StoryEditorOCM
DubrovnikPROMIJENILI ČAK I BRAVU

Vicko Mihaljević dao ostavku: ‘Pokazali su nepoštivanje i nepovjerenje prema meni kao liječniku i predsjedniku dubrovačkog Crvenog križa‘

Piše DV
28. listopada 2020. - 11:36
Vicko Mihaljević, liječnik i načelnik saniteta 163. brigade i Južnog bojišta, 12. listopada dao je ostavku na mjesto predsjednika Crvenog križa Dubrovnik. Kako stoji u dopisu članovima Skupštine Crvenog križa, razlog ostavke je "nepoštivanje funkcije predsjednika, liječnika i volontera koje je započelo tijekom i akon ljeta 2019. izbjegavanjem da se sjedne i zajednički pokuša riješiti aktualna i zaostala problematika". 

Nepoštivanje njegove funkcije, kako navodi u ostavci: "naročito je došlo do izražaja početkom i tijekom epidemije COVID-19 u Dubrovniku, u ožujku, travnju i svibnju, kad nisam nijedan jedini dan bio u mogućnosti sudjelovati u organizaciji, realizaciji i prvedbi aktivnosti GDCK i pored opetovanih traženja da sudjelujem kao predsjednik, liječnik i volonter".

image
Ovlasti je prenio na potpredsjednika Skupštine i obvezao ga da članovima pročita tekst ostavke
DV


'Guranje problema pod tepih'

- Vrhunac nepoštivanja predsjednika je iskazan nepozivanjem na prijem kod gradonačelnika grada Dubrovnika povodom Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, 8. svibnja 2020. Nepoštivanje predsjednika se nakon toga nastavilo kroz pripremu i rad Odbora GDCK i odluke samog Odbora, a koje nisu bile sukladne sa Statutom GDCK Dubrovnik. Osim nepoštivanja funkcije predsjednika, iskazuje se i nepovjerenje prema meni kao liječniku predavačku prve pomoći, a što se iskazuje mijenjanjem brave na ulaznim vratima GDCK Dubrovnik, u Gružu, i meni onemogućava dotad omogućen prilaz materijalu koji je potreban za tečajeve prve pomoći. Nadalje, mimo mog znanja traže se ni manje ni više nego tri liječnika na Hitnoj medicinskoj pomoći Dubrovnik da bi se osposobili za predavače prve pomoći za potrebe GDCK Dubrovnik - navodi dr. Mihaljević, dugogodišnji volonter u dubrovačkom Crvenog križu na što je, ističe, izuzetno ponosan.

Dr. Mihaljević, obraćajući se članovima Skupštine, navodi kako je pokušavao ukazati na nedostatke, nelogičnosti u organizaciji rada i neriješena pitanja koja se "godinama guraju pod tepih". Tu spominje kako interventni tim nije popunjen "pravilnim odabirom mladih i sposobnih ljudi, kao ni uvježban i osposobljen za izvanredne situacije, koliko god se to pokušalo papirnato prikazati". Nadalje, tvrdi kako su aktivnosti u koje je bio uključen zaustavljene, kao što je Crveni križ u gradu.

image
Vicko MIhaljević bio je načelnik saniteta 163. brigade
Arhiv


'Odlazim uzdignuta čela'

- Od mladih Crvenog križa sam saznao da im je rečeno da se ove godine ne radi. A, zašto je radila spasilačka služba u punom opsegu, u prvo vrijeme mimo pravila propisanih od Hrvatskog crvenog križa, koji propisuje organizaciju i način rada, kao da je normalno vrijeme i kao da nema epidemije. Novci nisu u pitanju, jer je bilo novaca i za projekt "Crveni križ u gradu", naravno u dosta smanjenom opsegu, u koji spada i spasilačka služba koja se posebno financira. Naprosto, netko je mimo mene odlučio da se ovaj projekt, izuzev spasilačke službe, zasutavi - piše Mihaljević.

Komunikacija s njim svedena je tek na sporadičnu elektroničku poštu te se nakon svega osjeća nepoželjnim u Gradskom društvu Crvenog križa Dubrovnik, a odlazi, kako kaže, uzdignuta čela i čista obraza, kao čovjek, humanist i istinski 'crvenokrižaš'. Mladim suradnicima poručio je kako ih 'njihov doktor' neće zaboraviti, jer već radi na osnivanju nove udruge.

Na stranicama gradskog Crvenog križa, 12. listopada je objavljeno kako su članovi Skupštine prihvatili ostavku predsjednika Vicka Mihaljevića i donijeli odluku da će do izbora u siječnju 2021. godine sve njegove dužnosti obavljati potpredsjednik Antun Franković.

"Vicko Mihaljević, dr. med., počasni je član Hrvatskog Crvenog križa, bio je predsjednik GDCK Dubrovnik dugi niz godina, te mu ovim putem Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik izražava zahvalnost za cjelokupni doprinos u radu i razvoju Crvenog križa u Dubrovniku", stoji na kraju njihovog priopćenja objavljenog na službenim stranicama.
24. travanj 2024 11:36