova gradska uprava pokazala je tijekom posljednje četiri godine aktivno uključujući članove vijeća jedinica mjesne samouprave u dnevno donošenje odluka.

Nakon skoro desetogodišnje nebrige ova gradska uprava je uključila kotare u društveno-politički život grada te je reorganizacijom gradske uprave pri Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu uspostavljen Odsjek za mjesnu samoupravu kako bi se dnevni komunalni problemi brzo i kvalitetno rješavali stoga je aktivnost članova vijeća iznimno važna za što bolje funkcioniranje kotareva i odbora.

image

Kotarski izbori

 

U svrhu učinkovitijeg rješavanja komunalnih problema na području Grada Dubrovnika pri istom upravnom odjelu uspostavljen je i Pododsjek za hitne intervencije. Također, Grad Dubrovnik provodi sustavna ulaganja u sustav mjesne samouprave omogućujući vijećima gradskih kotara i mjesnih odbora učinkovitiji rad, a građanima što lakše ostvarivanje svojih prava. Tako je u proteklom razdoblju ova gradska uprava obnovila i uredila prostor gradskog kotara Montovjerna te prostore mjesnih odbora Osojnik i Ljubač. Gradskom kotaru Ploče iza Grada, Mokošica i Komolac osigurani su potpuno novi prostori, a na širem gradskom području proveden je i niz ulaganja u društvene domove.

16. travanj 2024 02:04