StoryEditorOCM
DubrovnikSTIGAO DRŽAVNI VRH

ZAPOČELA UNESCO-ova KONFERENCIJA 40 godina upisa Dubrovnika u UNESCO i 10 godina upisa Feste

Piše DV Foto:DV
1. veljače 2019. - 11:08
U organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske  i Grada Dubrovnika te suorganizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i Sveučilišta u Dubrovniku na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku održava se konferencija povodom dvije za Dubrovnik važne UNESCO-ove obljetnice - 40 godina od upisa povijesne jezgre Dubrovnika na Popis svjetske baštine i 10 godina od upisa Feste svetoga Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
 
Na samom početku konferencije prisutnima se obratio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, direktor za kulturu i urgentna stanja UNESCO-a Lazare Eloundou, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić te gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.
 
Tijekom konferencija brojni domaći i strani stručnjaci govorit će o temama: „Kulturna baština u opasnosti i poslijeratna obnova“, „Održivo upravljanje i povijesna jezgra Dubrovnika - 40 godina poslije“ te „Festa svetoga Vlaha i provedba Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine“. Sudjelovat će govornici iz sjedišta UNESCO-a u Parizu, iz Poljske, Kolumbije, Jamajke i Hrvatske.
 
Gosti iz UNESCO-ove središnjice i povjerenstava iz više zemalja sudjelovat će i na Festi svetog Vlaha u Gradu te obići stonske zidine i Konavle.
 
U povodu obilježavanja UNESCO-ovih obljetnica, navečer 1. veljače Grad Dubrovnik, Dubrovačke ljetne igre i Dubrovački simfonijski orkestar te Hotel Rixos Libertas organiziraju Operu Galu, svečani koncert u Kongresnoj dvorani Hotela Rixos Libertas. Uz Dubrovački simfonijski orkestar i dirigenta Ivana Josipa Skendera, nastupit će Marija Kuhar Šoša – sopran, Dubravka Šeparović Mušović – mezzosopran, Domagoj Dorotić – tenor i Ljubomir Puškarić – bariton.
 
 
18. travanj 2024 20:49