
U Dubrovniku se idućeg tjedna održava Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva. Već 23 godine u nizu sajam okuplja izlagače, stručnjake i entuzijaste kako bi predstavljali i prezentirali neprocjenjive vrijednosti ekološke i tradicijske proizvode kao i proizvode iz područja zelenog poduzetništva. Začetnik sajma poznatog diljem Hrvatske je Vedran Kraljević, a priča seže četiri desetljeća unatrag.
- Pravi začetak ideje o zdravoj prehrani je bio prije 40 godina, kada sam u gradu držao bio shop, tada prvu takvu specijaliziranu trgovinu na području bivše Jugoslavije. Trebalo je velike hrabrosti ući u taj projekt jer bio je totalna nepoznanica. Nakon rata i desetogodišnjeg poratnog stanja pokrenuli smo Mediteranski sajam i nastavili s aktivnošću promicanja ideja o zdravoj prehrani i ekologiji općenito – ističe direktor i voditelj sajma mr. sc. Kraljević.
Kroz godine sajam je mijenjao lokacije, već četvrtu godinu je u kongresnoj dvorani hotela Rixos Premium Dubrovnik.
- Dvorana je kompletno puna, sve smo kapacitete popunili, čak će dva izlagača biti u prostoru u blizini dvorane. Otprilike je 85 izlagača, uz izlagače mediteranske kuhinje ustvari ih je 92. Svake godine bilježimo rast i izlagača i posjetitelja. U prostoru koji nudimo uz povoljne uvjete susreću se ponuda i potražnja proizvoda, direktno, bez posrednika, i što je vrlo bitno, ta trgovina se ne odvija samo na sajmu nego se nastavlja – kaže sugovornik.
U sklopu sajma, koji se profilirao kao najznačajnija sajamska priredba u RH i Dubrovačko-neretvanskoj županiji na području ekološke poljoprivrede i zelenog poduzetništva, organiziraju se i konferencije, predavanja, gastronomski događaji popraćeni kulturno-zabavnim programom. U sajamskim danima održat će se tako gastro show popularnih kuhara, okrugli stol o budućnosti hrvatske poljoprivrede, Prve Mediteranske dječje igre Dubrovnik 2025., predavanje ‘Tanjur budućnosti: kako prehrana oblikuje zdravlje djece‘...
- Vidimo koliko ekološka proizvodnja raste, svake godine proizvođača je više. U vrijeme kad smo počinjali bilo je troje, četvero certificiranih proizvođača, danas ih ima blizu sto tisuća, eto koliki je to rast – ističe Kraljević i dodaje:
- Svake godine potičemo te vrijednosti, zovemo ljude na predavanja eminentnih stručnjaka koji iz prve ruke mogu pripomoći svojim stručnim znanjem. Samim tim veseli činjenica da interes raste i to u ogromnim količinama i zadovoljstvo je jer ljudi na taj način ostaju na selima i u mjestima gdje imaju mogućnost razvoja tradicijske i ekološke poljoprivrede.
A koliku važnost zdravoj prehrani posvećuje sam pokretač Mediteranskog sajma?
- Ne bi se bavio ovim niti bi mi palo na pamet da nisam bio ekološki osviješten prije 40 godina kad su se rugali sa mnom. Mislili su tada da je u mom bio shopu, tako se zvala specijalizirana trgovina i biljna apoteka, ustvari hrana za ptice. Ljudi nisu razumjeli, to im je bila nepoznanica. Shvatio sam tada da će to biti dosta težak put ali nikad mi nije usfalilo entuzijazma da kroz sve te teškoće prolazim. Pruža mi zadovoljstvo kad nakon 40 godina vidim učinak da je bilo plodno i da energija nije bačena uzalud. Danas se to shvaća i svijest o zdravoj prehrani raste – kaže direktor Mediteranskog sajma:
- Moram naglasiti, kakvih sve proizvoda danas ima, opasnosti su velike, figurativno rečeno opasnost vreba iz tanjura.
Kod kupnje proizvoda, savjetuje, kupac se mora voditi strukturom proizvoda a ne kupovati vođen marketinškim trikovima i lijepim ambalažama.
- Treba sebe obrazovati u tom smislu. Nije jednostavno jer prevara je jako puno, počevši od naše gruške place pa dalje, da ne govorim super marketa i ostalog. Treba malo aktivnije štititi građane od toga jer nije svatko ekološki osviješten. Ako lošu hranu jedete, velike su opasnosti za zdravlje. Nemojmo dozvoliti da ljudski organizam bude kontejner za smeće i da netko na tome ostvaruje profit. Osjećam to već dugo godina i pratim vrlo aktivno, beskrupulozno se radi, svi ljudi koji su uključeni u to usudio bih se reći nemaju morala. Pogotovo kad se dižu cijene a kvaliteta sve lošija, logično bi bilo da uz pojačanje kvalitete ide i veća cijena, a ne obrnuto – kaže Kraljević koji konzumira isključivo hrvatske proizvode.
- Hrvatska ide dobrim putem jer nije bilo radno intenzivne industrijske proizvodnje i to su sad komparativne prednosti jer nema jako puno zagađivača. Prije rata je bilo, sad se to poprilično očistilo, jako puno je terena gdje se može proizvoditi ekološka hrana – smatra Vedran Kraljević.
Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva organizira Mediteranski sajam Dubrovnik j. d. o. o. u suorganizaciji Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije, turističkih zajednica Grada i Županije te Hrvatske gospodarske komore Dubrovnik. Sajam koji pridonosi promidžbi održivog razvoja, zdravog načina življenja te pozicioniranju Hrvatske u tom smjeru, traje od 11. do 15 ožujka u kongresnoj dvorani hotela Rixos. Sajam je 2022. dobio priznanje Hrvatske poljoprivredne komore, a godinu poslije priznanje Hrvatske gospodarske komore. Svake godine u sklopu sajma dodjeljuju se nagrade za najbolji nastup, naj-proizvod i doprinos za promociju eko-gospodarstva.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....