StoryEditorOCM
DubrovnikPOMOĆ COVID PACIJENTIMA |

VRIJEDNA DONACIJA U IZAZOVNIM VREMENIMA Rezervat Lokrum Općoj bolnici Dubrovnik donirao 10 uređaja za terapiju visokim protokom kisika

Piše DV
30. studenog 2020. - 14:06
Općoj bolnici Dubrovnik danas je isporučeno deset novih uređaja za terapiju visokim protokom kisika koji su se pokazali kao izuzetno učinkoviti u borbi protiv virusa COVID 19. Uporabom ovih uređaja na oboljelim pacijentima znatno se smanjuje potreba priključenja pacijenta na respirator čime se olakšava i ubrzava proces izlIječenja.

Radi se o uređajima AIRVO2 proizvođača Fisher&Paykel vrijednosti 465 tisuća kuna s PDV-om, a za potrebe Odjela za infektologiju i dermatovenerologiju nabavljeni su zahvaljujući donaciji Javne ustanove Rezervat Lokrum, a u okviru aktivnosti koje Grad Dubrovnik i Bolnica provode u borbi protiv pandemije koronavirusa.

image
Grad Dubrovnik


Predstavljajući uređaje ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić u ime djelatnika i pacijenata zahvalio je gradonačelniku Matu Frankoviću, v.d. ravnateljice JU Rezervat Lokrum Nikolini Grković i predsjedniku Upravnog vijeća Zoranu Obradoviću na vrijednoj donaciji. Istaknuo je kako sada bolnica raspolaže s dvanaest uređaja, uz dva koje je posjedovala dosada, koji će podići skrb pacijenata koji trebaju kisik na veću razinu.

- Osim primjenom antibiotika, pacijentima zaraženima Covid 19 infekcijom uslijed gubitka zraka pomažemo davanjem kisika u visokim koncentracijama. Drago nam je da su gradonačelnik i Rezervat Lokrum prepoznali tu potrebu i da su u ovim teškim financijskim trenucima za našu zajednicu izdvojili sredstva od kojih će naši pacijenti imati veliku korist – rekao je ovom prilikom ravnatelj Bekić.

image
Grad Dubrovnik


Gradonačelnik Franković je istaknuo važnost sudjelovanja lokalne samouprave u podizanju brige o zdravlju sugrađana i kupnji medicinskih uređaja. Napomenuo je da je Grad Dubrovnik već početkom pandemije ubrzano reagirao donacijom respiratora i najavio nastavak suradnje i financijske potpore Općoj bolnici Dubrovnik i zdravstvenom sustavu i u budućnosti.

- Važno nam je da se naši sugrađani prilikom dolaska u bolnicu osjećaju sigurno, da znaju da će biti zbrinuti i tretirani kako to i zaslužuju. Pozivam je i druge lokalne samouprave na području Dubrovačko-neretvanske županije da se pridruže donacijama kojima će pomoći svojim sugrađanima koji se također liječe u Općoj bolnici Dubrovnik – kazao je gradonačelnik Franković te se zahvalio predstavnicima JU Rezervat Lokrum.

Voditelj Odjela za infektologiju i dermatovenerologiju Stjepan Đuričić obrazložio je važnost uređaja kroz njegove tehničke značajke.

- Covid 19 pandemija nameće problem kako tretirati i što uspješnije liječiti pacijente čija pluća više nisu dostatna radi opsežnosti upalnih promjena. Promjene nastaju naglo u velikom postotku i ovaj uređaj objedinjuje visoki protok i primjenu ovlaženih i zagrijanih respiratornih plinova koji bi se dali bolesnicima kojima je to potrebno zbog njihovog stanja – naglasio je Đuričić.
18. travanj 2024 12:14