StoryEditorOCM
Dubrovnikpromocija u dubrovniku

‘Za Hrvatsku su sada otvorene velike mogućnosti, a s dostupnih 2,2 milijarde eura kroz Europski socijalni fond plus jedna je od najvećih alokacija po glavi stanovnika u EU‘

Piše DV
22. ožujka 2023. - 15:50
Predstavljanje novog Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. u okviru Europskog socijalnog fonda plus (ESF+)”, u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.Grad Dubrovnik/Grad Dubrovnik

Na konferenciji „Promocija Europskog socijalnog fonda plus“, koju su u Lazaretima otvorili župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Mato Franković te državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš, predstavljene su mogućnosti iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) koje su na raspolaganju Republici Hrvatskoj u novom proračunskom razdoblju EU. ESF+ glavni je instrument Europske unije za ulaganje u četiri ključna područja: ulaganje u zapošljavanje i povećanje razine vještina, socijalna politika, obrazovanje i cjeloživotno učenje te ulaganje u zdravstvenu i dugotrajnu skrb.

image

Predstavljanje novog Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. u okviru Europskog socijalnog fonda plus (ESF+)", u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Grad Dubrovnik/Grad Dubrovnik

Župan Dobroslavić zahvalio je Vladi RH na dosadašnjoj podršci u razmjeni informacija u provedbi projekata podržanih EU sredstvima na području Dubrovačko-neretvanske županije. Izrazio je zadovoljstvo posebnim naglaskom stavljenim na strukovno obrazovanje, što je naša županija prepoznala kroz provedbu projekta Turističko ugostiteljske škole Dubrovnik, „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik”, ukupne je vrijednosti preko 10 milijuna eura. Također, kroz novi program naglasak je stavljen na socijalnu zaštitu te kvalitetne i dostupne socijalne i zdravstvene usluge poput primjera projekta „Josipov dom“ (centar za pomoć žrtvama nasilja), sigurne kuće za žene žrtve nasilja. Župan je pritom spomenuo i niz projekata „Unapređenja usluga u predškolskim ustanovama“ te dugogodišnji projekt „Pomoćnika u nastavi“. Naglasio je važnost uloge Regionalne agencije DUNEA u provedbi navedenih programa kroz pružanje tehničke pomoći u pripremi i prijavi istih. „Mi ćemo kao i dosada pratiti natječaje i prijavljivati se na javne pozive i vjerujemo da će provedba ESF+ programa doprinijeti uravnoteženom regionalnom razvoju“ zaključio je izlaganje župan župan Dobroslavić.

image

Predstavljanje novog Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. u okviru Europskog socijalnog fonda plus (ESF+)", u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Grad Dubrovnik/Grad Dubrovnik

"Kada govorimo o projektima sufinanciranim iz Europskog socijalnog fonda, istaknuo bih činjenicu kako smo se, nakon što smo kupili Vilu Čingriju, odlučili u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom ustupiti je za projekt Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu, koji će generirati najbolji i najkvalitetniji ljudski potencijal u turističko-ugostiteljskom segmentu gastronomije‘‘, kazao je gradonačelnik Franković. Istaknuo je ujedno projekte za brigu o starijima i natječaj koji je omogućio prijavu Doma za umirovljenike u Dubrovniku za financiranje, kao i pripremu projektne dokumentacije Centra za pružanje usluga u zajednici za prijavu na buduće natječaje.

image

Predstavljanje novog Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. u okviru Europskog socijalnog fonda plus (ESF+)", u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Grad Dubrovnik/Grad Dubrovnik

Državni tajnik Ivan Vidiš podsjetio je kako je Hrvatska u posljednjoj godini korištenja sredstava iz ESF-a za razdoblje 2014.-2020., kojima je glavni cilj bio stabilizacija tržišta rada te da su na redu prvi javni pozivi i korištenje sredstava iz novog ESF+ fonda. Za sljedeće programsko razdoblje najavio je tri programska cilja za iskorištavanje sredstava iz ESF+, prvi od kojih je dostizanje stope zaposlenosti od 75 posto, drugi je uključivanje 55 posto odraslog stanovništva u proces cjeloživotnog obrazovanja dok je treći smanjenje za više od 300 tisuća građana koji su u riziku od siromaštva, a što će se odraditi u suradnji s drugim mjerama i fondovima.

‘‘Europski socijalni fond plus najbolji je instrument za ulaganje u ljude, što su već raniji rezultati ovog programa u Hrvatskoj pokazali, a odnose se na značajno smanjenje nezaposlenosti te očuvanje oko 280 tisuća radnih mjesta za vrijeme pandemije. Za Hrvatsku su sada otvorene velike mogućnosti, a s dostupnih 2,2 milijarde eura kroz ovaj program to je jedna od najvećih alokacija po glavi stanovnika u EU‘‘, kazao je Michael Morass iz Europske komisije, zamjenik voditelja jedinice nadležne za Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku.

Republici Hrvatskoj će u novom sedmogodišnjem razdoblju biti na raspolaganju 2,27 milijardi eura iz Europskog socijalnog fonda plus za ciljeve podizanja zaposlenosti, cjeloživotnog obrazovanja i smanjenja rizika od siromaštva.

25. travanj 2024 06:05