StoryEditorOCM
DubrovnikNIŠTA SE NE BACA

Za ‘zero waste‘ djevojke otpad nije smeće – od odbačenih materijala stvaraju slike, haljine i nakit

Piše Kristina Filičić Foto: Božo Radić/CROPIX
20. veljače 2020. - 15:50
Da 'otpad nije smeće' znaju vrijedne djevojke iz Doma učenica Dubrovnik. Tim mladim kreativnim curama polazi za rukom iz onoga što je nekome 'za baciti' napraviti prava mala umjetnička djela.

- Živimo u potrošačkom svijetu, gdje smo sa svih strana „bombardirani“ reklamama o proizvodima koji nam se nude. Malo tko razmišlja kako smo svi skloni, čim nešto potrošimo ili iskoristimo i predmet više nema svoju proizvodnu vrijednost, odbaciti ga i da na taj način i sami pridonosimo gomilanju raznoraznog otpada koji je već problem ogromnih razmjera. Ali zašto ne bismo mogli pokušati nešto takvo ponovo iskoristiti? Zašto ne bismo uz malo uloženog vremena i kreativnosti stvorili nešto novo, i nečemu odbačenom udahnuli novi život i priču?


Novi život stare ambalaže


Shvaćanje nužnosti recikliranja i savjesnog odnosa prema otpadu je svima jako važno, jer se sve više zatrpavamo vlastitim smećem – kaže odgojiteljica i voditeljica likovne sekcije Marina Bobić. Recikliranje može biti smjer razmišljanja i ponašanja. Ambalaža koju često odbacujemo može poslužiti kao glavni materijal za izradu primjerice slike. Upravo tako razmišlja se u Domu učenica Dubrovnik pa ne čudi kada od odbačenih limenki izrade sliku morskog dna ili zanimljivu skulpturu od starih novina. A koriste u svom stvaralaštvu i dijelove starih kreveta i vrata, kore orašastih plodova, školjki, starih vreća, slomljenih ogledala, grana koje je izbacilo more.

- Izradili smo nekoliko kolekcija nakita od raznih materijala. Bilo je tu drva, stare odjeće i torbi, konopa, konca, sigureca, dijelova guma bicikle… U prikupljanje materijala smo uključeni svi u sekciji, ali nam često pomažu i prijatelji, roditelji naših učenica kao i djelatnici našeg Doma, tako da su naši radovi rezultat dobre volje i entuzijazma velikog broja ljudi – kaže Bobić i dodaje kako je učenicama posebno izazovna izrada dizajna. Imaju pravu malu kolekciju haljina izrađenih od školjki, komada ribarske mreže, žice, plastične ambalaže, patenata, rukavica, vreća, starih CD-ova, video kaseta i novina, slomljenih kišobrana, pa čak i ambalažnog otpada u izvornom obliku.

- Moto naše sekcije 'ništa se ne baca jer se sve opet može iskoristiti' često nas je odveo do originalnih i uspješno realiziranih ideja. Kroz druženje i kreativan rad u nastojanju da nešto zajedno stvorimo, osvješćujemo da i sami svojim ponašanjem i odnosom prema svemu oko nas možemo doprinijeti u očuvanju našeg okoliša – kaže Bobić.


Slušalice na zidu


Ravnateljica Doma Sandra Merđan ponosna je na njihove ekološki osviještene učenice.
- Vrlo često se posvećujemo ekologiji a posebno je tu vrijedan rad likovne radionice koja radi na 'zero waste' način. Ništa se ne baca. Od materijala što bi većina nas možda bacila u smeće naše učenice izrađuju prekrasan nakit, slike i raznorodne rukotvorine.
U kreativno-likovnoj sekciji desetak je djevojaka, među kojima Monika Franušić, učenica drugog razreda Opće gimnazije i Nikolina Marlais, učenica trećeg razreda TUŠ-a.

- Ništa se ne baca. Čak i izrezani papir ostavljamo jer će nam za nešto poslužiti. Prošle godine smo tako na sekciji izradili diptih nazvan 'Radio valovi' za čiju je izradu korišten veliki broj odbačenih slušalica i dio slomljenog kreveta. Na državnoj Domijadi u kategoriji slike osvojili smo prvo mjesto. Stalno nešto radimo. Trenutačno od aluminijske folije radimo okvir za ogledalo – kažu Monika i Nikolina. Razmišljaju i o novim haljinama od stare robe, mreža i plastike, tu sve pršti od ideja. Treba samo imati mašte i volje, biti kreativan, a ponajprije željeti pridonijeti očuvanju okoliša.
24. travanj 2024 03:41