StoryEditor
Dubrovnik72 SATA BEZ KOMPROMISA:

VOLONTERI PONOVNO NA DJELU Počele akcije "72 sata bez kompromisa": "Budi promjena"

Piše DV
16. listopada 2020. - 12:02
Sudionici akcije ”72 sata bez kompromisa” na djeluDubrovačka biskupija
Već šestu godinu u Dubrovniku se realizira volonterski projekt "72 sata bez kompromisa": akcije volontera su započele danas a želja organizatora u našem gradu bila je osmisliti više ekoloških akcija, nastavljajući tako konkretizirati duh enciklike „Laudato si“. No, zemlja natopljena kišom ih je prisilila na privremeno odustajanje od nekih i osmišljavanje zamjenskih akcija.
 
Među prvim prijepodnevnim akcijama je čišćenje odmorišta, a volonteri s voditeljima će to raditi dok ih vrijeme pusti. Jedna skupina se okupila u prostorijama Društva multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije u Dubrovniku kako bi im pomogla urediti prostorije. Mladi volonteri okupili su se i u bivšem Biskupskom dvoru, gdje su sada prostori biskupijskog Caritasa, kako bi radili na uređivanju i sortiranju knjiga u knjižnici te kako bi volontirali pri podjeli hrane u Caritasu. Također, skupina volontera okupila se u kako bi jednoj obitelji kroz ova 72 sata omogućili normalne životne uvjete, dok se druga skupina volontera okupila ispred Dječjeg vrtića kako bi uredili sami okoliš i igralište pred vrtićem. Već iza podneva volonteri će se rasporediti na još par lokacija gdje će raditi raznorazne poslove od izbacivanja šuta, gletanja, pituravanja, uređivanja i organiziranja prostora te izvlačenja korova i uređenja raznoraznih vrtova.

image
Sudionici akcije "72 sata bez kompromisa" na djelu
Dubrovačka biskupija

 
Moto ovogodišnje akcije je „Budi promjena“, a njime se želi osvijestiti kako mladi mogu donositi promjene u svoje lokalne zajednice i biti u teškim vremenima oni koji će mijenjati na dobro.
 Nositelji ovog programa u Dubrovačkoj biskupiji je Studentski katolički centar Dubrovnik (SKAC_DU) u suradnji s Vijećem za mlade i Caritasom Dubrovačke biskupije. Na početku tjedna organizatori i volonteri su se okupili na misi u zbornoj crkvi sv. Vlaha moleći za Božji blagoslov akcija. Projekt će završiti večernjim misnim slavljem u nedjelju, 18. listopada u 18 sati u crkvi sv. Mihajla u Lapadu.

image
Sudionici akcije "72 sata bez kompromisa" na djelu
Dubrovačka biskupija

 
Projekt „72 sata bez kompromisa“ je osmišljen i pokrenut u Njemačkoj 2015. godine među nekoliko kreativnih mladih koji su htjeli smisliti učinkoviti način na koji bi potaknuli svoje vršnjake na volontiranje i beskompromisno, bezuvjetno davanje drugima, posebno onima na marginama društva, diskriminiranima, siromašnima, potrebitima.
 Iz godine u godinu projekt se širi i u Hrvatskoj te se u njega uključuje sve više mjesta. Ove godine održava se u 14 hrvatskih gradova (Osijek, Slavonski Brod, Križevci, Sisak, Zagreb, Karlovac, Rijeka, Krk, Zadar, Šibenik, Split, Sinj, Metković, Dubrovnik) i 1 općini (Suhopolje), 3000 mladih volontira na 350 volonterskih akcija. Cilj projekta je promovirati volontiranje među srednjoškolcima, studentima i radničkoj mladeži, te kroz konkretna djela pružiti ruku onima potrebitima. Inače, sve volonterske akcije podijeljene su u tri kategorije: socijalne, radne i ekološke, a odvijaju se uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.
12. travanj 2021 09:02