StoryEditorOCM
DubrovnikVinoteka iz morskih dubina

Zaronili su i izronili senzaciju: Vinu iz amfore nema premca. Svjetlost ugleda tek kad ga ulijete u čašu...

Piše Kristina Filičić
11. kolovoza 2024. - 12:15

U prvom pokušaju, a bilo je to prije 14 godina, u more su bacili dvjestotinjak boca vina na dubinu od 15 do 20 metara. More je našlo načina kako prodrijeti u bocu. No, neke su ‘preživjele‘ a vino u njima bilo je vrhunsko, bolje nego ono odležano u podrumu. Ponovili su postupak s više boca, obložili čep voskom, no morske struje su opet bile jače. Sve dok se u glavi jednog od njih nije rodila ideja o stavljanju boce u amforu. Svemu je ‘kriv‘ sestrin poklon – boca s ukrasima od dijelova amfore, kaže nam Edi Bajurin koji je s prijateljem i poslovnim partnerom Ivom Šegovićem  stvorio svjetski prepoznat brend Navis Mysterium ili Brodska tajna.

- Napravili smo nekoliko primjeraka boca u amfori i bacili ih u more. Međutim, tlakovi, struje, čep koji ne ‘dihtuje‘, porozna i tanka glina amfore je pucala i taj naš prvi pokušaj je bio pravi fijasko – iskreno će Edi. No, odustajanje nije bilo opcija. S keramičarskom radnjom Valent iz Petrinje, s kojom surađuju i danas, pronašli su rješenje – amfora koja se peče iz dva dijela a kasnije lijepi...

Više o vinu iz amfora pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika

image

Godišnje u more bace tri do pet tisuća komada

Edivo d.o.o./
image

Kavezi s amforama u kojima su boce Dingača u moru stoje godinu i pol do dvije

Edivo d.o.o./
30. travanj 2025 12:01