StoryEditorOCM
DubrovnikBORBA ZA "A" MODEL |

VIJEĆE RODITELJA DUBROVAČKE GIMNAZIJE Nema smisla da djeca koja su preboljela koronu ne idu u školu CEBALO Online nastava se pokazala učinkovitom!

Piše Bruno Lucić
24. ožujka 2021. - 18:56

Poznati dubrovački imitator i snimatelj Mišo Sorić pozvao je dubrovačke roditelje da zahtijevaju roditeljski sastanak i hitno ukidanje online nastave. Kao predstavnik roditelja jednog prvog razreda Gimnazije Dubrovnik sudjelovao je na sastanku Roditeljskog vijeća početkom ožujka gdje je iznesen model po kojima bi učenici ipak mogli pohađati nastavu uživo, a ne kao do sada - na daljinu.

image
Ilustracija
Vladimir Dugandzic/Cropix

- Tada je u Gimnaziji bilo osam na covid pozitivnih učenika, a jedan razred u samoizolaciji i to na 500 učenika. Predložili smo ravnateljici model koji je ona uputila Županiji. Kontaktirao sam Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a oni su mi rekli da je na ravnateljima da u skladu sa stožerima i epidemiološkom slikom odluče žele li ići na online nastavu ili ne. Izašli smo s modelom da nema smisla da djeca koja su preboljela ne idu u školu. Prvo smo vidjeli ima li Gimnazija tehničke mogućnosti da se održi online nastava u isto vrijeme kad je i nastava uživo odnosno da profesor koji je s određenim dijelom učenika u razredu da bude i online. Ravnateljica je rekla da oni imaju te mogućnosti i da je Gimnazija jako tehnički napredna, pojačali su im i Internet, pojašnjava Sorić te nastavlja:

- Nismo vidjeli problem da se djeca koja su preboljela covid vrate u škole, da se za ove ostale za koje se ne zna jesu li preboljeli ili nisu koronu napravi serološki test prema kojemu bi se vidjelo tko je prebolio, a tko nije. Taj test bi bio djelomično ili u potpunosti financiran od strane Grada Dubrovnika isto kao što je to bilo u Zagrebu s dvije škole. S ovim ostalima koji nisu preboljeli, njih pola bi išlo online jedan dan, a drugih pola bi taj jedan išlo u školu. Drugi dan bi se zamijenili te dvije skupine i tako ne bi bilo gužvi, kazuje Sorić.

image
Dubrovački imitator i snimatelj Mišo Sorić
Privatni album

Za sve one koji vide manjkavosti u iznesenim prijedlozima, Sorić ima spreman odgovor.

- Niti jedan sustav nije idealan, to mora biti jasno. Svatko će reći da ima mana, ali ovo je definitivno najgore što se događa - da djeca ne idu u školu. Dakle, Nijemci imaju model koji smo naveli i odnosi se na učenike do četvrtog ili petog razreda. Nije to nešto što je nama palo napamet samo tako, to je nešto što je promišljeno od država od kojih 'beremo' pamet i koji su nam uzor. Ravnateljici smo to predložili, ona je to predložila Županiji i sad čekamo povratni odgovor, navodi sugovornik.

Sorić navodi kako bi se model mogao primijeniti u svim dubrovačkim školama. Prozivao je Županijski stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije zbog prelaska na C model. Podcrtava Sorić kako škola nisu žarište i kako učenici nisu ugrožena.

- Imate razna istraživanja, recimo jedino istraživanje na 7 milijuna učenika pokazuje da je veća vjerojatnost da će se zaraziti učitelj od učitelja, samo od njihovog druženja nego u školama i u razredima. Otvaraju se automat klubovi, zatvoreni i zadimljeni prostori gdje dolazi starija i ugrožena populacija, a škole su zatvorene?! Recimo, istraživanje u Italiji na 7,3 milijuna učenika koja pohađaju nastavu uživo pokazuju da ona ne potiču rast pandemijske krivulje. Zna se koje su ugrožene skupine i te ugrožene skupine treba izolirati, a lakše je izolirati 20 posto, nego 100 posto ljudi, poručuje Sorić.

image
Ravnateljica Gimnazije Dubrovnik Katarina Tolja
Božo Radić/Cropix

Ravnateljica Gimnazije Dubrovnik Katarina Tolja potvrdila je kako je održan sastanak s predstavnicima roditelja.

- Kao ravnateljica slušam preporuke Županije odnosno osnivača i Stožera tako da po tome postupamo. Sve smo to iskomunicirali s Vijećem roditelja, zaključke Vijeća roditelja uputili smo osnivaču, ali nismo još dobili nikakav odgovor. Tu ima malo više problema, pitanje je tko bi plaćao prijevoz toj djeci jer sad kad su svi online i nemaju pravo na naknadu na prijevoz. Ima tu još nekih detalja koje bi trebalo riješiti, ali ne vjerujem da bi se Županija složila s tim da samo jedna škola ide po tom modelu jer ako odgovor bude pozitivan onda se model mora primijeniti na druge škole kako bi svi bili ujednačeni. Ima dosta škola u Županiji i sad je i dolina Neretve prešla na „C“ model. Kao netko tko gleda sa strane, čini mi se da se situacija ne poboljšava, nego pogoršava, napominje Tolja.

Zahtjev roditelja je proslijeđen Županiji 15. ožujka, a Županija unutar 15 dana mora odgovoriti, što znači tijekom ovog ili početkom sljedećeg tjedna. Već ovaj tjedan će Županijski stožer donijeti odluku o postojećim mjerama, a s obzirom na visoke brojke u Županiji posljednjih dana ne nazire se kraj restriktivnijem pristupu.

image
Načelnik Žuapnijskog stožera civilne zaštite Joško Cebalo
Tonći Plazibat/Cropix

Načelnik Županijskog stožera Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo osvrnuo se na prijedlog:

- Stožer civilne zaštite DNŽ zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo DNŽ svakodnevno prati epidemiološku situaciju i sukladno tome donosi odgovarajuće preporuke, a sve u cilju zaštite zdravlja svih naših sugrađana. U skladu s takvim preporuka, ravnatelji donose konačnu odluku o provođenju jednog od tri moguća modela pohađanja nastave u svojim školama. Dubrovačko-neretvanska županija kao i Stožer civilne zaštite DNŽ su stava da je za sve uključene, najbolji oblik nastave model A, odnosno da su učenici u svojim klupama. Nažalost, epidemiološka situacija u našoj Županiji, a naročito na širem dubrovačkom području, ne dopušta popuštanje mjera jer se do sada pokazalo kako to uvijek za posljedicu ima veći broj zaraženih. Nadalje, uvođenje online nastave jedna je od mjera koja se pokazala učinkovitom u sprječavanju širenja COVID-19, iako je takav model nastave najmanje poželjan, ističe Cebalo.

25. travanj 2024 05:57