StoryEditor
DubrovnikODLUKOM VLADE RH:

VLASNIŠTVO BEZ NAKNADE Grad Dubrovnik preuzima ljetnikovac Bunić-Kaboga

Piše DV
19. kolovoza 2021. - 15:08
Ljetnikovac je odlukom Vlade RH postao vlasništvo Grada Dubrovnika bez naknadeArhiv Grada Dubrovnika

Grad Dubrovnik postao je danas vlasnikom cijelog ljetnikovca Bunić-Kaboga. Naime, Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici donijela Zaključak o prijenosu prava vlasništva na nekretnini Hrvatskog restauratorskog zavoda u korist Grada Dubrovnika, bez naknade. Ugovorom o darovanju od 17. svibnja 2018. godine Grad je prethodno preuzeo dvije trećine suvlasničkog prostora i time postao većinski vlasnik, dok je prizemlje objekta nastavio koristiti Hrvatski restauratorski zavod.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek prethodno je obrazložila prijedlog zaključka.

-    Zgrada je 2007. odlukom Vlade dodijeljena Hrvatskom restauratorskom zavodu, a u cijelosti je obnovljena donacijom Batahovina Foundation u iznosu od tri milijuna eura. Završetkom nove zgrade državnog arhiva u Dubrovniku stekli su se uvjeti da se taj dio restauratorske djelatnosti obavlja u primjerenijem i suvremeno obnovljenom prostoru, a prijenosom prava vlasništva Gradu omogućit će se bolje i svrsishodnije upravljanje ljetnikovcem koji će i dalje biti korišten za različite javne, kulturne i društvene namjene. – izjavila je ministrica Obuljen Koržinek.

S prijenosom vlasništva na Grad Dubrovnik suglasan je i  predsjednik zaklade Caboga Stiftung dr. Ivo Felner, pravni slijednik zaklade Batahovina Foundation koja je velikodušnom donacijom dr. Felnera, ujedno posljednjeg potomka vlastelinske obitelji Caboga, obnovila ovo vrijedno zdanje dubrovačke ladanjske arhitekture.

item - id = 1121167
related id = 0 -> 1146164
related id = 1 -> 1146089
27. studeni 2021 03:20