StoryEditorOCM
DubrovnikNEZAVISNI VIJEĆINK

Vlahušić: Svjedoci smo kako u dobroj turističkoj godini nismo imali novaca za ozbiljnije investicije! Kolika je ukupna zaduženost Grada Dubrovnika?

Piše Dv
23. prosinca 2022. - 14:06

Nezavisni gradski vijećnik, bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, ususret sjednici Gradskog vijeća osvrnuo se na rebalans proračuna Grada Dubrovnika.

- Za sjednicu Gradskoga vijeća koja će se održati 27. prosinca dobili smo prijedlog rebalansa proračuna za 2022. godinu. Prijedlogom rebalansa proračuna predviđaju se prihodi proračuna od 500 milijuna kuna, plus 100 milijuna kuna proračunskih korisnika. Na web stranicama grada, u rubrici Transparetno nalaze se podaci o plaćanju od početka godine do danas. Prema tim podacima ukupno je plaćeno 433 milijuna kuna. Ostaje nejasno kako će se u ovih sedam dana uprihodovati i platiti još 70 milijuna kuna.

Na rashodovnoj strani za plaće će se izdvojiti 230 milijuna kuna, za kredite 42 milijuna kuna, za protokol i informiranje 6.2 milijuna kuna. Svjedoci smo kako u dobroj turističkoj godini nismo imali novaca za ozbiljnije investicije. Inflacija je značajno osiromašila sve skupine građana, posebno umirovljenike i osobe sa niskim primanjima. Cijene hrane poskupile su više od dvadeset posto, a prijevoza znatno više. Subvencije cestarina, kao i Zračni most ostaju uspomene na nekada bolja vremena. Obaveze grada prema komunalnim društvima, kao što su Čistoća i Libertas nismo ispunili u dovoljnoj mjeri i na vrijeme.

Stanje dugova, jamstava, obveze prema Vladi i Ministarstvu financija nisu navedeni. Ne znamo kolika je ukupna zaduženost grada koja je lani iznosila 30 posto u odnosu na izvorni proračun. Dubrovnik ima kreditne obaveze nešto manje od pola miljarde kuna, te je najzaduženiji grad u Hrvatskoj, pa se izbjegava prikazivanje istinitih podataka.

Nakon poreza, najveći prihod proračuna za tekuću godinu dolazi ulaznica za zidine, Dupassa, Revelina, Žičare, te zaustavljanja autobusa na Pilama. Ukupno 127 milijuna kuna uplaćeno je u proračun po navedenim stavkama. Svaka četvrta kuna ili 25 posto proračuna grada došlo je originalnih i jedinstvenih Dubrovačkih prihoda. Prihoda kojih nema nijedan drugi grad u Hrvatskoj. Prihoda koji nisu postojali pred dvanaest godina. Prihoda koji su izboreni kreativnošću, hrabrošću, odgovornošću, ustrajnosti i koji su postali Javno dobro. Lex Vlahušić prihoda nastalih usprkos političkome progonu, od ljudi i stranaka kojima je smetao bogati i uspješni Dubrovnik. Prihoda koji grad već godinama financijski drže malo iznad vode.

Prijedlog rebalansa proračuna omogućuje zanimljive usporedbe. Grad Dubrovnik će od taxi koncesija ove godine uprihodovati SAMO 87 tisuća kuna. Tisuću i više taxi vozila na ulicama grada uplatilo je ove godine 87 tisuća kuna ili 1 500 puta manje nego što je ove godine uplaćeno od Lex Vlahušić prihoda.

Za 127 milijuna kuna, moglo se JEDNOKRATNO i gotovinom, kupiti 145 stanova kao onih u Mokošici. Koji bi postali gradski stanovi namijenjeni najmu potrebitima po povoljnoj cijeni. Koji bi riješili najveći gradski problem, jeftino i sigurno stanovanje za mlade obitelji i podstanare.

Iznos koji je ove godine uplaćen u gradski proračun, mali je dio onoga što će se narednih godina uplaćivati u proračun. Za par godina prihodi od Dubrovnikpassa, Zidina, Revelina, Žičare, Pila iznositi će polovicu svih sredstava koji se uplate u gradski proračun. Jedinstvenih, neponovljivih i trajnih prihoda, koji nisu nastali uzimanjem kuna ili eura od građana Dubrovnika. Sav novac biti će prikupljen od turista koji plaćaju PAMETNO i ODGOVORNO upravljanje dubrovačkom imovinom.

23. travanj 2024 21:04