
U prvom pokušaju, a bilo je to prije 14 godina, u more su bacili dvjestotinjak boca vina na dubinu od 15 do 20 metara. More je našlo načina kako prodrijeti u bocu. No, neke su ‘preživjele‘ a vino u njima bilo je vrhunsko, bolje nego ono odležano u podrumu. Ponovili su postupak s više boca, obložili čep voskom, no morske struje su opet bile jače. Sve dok se u glavi jednog od njih nije rodila ideja o stavljanju boce u amforu. Svemu je ‘kriv‘ sestrin poklon – boca s ukrasima od dijelova amfore, kaže nam Edi Bajurin koji je s prijateljem i poslovnim partnerom Ivom Šegovićem stvorio svjetski prepoznat brend Navis Mysterium ili Brodska tajna.
- Napravili smo nekoliko primjeraka boca u amfori i bacili ih u more. Međutim, tlakovi, struje, čep koji ne ‘dihtuje‘, porozna i tanka glina amfore je pucala i taj naš prvi pokušaj je bio pravi fijasko – iskreno će Edi. No, odustajanje nije bilo opcija. S keramičarskom radnjom Valent iz Petrinje, s kojom surađuju i danas, pronašli su rješenje – amfora koja se peče iz dva dijela a kasnije lijepi...
Više o vinu iz amfora pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....