StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD DUBROVNIK |

ZA BOLJI URBANI STANDARD Suradnja s arhitektima oko prostornih planova, četiri nova respiratora za OBD, uporabna dozvola za OŠ Montovjerna

Piše Grad Dubrovnik
31. srpnja 2020. - 10:37
URBANISTIČKI I PROSTORNI RAZVOJ

Grad i Društvo arhitekata surađivat će pri donošenju novih prostornih planova

image
DAD će surađivati s gradskom upravom oko prostornih planova
Grad Dubrovnik



Grad Dubrovnik i Društvo arhitekata Dubrovnik sklopili su jednogodišnji Sporazum o suradnji na izradi prostornih planova, a potpisali su ga gradonačelnik Mato Franković i Predsjednik Društva arhitekata Božo Benić. Sporazumom je definirano da će, u cilju što kvalitetnijeg unaprjeđenja prostornog uređenja, Društvo arhitekata na zahtjev Grada i samoinicijativno pružati Gradu savjetodavne usluge i davati stručna mišljenja prilikom izrade izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika.

- „Potpisivanje sporazuma i nova suradnja donosi dodatnu razinu profesionalnosti u segmentu prostornog planiranja, koji je najvažnija podloga budućeg urbanističkog razvoja Grada. Iznimno smo zadovoljni ovakvim uključenjem Društva arhitekata Dubrovnik i vjerujemo da je ono jamac kvalitete“ kazao je gradonačelnik Mato Franković.



U cilju analize i izrade mišljenja o izmjenama i dopunama planskih dokumenata DAD je osnovao radnu skupinu. Za voditelje su imenovani Božo Benić i Romano Duić, a za članove Lea Đurović Ruso, Ursula Stanić Siništaj, Matko Vetma, Ivan Vojnić i Valentina Vojnić.

ZDRAVSTVENA SIGURNOST

Donacijom Grada navaljena četiri nova respiratora za Opću Bolnicu, sada ih je ukupno 15

image
Novi respiratori za OBD
Grad Dubrovnik


Opća bolnica Dubrovnik dobila je četiri nova respiratora s monitorima za nadzor vitalnih funkcija. Novi respiratori u vrijednosti 967,500 kuna s PDV-om nabavljeni su zahvaljujući donaciji Grada Dubrovnika, a u okviru aktivnosti koje Grad i Bolnica provode u borbi protiv pandemije koronavirusa. Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić uputio je zahvalu gradonačelniku Matu Frankoviću na vrijednoj donaciji te je istaknuo kako ovom akvizicijom Opća bolnica trenutno raspolaže s 15 temeljnih respiratora što u potpunosti ispunjava potrebe Bolnice, ali i dodatno učvršćuje Dubrovnik kao sigurnu destinaciju u turističkom smislu. -„Moramo ulagati u Bolnicu, ali i u kadar – medicinsko i nemedicinsko osoblje.

Sada se upravo pokazalo koliko je zdravstveni sustav važan za građane, ali i za turističku destinaciju, jer posjetitelji danas uz sve ostale faktore očekuju i zdravstvenu sigurnost, a Dubrovnik je može pružiti“, rekao gradonačelnik Mato Franković te je poručio kako je dubrovačka bolnica zaslužila poseban status jer je ona više od opće bolnice te da će se za to zalagati i kroz dužnost saborskog zastupnika.

PROJEKTI ZA KVALITETNIJE OBRAZOVANJE

Ishođena uporabna dozvola za OŠ Montovjerna

image
OŠ Montovjerna
Grad Dubrovnik


Osnovna škola Montovjerna dobila je uporabnu dozvolu čime su se stekli uvjeti za njeno korištenje. Istovremeno, u tijeku je postupak isporuke i ugradnje učioničkog te uredskog namještaja odnosno opreme za sportsku dvoranu, dok je oprema za školsku kuhinju već ugrađena. Zahvaljujući svemu navedenom potpuno opremljena nova škola s početkom iduće nastavne godine primit će prve generacije polaznika.

Nova škola u potpunosti ispunjava potrebe nastavnog programa i kapacitete za organizaciju nastave u jednoj smjeni za učenike od prvog do osmog razreda – osam nižih i osam viših razreda, ukupno 16 razreda po 28 učenika, odnosno 448 učenika u jednoj smjeni. Izgrađena je i dvodijelna sportska dvorana s pratećim sadržajima, blagovaonica i knjižnica, dodatne učionice za izborni predmet prostori za pedagoga i psihologa. Škola je projektirana kao zgrada gotovo nulte potrošnje energije, energetskog razreda A+.


Osnovna škola Montovjerna najveći je pojedinačni kapitalni projekt i investicija u osnovnoškolskom obrazovanju vrijedan više od 75 milijuna kuna.


KROZ UMANJENJE FAKTURIRANIH USLUGA

image
OŠ Montovjerna
Grad Dubrovnik


Grad zakupcima poslovnih prostora i javnih površina samo u srpnju pomogao s iznosom od gotovo 4 milijuna kuna
Grad Dubrovnik je zakupcima poslovnih prostora u vlasništvu Grada i zakupcima javnih površina ispostavio račune za mjesec srpanj. Ukupni obračunati iznos za poslovne prostore u srpnju iznosi 285.000 kuna, dok je u ime najma javnih površina fakturirano 75.600,00 kuna. Od ukupnog navedenog iznosa za poslovne prostore 187.000 kuna obračunao je po stopi od 7 posto od iznosa definiranog ugovorima, dok se 98.000 kuna odnosi na zakupce koji sukladno donesenim odlukama ne podliježu umanjenju ugovorene zakupnine.

Umanjeni iznos za poslovne prostore u srpnju tako prelazi 2,5 milijuna kuna, a umanjeni iznos najma javnih površina veći je od milijun kuna. U nastavku provedbe navedenih mjera Grad Dubrovnik oslobodit će od plaćanja zakupnine za korištenje javnim površinama sve zakupce u kategoriji kiosci, kao i stolovi i stolice ispred ugostiteljskih objekata u razdoblju od 1. listopada 2020. do 31. ožujka 2021. U istom periodu za poslovne prostore u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Dubrovnika vrijedit će umanjenje ugovorenog iznosa zakupnine za 99%. Od prava na smanjenje zakupnine poslovnih prostora izuzete su trgovine mješovitom prehrambenom robom na užem gradskom i prigradskom području, ljekarne, tele operateri i državna tijela.

OKVIR

Grad Dubrovnik oslobodio od plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu i suvlasništvu Grada Dubrovnika za mjesece srpanj, kolovoz i rujan 2020. godine sve udruge i društvene organizacije.
24. travanj 2024 19:26