StoryEditorOCM
DubrovnikU POLJSKOJ

Vlahušić u Varšavi na godišnjem okupljanju europskih liberala i demokrata

Piše PSD.
5. prosinca 2016. - 16:15

Gradonačelnik Andro Vlahušić sudjelovao je na 37. godišnjem Kongresu ALDE stranke (Saveza liberala i demokrata za Europu), koji je proteklog vikenda održan u glavnom gradu Poljske. U sklopu kongresa u Varšavi održan je i drugi sastanak liberalnih gradonačelnika (Liberal Mayors' Summit).  Dvadeset i jedan gradonačelnik iz 14 europskih država uključujući Belgiju, Francusku, Irsku, Njemačku, Estoniju, Švedsku, Španjolsku, Nizozemsku, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sloveniju raspravljalo je na temu društvene mobilnosti i stvaranja jednakih uvjeta za svoje građane.
 
Nakon rasprave i izmjene iskustava u vođenju gradova i stvaranju društava jednakih šansi gradonačelnice i gradonačelnici 21 grada donijeli su Deklaraciju liberalnog grada, dokument koji definira postulate koji jedan grad čine liberalnim, otvorenim s jednakim prilikama za ostvarivanje potencijala svakog pojedinca.

Gradonačelnik Vlahušić u svom je izlaganju predstavio paket mjera koje su na snazi u Gradu Dubrovniku, a posebno se osvrnuo na studentske kredite kao dio sustava Dubrovačke obrazovne vertikale, prepoznate i od uglednog Financial Timesa, te na mjere subvencija za podstanarstvo. Jednoglasno je prihvaćen i njegov prijedlog da se među 12 točaka deklaracije uvrsti i okrenutost gradova novim tehnologijama i Smart City rješenjima te je dokument u cijelosti također jednoglasno usvojen.

Predsjednik Alde grupe u europskom Odboru regija Bart Somers, gradonačelnik belgijskog Mechelena,  istaknuo je da su upravo gradovi koje vode liberalni gradonačelnici snaga koja može redefinirati novu, jaku i pravedniju Europe te da će u tom cilju smislu ALDE grupa raditi u Odboru regija, skupštine lokalnih i regionalnih predstavnika Europske unije. Među članovima još uvijek neformalne organizacije „Liberal Mayros“ su i gradonačelnici šest europskih glavnih gradova, među njima Praga i Tallina. Tijekom sastanka gradonačelnicama i gradonačelnicima se obratio i predsjednik Alde stranke Hans van Baalen. 

U godišnjem okupljanju europskih liberala i demokrata sudjelovalo je više od 800 političara iz cijele Europe, uključujući sedam premijera zemalja Europske unije, pet povjerenika Europske komisije te na desetke predstavnika nacionalnih parlamenata i zastupnika u Europskom parlamentu. Na ceremoniji otvorenja uz predsjednika Baalena, govorili su zamjenik premijera Republike Češke Andrej Babiš, povjerenice Europske komisije za konkurentnost i trgovinu Margrethe Vestager i Cecilia Malmström, vođa ALDE grupe u Europskom palametu Guy Verhofstadt, lider poljske stranke Nowoczesna Ryszard Petru i estonski premijer Taavi Rovias. Slovenski i luksemburški premijeri Miro Cerar i Xavier Bettel skupu se obratili video porukama.

Za boravka u Varšavi gradonačelnik se susreo s liderom ALDE-a Hansom van Baalenom, te je održao pojedinačne sastanke s gradonačelnicom Praga Adrianom Krnacovom i gradonačelnikom Dresdena Dirkom Hilbertom.

19. travanj 2024 03:13