StoryEditorOCM
DubrovnikNAJAVLJENI OVAJ TJEDAN

Dubrovčani za sada ostali bez besplatnih sistematskih pregleda! Saznali smo gdje je zapelo

Piše Ahmet Kalajdžić
8. ožujka 2023. - 21:33

Nakon što je uoči Nove godine najavljeno da će ovaj tjedan započeti besplatni sistematski pregledi, raspitali smo se jesu li u dubrovačkim ordinacijama obiteljske medicine krenuli pregledi. Naime, najavljena nova pravila u oblasti zdravstvenog osiguranja između ostalog znače i prioritetno uvođenje sistematskih pregleda za osobe starije od 65 godina, osobito za one koji tijekom razdoblja posljednje dvije godine uopće nisu posjetili svog obiteljskog liječnika

image

Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

Javnosti je još uvijek poznato samo to kako nadležno Ministarstvo zdravstva RH za sve osobe navedene životne dobi namjerava propisati obavezu obavljanja spomenutog pregleda tijekom kojeg će se svima utvrditi razina šećera i masti u krvožilnom sustavu, dok će dio pretraga ovisiti o godinama i spolu pacijenata. Tako je polanirano da se svim muškarcima starosne dobi od 50 do 75 godina mjeri PSA- marker upale, odnosno karcinoma prostate, a jednako za muškarce i žene planirano je obaviti denzitometriju, odnosno utvrditi gustoću koštanog sustava.

Predviđeno je da se svi preventivni zdravstveni pregledi obave u samo dva dana u objektima domova zdravlja ili u bolnicama te smo za konkretnije podatke zamolili ravnatelja Doma zdravlja Dubrovnik Branka Bazdana koji nam je o realizaciji projekta rekao:- na realizaciji tog prohjekta nije ništa učinjeno jer još uvijek iz Ministarstva zdravstva nemamo upute niti informacije mjerodavnih službi našeg ministarstva ili Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Službeno još ništa nismo dobili, ali očekujemo da će to biti riješeno po donošenju novog Zakon o zdravstvu, što će Sabor izglasati najvjerojatnije do svibnja ove godine. Neke od pretraga su poznate, ali primjerice Dom zdravlja nema svu potrebnu opremu, posebno ne denzitometar niti laboratorij te bi se dio pretraga radio u bolnici. No, uskoro ćemo i mi i javnost o tome više znati- najavio je Bazdan.

Što je denzitrometrija?

Denzitometrija je pretraga koja mjeri mineralnu gustoću kostiju i procjenjuje stupanj osteopenije (osteoporoze), bolesti koja predstavlja smanjenu gustoću koštane mase i uslijed hormonskog disbalansa česta je kod žena u menopauzi. No, uočena je i kod muškaraca, a na razvoj bolesti utječu suvremeni način života, nepravilna prehrana, fizička neaktivnost, pušenje, konzumiranje alkohola i- produženi životni vijek! Uslijed osteoporoze kosti postaju krhke i podložne lomovima te posljedično dolazi do invaliditeta i smanjene kvalitete života.

image

Dr. Orsat John

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Slično kaže i dr Orsat John iz udruge Kohom za Dubrovačko- neretvansku županiju:

-Nažalost, od Ministarstva zdravstva još nismo dobili nikakvu obavijest o tome, a osobno sam o akciji doznao kao i vi, iz medija- rekao je dr John, neizravno potvrđujući staro pravilo kako u našoj zemlji o svemu važnom zadnji doznaju upravo oni koji su najpozvaniji za realizaciju neke akcije.

O svemu smo poalali upit i nadležno Ministarstvu zdravstva RH. Odgovor kojeg ćemo obajviti čim ga dobijemo. No, u želji dfa našim čitateljima damo barem neke konkretnije podatkle uspjeli smo kontaktirati bivšeg dopredsjednika Hrvatske liječničke komore dr Miroslava Hanževačkog koji je bio član radne skupine koja je radila na prijedlogu novog pravilnika o specijalističkim pregledima:

-U aktualnoj fazi to još uvijek ni približno spremno da krene u inplementaciju za tjedan-dva ili mjesec dana. Kad ministar to odluči, realizacija će prvo početi kao pilot-projekt u samo nekim županijama, a trentačno ni pilot projekt nije započeo nego je u fazi pripreme i mogao boi početi za par mjeseci. To sigurno neće biti Zagrebačka županija i ne mogu reći hoće li to biti vaša Dubrovačko-neretvanska županija jer sve ovisi o strukturiranosti informatičke podrške Domova zdravlja, a nisam siguran da to ima vaš Dom zdravlja. Mislim da su malo prerano pošli u javnost s tim informacijama. Siguran sam da se iduća dva-tri mjeseca po ovom puitanju ne bi trebalo nešto očekivati, nego to realno nije za očekivati prije završetka turističke sezone- rekao nam je dr Hanževački.

Što je PSA?

Prema stručnim publikacijama, PSA ili prostata specifični antigen je glikoprotein kojeg stvaraju stanice prostate te izlučuju u krv i sjemenu tekućinu. Najviša koncentracija PSA nalazi se upravo u sjemenoj tekućini gdje ispunjava svoju biološku ulogu održavanja spermija pokretnima te spremnima za oplodnju u periodu između ejakulacije i kontakta s jajnom stanicom. Nakon višegodišnjih znanstvenih eksperimenata, otkriven je 1979. godine ali je prvo mjerenje iz seruma te otkriće kliničke primjene uslijedilo 1980. godine. Inače, PSA ne izlučuju samo stanice prostate već, u manjoj mjeri, i druga tkiva u organizmu.

20. travanj 2024 06:21