StoryEditorOCM
DubrovnikUSUSRET FESTI |

VEDRAN VIOLIĆ Ako nije moguće održat misu i procesiju kako priliči ovom svečanom danu, bilo bi uputno odgoditi cijelu proslavu za iduću godinu

Piše dv
27. siječnja 2021. - 12:28

Prateći dnevnik DU-tv od petka, 15. siječnja. 2021., ostao sam konsterniran objavom crkvenih velikodostojnika o ovogodišnjem programu feste Sv. Vlaha. Naime, objavljeno je da se ove godine nisu mogli izabrati novi festanjuli zbog epidemiološke situacije sa Covid-om 19.Isto tako don Hrvoje Katušić nas vjernike i štovatelje Sv. Vlaha ponosno obavještava da će biti misa i procesija, ali istovremeno s posebnim naglaskom moli sve vjernike da ostanu doma i da proslavu prate preko web stranice dubrovačke biskupije, dakle on-line.

Zamislite dragi istinski vjernici i štovatelji tisućljetne tradicije grada Dubrovnika, kad je riječ o proslavi blagdana Sv. Vlaha, a koja
se, s iznimkama u ratnim godinama, održava preko tisuću godina, da nas u ovoj mirnodopskoj godini naši vjerski velikodostojnici obavještavaju o održavanju feste, s procesijom, ali bez puka svekolikog dubrovačkog i hrvatskog. Dakle zaključak je, mi ćemo održati festu pod svaku cijenu i upisati u knjige kako je festa ipak održana, a to što nema vjerničkog puka nije važno, odnosno mi svećenici i biskupi smo sami sebi dovoljni.

Normalan zdrav razum mi nalaže da se zapitam, ljudi moji jeli to moguće u 21. stoljeću. Shodno navedenom dajem i svoj skromni prijedlog kako postupiti u ovoj godini opterećenoj svjetskom pandemijom.

Kao prvo, nije istina da se nisu mogli izabrati festanjuli, zar je tako kompliciramno održat sjednicu svih živućih festanjula on-line, ili eventualno za one koji su stari i nemoćni i nemaju pametne mobitele, zazvat ih na običan telefon i pitati jel se slažu s prijedlogom. Drugo, ako nije moguće održat misu i procesiju kako priliči ovom svečanom danu, bilo bi uputno odgoditi cijelu proslavu za iduću godinu, kad će eventualno biti situacija normalna, a na dobrobit svih naših sugrađana i štovatelja Sv. Vlaha u zemlji i inozemstvu, navodi u priopćenju  Vedran Violić, v.d. dopredsjednik Domovinskog pokreta - ogranak Dubrovnik.

20. travanj 2024 09:35