StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA |

Zakupci plaćaju pola ugovorenog zakupa, OŠ Marina Getaldića ide u uređenje, bolji standard za slijepe i slabovidne osobe

Piše Grad Dubrovnik
9. srpnja 2021. - 10:04
Gradonačelnik Mato Franković potpisao je ugovor za uređenje OŠ Marina Getaldića s predstavnikom tvrtke Alfaplan građenje d.o.o. Matom ButijeromGrad Dubrovnik

ZA RAZDOBLJE KOLOVOZ – LISTOPAD

Usuglašen model naplate zakupa poslovnih prostora i javnih površina

Gradonačelnik Mato Franković održao je sastanak s predstavnicima zakupaca prostora i javnih površina u vlasništvu Grada Dubrovnika, a na temu modela obračuna zakupnina u tromjesečnom razdoblju kolovoz – listopad 2021. Na sastanku je iznesen te od strane zakupaca prihvaćen prijedlog da se u razdoblju od 1. kolovoza do 1. studenog 2021. zakupnine obračunavaju prema modelu 50 posto ugovorenih iznosa.

image
Sa zakupcima prostora i javnih površina u vlasništvu Grada Dubrovnika dogovoreno je da se od 1. kolovoza do 1. studenog 2021. zakupnine obračunavaju prema modelu 50 posto ugovorenih iznosa
Grad Dubrovnik

„Iako je lipanj donio reaktivaciju gospodarskih djelatnosti odlučilo smo i kroz lipanj i srpanj produljiti valjanost aktualnih mjera jer želimo pomoći koliko možemo“, istaknuo je gradonačelnik kazavši kako je prihvaćeni model naplate od 1. kolovoza realan i opravdan. Naglasio je kako se isti neće odnositi na one subjekte koji iz opravdanih razloga neće moći obavljati gospodarsku djelatnost odnosno na one kojima je odlukama Stožera onemogućen rad.

Također je rekao da će takva odluka biti podložna promjenama u slučaju drastičnih poremećaja tržišta poput, neželjenog, ulaska u crvenu zonu i posljedičnog prestanka turističkog prometa. Govoreći o epidemiološkoj situaciji i procijepljenosti opće populacije u Dubrovniku gradonačelnik Franković istaknuo je važnost primanja cjepiva i činjenicu da se većina turističkih djelatnika cijepila.

POTPISAN UGOVOR

Kreću radovi uređenja OŠ Marina Getaldića

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković potpisao je ugovor za izvođenje radova s predstavnikom tvrtke Alfaplan građenje d.o.o. Matom Butijerom. Radovi na obnovi, adaptaciji i uređenju Osnovne škole Marina Getaldića na dvije lokacije - na adresi Ilije Sarake 7 (prostor buduće škole) i adresi Nikole Gučetića 1 (prostor sadašnje škole Centar) kreću na jesen, uz predviđeno trajanje od godine dana.

image
Ulica Iliije Sarake uskoro postaje veliko gradiliušte

Novi objekt škole smješten je u nekadašnjoj palači omeđenoj ulicama Ilije Sarake i Pobijana, a koju je za potrebe organiziranja osnovne škole Gradu na korištenje bez naknade ustupila Dubrovačka biskupija. Za potrebe razredne nastave (od 1. do 3. razreda) organizirat će se šest učionica te popratni prostori, a u sklopu projekta je predviđena adaptacija i opremanje manjeg obuhvata zgrade Centar.

„U konačnici ćemo dobiti uređen prostor po svim pedagoškim standardima uz nastavu organiziranu u jednoj smjeni, a čime će i Gimnazija dobiti preduvjete za rad u jednoj smjeni. Ovo je druga škola koju će Grad Dubrovnik uvesti u jednosmjensku nastavu i nakon ovoga nam je preostala još jedna, Osnovna škola Mokošica. Kako je prisutan pozitivan demografski trend sigurno je da će skora budućnost zahtijevati izgradnju i jedne potpuno nove škole, koju vidimo na području Komolca, a vjerujem u budućnosti i na Gornjim selima'', kazao je gradonačelnik Franković.

PREDSTAVLJEN PROJEKT „DANOVA“

Bolji uvjeti za slijepe i slabovidne osobe

U Dubrovniku se 1. srpnja 2021. predstavio projekt DANOVA - "Inovativne usluge prijevoza za slijepe i slabovidne putnike u Dunavskoj regiji". Predstavljanje je organizirala Zračna luka Dubrovnik kao vodeći partner u projektu, a na na predstavljanju projekta i sastanku sa zainteresiranom javnošću sudjelovali su projektni partneri iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Bugarske, Slovačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Moldavije.

image
Cilj projekta DANOVA je poboljšati uvjete života za slijepe i slabovidne osobe
Grad Dubrovnik

Sudionici u projektu iz Hrvatske još su Hrvatski savez slijepih i Lučka uprava Dubrovnik. Sudionici okruglog stola s dubrovačkog područja, poglavito predstavnici Udruge slijepih i slobovidnih osoba Dubrovačko-neretvanske županije, pohvalili su suradnju s Gradom Dubrovnikom, počevši od podizanja svijesti o potrebama osoba s invaliditetom, preko potpore programima i projektima udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom pa do rješavanja konkretnih prometnih, komunalnih i drugih problema i prepreka s kojima se osobe s invaliditeto svakodnevno susreću.

Važno je za spomenuti kako će u sklopu projekta Zračna luka Dubrovnik instalirati taktilne trake u području odlazaka i dolazaka pristanišne zgrade pa sve do postaje za javni gradski prijevoz, taktilne orijentacijske planove koji će se postaviti na ključnim područjima unutar zračne luke te kutak za slijepe i slabovidne za lakše snalaženje i dobivanje potrebnih informacija.

20. travanj 2024 04:35