StoryEditorOCM
DubrovnikPOTEŠKOĆE SA SUSTAVOM |

ZAKAZALI ONLINE UPISI U VRTIĆE Mrežno je ‘in‘, ali bez dobrog starog telefona nema upisa

Piše Silvia Rudinović
1. srpnja 2021. - 19:50

Značajnom dijelu roditelja zakazali su prvi mrežni upisi u dječje vrtiće putem sustava e-Građani. Sustav nije povukao stotine potvrda o radnom statusu roditelja zbog čega su zaposlenici vrtića morali svakog od njih pozivati da naknadno dopune prijavu preko interneta ili dokaz o zaposlenju osobno preuzmu u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i dostave. Time je projekt „Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove“ pao na osnovnim ciljevima.

Partneri zadovoljni

Projekt vrijedan 40 milijuna kuna, financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, proveden je radi pojednostavljenja upisa bez administrativnih poslova na način da se upotrebljavaju već postojeći podatci iz temeljnih registara različitih tijela državne uprave. Partneri na ovom projektu su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva i Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET.

- Građani i ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja su izuzetno zadovoljni elektroničkom uslugom što pokazuju i podaci. Od ukupno 2.916 elektroničkih zahtjeva za upisom, 2.572 zahtjeva je zaprimljeno od strane roditelja kroz sustav e-Građani, a samo 344 zahtjeva je napravljeno od strane administratora vrtića - kažu u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva.

Na raspisane upise u Dječje vrtiće Dubrovnik, prema izjavi ravnateljice Boje Milan Mustać, stiglo je 500-tinjak prijava, značajno više nego lani.

- Eksperimentalni dio upisa je stvarno bio težak, ali sve se može popraviti. Uzet ćemo koliko god treba vremena za odraditi posao na najbolji mogući način. Stručne suradnice, tajnice, svi su pozivali roditelje čijoj djeci upisi nisu zatvoreni kako bi dostaviti potrebnu dokumentaciju. Otvorena nam je mogućnost da i mi možemo unositi podatke. Još uvijek se sve provjerava, teško nam je, ali roditelji trebaju znati da sve to neće utjecati na upis njihove djece u vrtiće – kaže ravnateljica Milan Mustać.

Roditelji su najprije morali osobno na Fini predati pristupnicu i s dobivenim podacima aktivirati korisnički račun na servisu e-Građani. Tada je sve trebalo ići glatko i jednostavno. Sustav je sam trebao povući potrebne potvrde javnopravnih ustanova, među njima i HZMO-a o radnom statusu oba roditelja.

image
Upisi u Dječje vrtiće
Dv

- Zbog poslovnih pravila unutar samog HZMO-a, podaci za ovu godinu možda neće biti dostupni automatski za sve roditelje koji podnose zahtjeve (na način na koji su dostupni podaci iz matičnih knjiga ili evidencija u MUP-u, i drugih). No, upravo iz tog razloga u sustavu je predviđena mogućnost da roditelji mogu dodati i potvrde koje nisu u sustavu e-Građana za svoju djecu kao privitak svom zahtjevu, kako bi osigurali da svaki roditelj može na vrijeme i jednostavno predati zahtjev za upis djeteta u vrtić. S obzirom da je za DV Dubrovnik kroz sustav uspješno u cijelosti predano 395 zahtjeva, cijenimo da su upisi, uz neke manje poteškoće uspješno provedeni – kažu u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva.

Isto pitanje postavljeno je Ministarstvu znanosti i obrazovanja i CARNET-u, no međusobno su se dogovorili da odgovore o uspješnosti provedbe ovogodišnjih upisa u vrtiće daje Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.

Dogodine upisi u škole

- Elektronički upisi u vrtiće putem sustava koji je razvijen u sklopu ovog projekta prošao je vrlo dobro u svih 27 vrtića koji su provodili upise. S obzirom da je ovo posve nov sustav, kroz projekt smo osigurali edukciju rada sa sustavom za zaposlenike vrtića koji provode upise te dodatno sustav korisničke podrške u CARNET-u, koji su im bili na raspolaganju za rješavanje problema. Tijekom desetak dana u kojima su roditelji mogli predavati zahtjeve, bilo je ukupno 383 zahtjeva za podrškom (poteškoće koje vrtići nisu sami mogli otkloniti), od toga 14 vezanih za vrtiće u Dubrovniku – kažu u Središnjem uredu.

U 2021. godini su predviđene usluge upisa u ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te prijave i upisi u učeničke domove, a upisi u osnovnu školu, srednju školu, prijava mature te obrazovanje odraslih su predviđene za iduću školsku godinu. Upisi u ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja kao usluga za građane i kao usluga za administraciju procesa upisa u predškolski odgoj i obrazovanje u prvom upisnom roku (svibanj-lipanj 2021) je bila dostupna za 27 vrtića koji su se izjasnili kako žele provoditi upis elektroničkim putem, a krajem lipnja i početkom srpnja za dodatna 32 vrtića provodit će se upisi u drugom upisnom roku. Za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja koje su se javile na javni poziv za sudjelovanje u elektroničkom upisu kroz projekt nabavljena je odgovarajuća računalna oprema, a održane su i edukativne radionice i osigurana korisnička podrška.

Sve će biti umreženo

Iz Središnjeg ureda za razvoj digitalnog društva navode kako će projekt omogućiti modernizaciju sustava matičnih podataka koji se prikupljaju tijekom obrazovnog procesa te će se uspostaviti izvještajni sustav za nadležne institucije. Kako bi se postigao cilj administrativnog rasterećenja građana, povezano je više od 10 temeljnih registara, a kontinuirano se radi na povezivanju s ostalim registrima čiji se podaci koriste u procesu upisa u programe odgojno-obrazovnih ustanova.

19. travanj 2024 01:48