StoryEditorOCM
DubrovnikZAKLADA KABOGA I DUBROVAČKA BISKUPIJA

ZA PROFESORE I LIJEČNIKE Otvorena obnovljena palača na Pustijerni

Piše Kristina Filičić
10. srpnja 2017. - 17:43

Palača u Pustijerni, u vlasništvu Dubrovačke biskupije, u cijelosti je obnovljena sredstvima zaklade Caboga Stiftung u iznosu od 14 milijuna kuna. Projekt obnove, istaknuto je na jutrošnjem svečanom otvorenju, trajao je 14 mjeseci. Stara dubrovačka Palača raspolaže s pet stambenih jedinica, od kojih je jedna u cijelosti već uređena od strane Zaklade, polivalentnom dvoranom, dva uredska prostora te zajedničkom terasom na ukupnoj površini od 600 četvornih metara.

Tri stambena prostora dat će se na privremeno korištenje trima dubrovačkim institucijama Općoj bolnici Dubrovnik, Sveučilištu u Dubrovniku te klasičnoj gimnaziji za smještaj liječnika, profesora... i njihovih obitelji koji žele živjeti i raditi u Gradu.

U jedan stan uskoro bi se trebao useliti i ekonom Dubrovačke biskupije sa svojom obitelji dok će Zaklada, uz poslovne prostore, koristiti jednu stambenu jedinicu za potrebe profesora predavača, umjetnika te poslovnih suradnika. Spomenimo, radove na obnovi palače izvodila je tvrtka Građevinar – Quelin uz projektnu dokumentaciju Studia Vetma te konzervatorski nadzor Ministarstva kulture, konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Dubrovačka Biskupija i zaklada Caboga Stiftung ovim projektom, rečeno je, žele istaknuti pozitivan primjer obnove dubrovačke kulturne baštine ne u turističke svrhe, već u cilju revitalizacije stare gradske jezgre i povratka života u Grad.

Na svečanom otvorenju novoobnovljene palače uz brojne uzvanike nazočili su biskup mons. Mate Uzinić, predsjednik zaklade Caboga Stiftung Ivo Felner, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Mato Franković, župan Nikola Dobroslavić te predstavnici institucija koje će koristiti stanove u Palači.
 

20. travanj 2024 01:08