StoryEditorOCM
DubrovnikURBANISTIČKI PLAN

Vlahušić: U Zatonu se odvija sukob između onih kojih imaju i onih koji nemaju! Vićan: Ostaje dvojbeno je li ovo interes stanovnika Zatona, ako jest, ja ću dignuti ‘tri ruke‘!

Piše PDv
26. siječnja 2022. - 12:08

Sjednica Gradskog vijeća nastavljena je drugom točkom - Prijedlogom odluke o izradbi Urbanističkog plana uređenja naselja Zaton Mali I na predjelu Bunica.

- Na zboru građana u 2019. ovo je bila osnovna tema, pitali su čije su žrtve. Nismo željeli da građani budu žrtve bilo koga. Što se tiče privatnog investitora, u javnom prostoru je izašla neistina po pitanju površina. Naš Upravni odjel izrazio analizu, površina pojedinačnog vlasnika iznosi 2 posto UPU-a bez mora, a 4 posto s morem. Razmišljao sam treba li povući ovu točku, ali sam i razmišljao o ljudima iz Zatona, pitao sam se je li u redu prema tim ljudima da to sve skupa skinemo s Dnevnog reda? Ovdje treba otvorena pričati, osobno misli da treba ići prema želji građana, a ako vijećnicima smatraju da treba povući ovu točku, ja ću je povući. Kad se ovo povuće tko zna kad će se opet naći na dnevnom redu, rekao je Franković.

Đuro Capor (Srđ je Grad) rekao je kako su pokrenute izmijene GUP-a jer je loš. Prostorno-plansku dokumentaciju nazvao je nevaljanom.

- Ako već ne valja podloga, ako je već investitor imao već probleme, zašto mislimo da će ovo biti dobro za Zatonjane? Predlažem da se ova točka povuče s Dnevnog reda, dodao je Capor.

Andro Vlahušić (nezavisni) ne sjeća se da je itko ikad nasilu poljoprivredno zemljište pretvorio u građevinsko zemljište. Kazao je kako se u Zatonu odvija sukob između onih kojih imaju i onih koji nemaju.

Nikša Selmani (Srđ je Grad) zapitao se zašto Grad Dubrovnik ili Mjesni odbor ili netko od stanovnika nije pokrenuo izmjene, a ne investitor koji ima dvojbenu prošlost. Kazao je kako se moraju znati rezultati stručne analize.

- Mislim da moramo biti oprezniji i bolje biti upoznati sa situacijom, dodao je Selmani. 

Pero Vićan (DDS) nije se htio vraćati u povijesti prostornih planova.

- Ovdje ima nekoliko osjetljivih pitanja. Ako bi se ušlo u proceduru, što bih ja inzistirao, da nema pokretanja inicijative dok se ne riješi granica pomorskog javnog dobra. Pomorsko javno dobro nije definirano. U predmetu ovog obuhvata nalazi se izvorište Palata koje je već jednim dijelom ugroženo. Moram sebi zamjeriti te se nisam informario i ostaje mi dvojbeno da li je to interes stanovnika Zatona, ako jest, ja ću dignuti tri ruke! Nije ništa neobično da investitor financira ili sufinancira izradu UPU-a, ne želim se bavim njegovom prošlošću jer je naše i europsko pravosuđe šuplje, očito se ovdje ne radi o ozbiljnom investitoru. Ozbiljan investitor treba biti 'Welcome' u toj jednoj sredini i morao bi iskomunicirati određene benefite koje će stanovnici dobiti tom investicijom. Moja je sugestija da se ova točka povuče ova točka, ali ne za trajno i da na sljedećem Vijeću to pustimo u proceduru, kazao je Vićan.

Franković pozdravlja diskusija. On želi otkloniti sumnje o pogodovanju investitoru. Predložio je da se točka odgodi na sljedeću sjednicu, a pozvao je vlasnike zemljišta da se dodatno uključe. Naglasio je da je ovo inicijativa stanovnika, a ne privatni investitor te je povukao točku. 

01. lipanj 2023 01:02