StoryEditorOCM
DubrovnikOD KRAJNJEG JUGA DO HERCEGOVINE

Vlahušić o suradnji s gradom na Neretvi: Mostarci su pokazali veliki interes za DuPass, žele napraviti red u povijesnoj jezgri kao što smo mi u Gradu...

Piše Bruno Lucić
21. veljače 2023. - 20:13

Veze između Dubrovnika i Mostara slojevite su i protežu se kroz brojne segmente, a možda su dvije osobitosti koje vežu oba grada – kulturna baština i turizam. Nezavisni gradski vijećnik Andro Vlahušić surađivao je s Mostarom još kao ministar, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik i dubrovački gradonačelnik, a te veze održavaju se i danas. Tako je i Mostarcima relativno nedavno govorio o Dubrovnik Passu te se susreo s predstavnicima tamošnje gradske uprave.

image

Andro Vlahušić
 

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

- Novi gradonačelnik Mostara je liječnik, susreli smo se i pričali o svim stvarima koje muče Mostar danas jer sam značajan dio svog vremena, od 1993., proveo u Mostaru. Kako sam još s pokojnim Ljubom Bešlićem i Majom Ćatović počeo suradnju između tri grada – Dubrovnika, Kotora i Mostara, razgovarali smo o temama koje bi mogle biti zanimljive za nas. Naravno, jedna od tema bila je kako napraviti red u gradu kao što je Mostar koji je zaštićena povijesna cjelina, koji ima povijesni dio oko mosta kojeg je tijekom obnove projektirao Dubrovčanin Željko Peković. Onda sam i predstavio projekte koje sam radio tada, pokazali su visoki interes i za Dubrovnik Pass, Dubrovnik Card, za rješenje prometa i za puno toga što sam napravio i što smo radili u Dubrovniku. Imao sam par sastanak s mojim fra Ikom Skokom koji je danas u New Yorku, s gradonačelnikom Marijom Kordićem i njegovim ljudima, kaže Vlahušić te dodaje:

- Razgovarali smo o tome kako uvesti red i povećati prihod, to je ono što mi radimo u Dubrovniku i što može raditi u drugim gradovima. Jer, pitanje je zašto puštati ljude da prolaze kroz povijesnu jezgru, a to im ne naplaćivati ili zašto povijesnu jezgru oko Starog mosta ne komercijalizirati, tu se pokazala ideja city passa, Dubrovnika Carda, nešto što je ih posebno zanimalo. Pokazivali su interes za suradnju, ali ona ide preko samih gradova, a ja sam gradski vijećnik, ako me žele pitati, mogu, ako ne žele, nema veze. City pass je univerzalna priča u cijelom svijetu, treba ga prilagoditi svakom gradu, svaki grad odlučuje što hoće. On svakako služi za zarađivanje novaca, raspršivanje gostiju, smanjivanje gužve. Zašto to nemaju Split, Šibenik, Zagreb, Rovinj n znam, ali svatko ima svoju pamet, navodi Vlahušić.

image

Pogled na Stari most u Mostaru

Bozidar Vukicevic/Cropix

Bivši dubrovački gradonačelnik prokomentirao je suradnju između dva grada danas.

- Dok sam vodio grad, Ljubo i ja smo bili jako dobri prijatelji i surađivali smo, pogotovo s fra Ikom Skokom. To je suradnja koja se može ostvariti na više na načina, mislim da na razini sveučilišta postoji, na razini turizma nema ništa institucionalnog, ali gosti i agencije, bilo gore ili ovdje, iskorištavaju sve što daje Mostar i Dubrovnik, tu je i Međugorje, navodno su bili neki kontakti između zračnih luka... Dubrovnik zimi, pogotovo vjerski turizam, sveti Vlaho, Međugorje, ima toga puno... Mostar je ipak glavni grad Hrvata u Bosni i Hercegovini, to je ulaz u srednju Bosnu, blizu je i stari grad Dubrovnik koji je nedaleko Sarajeva u kojemu sam bio... Mostar je politički kompliciran – i kad imaš najbolju ideju, teško je to provesti jer je više narodnosti, vjera, politika – sve to moraš pomiriti, što je poprilično teško. Bosanskohercegovački je to lonac i nije baš tako lako od svih sastojaka napraviti dobar proizvod, zaključuje Vlahušić.

16. travanj 2024 21:57