StoryEditorOCM
DubrovnikGrčevita borba jedne Mljećke

Vesna Market priča nam kako je svojim novcem kupila madrac za sobu u dubrovačkom Domu za starije i nemoćne: Otjerala je stjenice, a sad tjera pravdu!

Piše Gabrijela Bijelić
25. siječnja 2023. - 07:25

Sve zbog jednog madraca. Umirovljena medicinska sestra, podrijetlom s Mljeta, Vesna Market već mjesecima tjera pravicu i od Doma za starije i nemoćne Dubrovnik traži naknadu za madrac koji je, kaže, bila prinuđena kupiti svojim novcem kao zamjenu za onaj domski u kojem su se nastanile – stjenice. Revoltirana korisnica napustila je pretprošle godine ustanovu u koju je uselila na Valentinovo 2019. godine.

Jogi ko penzija

Tad je ova bivša medicinska sestra koja je radni vijek provela u Zagrebu bila itekako sretna što je nakon dugog čekanja dobila smještaj:

- Čekala sam na mjesto u domu od 2006. godine, još od vremena kad je ravnateljica bila Marica Miletić. Išle smo skupa u školu. Trinaest godina kasnije postala sam korisnica doma, no zbog higijenskih, prehrambenih i drugih problema s kojima sam se suočila, 24. rujna 2021. izašla sam iz doma. Otad sam živjela kao podstanar u Lapadu i plaćala dvije tisuće kuna stanarine, ali sam barem pošteđena stvari kakve sam tamo doživjela – požalila nam se gospođa Vesna. Njena mirovina iznosi skromnih 3500 kuna. Tijekom boravka u domskom smještaju, na rate je kupila zamjenski anatomski madrac vrijedan 3 tisuće kuna. Račun za taj madrac je pričuvala kao dokaz da ima pravo na povrat novca:

image

Vesnu Market zamjenski je madrac stajao 3000 kuna

Tonci Plazibat/Cropix

- Kupila sam ga jer jednostavno nisam htjela ležati na nečemu što me grize i prlja. Stjenice su prvo došle u sobu do moje, potom su ‘doselile‘ k meni. Pozvana je služba za dezinsekciju da očisti prostore. Uklonili su i namještaj, a ja sam tih mjesec dana bila izvan doma. Nitko nije pitao ni gdje sam ni kako sam, a bolujem od srca i aritmije, imam problema s kralježnicom. Kad sam 2021. napuštala dom, pitala sam ravnateljicu Marinu Sambrailo hoće li mi dom refundirati novac kojim sam kupila madrac za korištenje u domu, ali i okvir za krevet s podnicom...rekla je da nikakvu odštetu neće platiti, na što sam ja rekla ‘Dobro, vidimo se na sudu‘. Naravno da nisam tako mislila. S ovakvim primanjima ne bih mogla nikog tužiti, ali nisam odustala – priča nam sugovornica koja se lani 1. listopada za pomoć pismeno obratila osnivaču doma, Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Pomoć iz etera

Nikakve reakcije, tvrdi, s druge strane nije bilo sve do gostovanja župana Nikole Dobroslavića na Radio Dubrovniku malo prije Nove godine. Gospođa Vesna tad mu je iznijela svoj problem, za 16. siječnja bio je dogovoren sastanak s ravnateljicom Sambrailo oko mogućeg obeštećenja, no do susreta ovog tjedna nije došlo:

- Ravnateljica je poručila da zbog osipa na rukama nije mogla doći. Naljutilo me to, osjetila sam kao da me se poteže za nos – poručila je Market.

image


Racuni za kupljeni madrac gospodje Vesne Market.
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX

Tonci Plazibat/Cropix

Iz Dubrovačko-neretvanske županije potvrdili su nam kako je Vesna Market bila korisnica Doma za starije osobe Dubrovnik od 14. veljače 2019. do 24. rujna 2020. godine.

- Gospođa je uistinu župana Dobroslavića u programu Radio Dubrovnika upoznala sa svojim zahtjevima za refundacijom novca za madrac koji je unijela u dom. Župan je zadužio Upravni odjel za zdravstvo, obitelj i branitelje Dubrovačko-neretvanske županije da kontaktira gospođu Market, što je odjel i učinio, i to u više navrata, a upućen joj je i službeni dopis u kojem ju se moli da kontaktira ravnateljicu doma Marinu Sambrailo na broj mobitela kako bi se dogovorile za sastanak te kako bi gospođa Market pokazala račune za navedeni madrac ravnateljici – istaknuli su iz Županije i podsjetili tražiteljicu da zahtjev za naknadu troškova može uputiti i u Upravni odjel za zdravstvo, obitelj i branitelje koji će, potom, kontaktirati ravnateljicu Doma i utvrditi stav ustanove prema ovom zahtjevu.

Tako je i bilo. Vesnu Market je u srijedu kontaktirala ravnateljica Marina Sambrailo i obećala da će joj se oko madraca izaći ususret:

image

Ravnateljica Marina SambrailoCROPIX

Cropix/Cropix

- Ravnateljica mi je rekla da se pismeno obratim županijskom Upravnom odjelu, dostavim broj svog računa radi uplate novca za refundaciju. Kad sam pitala hoće li stvarno biti uplate, ravnateljica mi je, ovaj put vrlo ljubazno, ponovila nekoliko puta da će sve biti dobro – izjavila je umirovljenica koja iz privatnih razloga seli u Split, čija će stanovnica, kaže, odsad biti trajno.

Sambrailo: BIt će riješeno!

Da je problem gospođe Market pred rješenjem, potvrdila nam je i ravnateljica Doma Marina Sambrailo:

- Čule smo se i potvrdila je da će mi poslati sve poštom, i račun i zamolbu. Detaljnije sam sve putem maila poslala pročelnici Popović, u ime osnivača – potvrdila je Sambrailo koju će nakon provedenog natječaja, 15. veljače na mjestu ravnatelja naslijediti Ivica Puljić, dosadašnji zaposlenik Ureda župana.

19. travanj 2024 10:31