StoryEditorOCM
DubrovnikOTVARANJE U UTORAK

Vedran Kraljević osnivač Mediteranskog sajma u Dubrovniku: ‘Prije 40 godina rugali su se s mojim bio shopom, a danas..‘

Piše Kristina Filičić
7. ožujka 2025. - 12:05

U Dubrovniku se idućeg tjedna održava Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva. Već 23 godine u nizu sajam okuplja izlagače, stručnjake i entuzijaste kako bi predstavljali i prezentirali neprocjenjive vrijednosti ekološke i tradicijske proizvode kao i proizvode iz područja zelenog poduzetništva. Začetnik sajma poznatog diljem Hrvatske je Vedran Kraljević, a priča seže četiri desetljeća unatrag.

image

Vedran Kraljević,direktor i voditelj sajma

Bozo Radic/Cropix

- Pravi začetak ideje o zdravoj prehrani je bio prije 40 godina, kada sam u gradu držao bio shop, tada prvu takvu specijaliziranu trgovinu na području bivše Jugoslavije. Trebalo je velike hrabrosti ući u taj projekt jer bio je totalna nepoznanica. Nakon rata i desetogodišnjeg poratnog stanja pokrenuli smo Mediteranski sajam i nastavili s aktivnošću promicanja ideja o zdravoj prehrani i ekologiji općenito – ističe direktor i voditelj sajma mr. sc. Kraljević.

Kroz godine sajam je mijenjao lokacije, već četvrtu godinu je u kongresnoj dvorani hotela Rixos Premium Dubrovnik.

- Dvorana je kompletno puna, sve smo kapacitete popunili, čak će dva izlagača biti u prostoru u blizini dvorane. Otprilike je 85 izlagača, uz izlagače mediteranske kuhinje ustvari ih je 92. Svake godine bilježimo rast i izlagača i posjetitelja. U prostoru koji nudimo uz povoljne uvjete susreću se ponuda i potražnja proizvoda, direktno, bez posrednika, i što je vrlo bitno, ta trgovina se ne odvija samo na sajmu nego se nastavlja – kaže sugovornik.

image
Tonci Plazibat/Cropix

U sklopu sajma, koji se profilirao kao najznačajnija sajamska priredba u RH i Dubrovačko-neretvanskoj županiji na području ekološke poljoprivrede i zelenog poduzetništva, organiziraju se i konferencije, predavanja, gastronomski događaji popraćeni kulturno-zabavnim programom. U sajamskim danima održat će se tako gastro show popularnih kuhara, okrugli stol o budućnosti hrvatske poljoprivrede, Prve Mediteranske dječje igre Dubrovnik 2025., predavanje ‘Tanjur budućnosti: kako prehrana oblikuje zdravlje djece‘...

- Vidimo koliko ekološka proizvodnja raste, svake godine proizvođača je više. U vrijeme kad smo počinjali bilo je troje, četvero certificiranih proizvođača, danas ih ima blizu sto tisuća, eto koliki je to rast – ističe Kraljević i dodaje:

- Svake godine potičemo te vrijednosti, zovemo ljude na predavanja eminentnih stručnjaka koji iz prve ruke mogu pripomoći svojim stručnim znanjem. Samim tim veseli činjenica da interes raste i to u ogromnim količinama i zadovoljstvo je jer ljudi na taj način ostaju na selima i u mjestima gdje imaju mogućnost razvoja tradicijske i ekološke poljoprivrede.

image
Tonci Plazibat/Cropix

A koliku važnost zdravoj prehrani posvećuje sam pokretač Mediteranskog sajma?

- Ne bi se bavio ovim niti bi mi palo na pamet da nisam bio ekološki osviješten prije 40 godina kad su se rugali sa mnom. Mislili su tada da je u mom bio shopu, tako se zvala specijalizirana trgovina i biljna apoteka, ustvari hrana za ptice. Ljudi nisu razumjeli, to im je bila nepoznanica. Shvatio sam tada da će to biti dosta težak put ali nikad mi nije usfalilo entuzijazma da kroz sve te teškoće prolazim. Pruža mi zadovoljstvo kad nakon 40 godina vidim učinak da je bilo plodno i da energija nije bačena uzalud. Danas se to shvaća i svijest o zdravoj prehrani raste – kaže direktor Mediteranskog sajma:

image

mediteranski sajam dubrovnik

Mediteranski Sajam Dubrovnik/

- Moram naglasiti, kakvih sve proizvoda danas ima, opasnosti su velike, figurativno rečeno opasnost vreba iz tanjura.

Kod kupnje proizvoda, savjetuje, kupac se mora voditi strukturom proizvoda a ne kupovati vođen marketinškim trikovima i lijepim ambalažama.

image
Tonci Plazibat/Cropix

- Treba sebe obrazovati u tom smislu. Nije jednostavno jer prevara je jako puno, počevši od naše gruške place pa dalje, da ne govorim super marketa i ostalog. Treba malo aktivnije štititi građane od toga jer nije svatko ekološki osviješten. Ako lošu hranu jedete, velike su opasnosti za zdravlje. Nemojmo dozvoliti da ljudski organizam bude kontejner za smeće i da netko na tome ostvaruje profit. Osjećam to već dugo godina i pratim vrlo aktivno, beskrupulozno se radi, svi ljudi koji su uključeni u to usudio bih se reći nemaju morala. Pogotovo kad se dižu cijene a kvaliteta sve lošija, logično bi bilo da uz pojačanje kvalitete ide i veća cijena, a ne obrnuto – kaže Kraljević koji konzumira isključivo hrvatske proizvode.

- Hrvatska ide dobrim putem jer nije bilo radno intenzivne industrijske proizvodnje i to su sad komparativne prednosti jer nema jako puno zagađivača. Prije rata je bilo, sad se to poprilično očistilo, jako puno je terena gdje se može proizvoditi ekološka hrana – smatra Vedran Kraljević.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva organizira Mediteranski sajam Dubrovnik j. d. o. o. u suorganizaciji Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije, turističkih zajednica Grada i Županije te Hrvatske gospodarske komore Dubrovnik. Sajam koji pridonosi promidžbi održivog razvoja, zdravog načina življenja te pozicioniranju Hrvatske u tom smjeru, traje od 11. do 15 ožujka u kongresnoj dvorani hotela Rixos. Sajam je 2022. dobio priznanje Hrvatske poljoprivredne komore, a godinu poslije priznanje Hrvatske gospodarske komore. Svake godine u sklopu sajma dodjeljuju se nagrade za najbolji nastup, naj-proizvod i doprinos za promociju eko-gospodarstva.

Himna sajma ‘S rukama u zemlji‘

Vedran Kraljević uz ljubav prema ekološkoj proizvodnji i zdravoj prehrani njeguje i ljubav prema glazbi. Napisao je i uglazbio himnu Mediteranskog sajma ‘S rukama u zemlji‘ koja će se prvi put javno izvesti na otvaranju 23. po redu sajma. Aranžman potpisuje Antonio Zadro koji će i izvesti himnu snažne poruke.

- Poruka nekome neće biti draga poglavito što na kraju ističem da srljamo u propast, da se trebamo osvijestiti jer rezervnu planetu nemamo, ovu trebamo čuvati, ona je naša ‘majka‘. Zemlja živjeti mora, ima ona rješenje za nas, jednostavno ćemo nestati. Priroda upozorava godinama, pogledajte klimatske promjene, a čovjek prkosi. Ideologija ‘profit uber alles‘ je uništila puno puta živote ljudi i najopasnija jer jer se zbog interesa događa da nema mjere. A mi upravo dajemo poruku da treba kvalitetno balansirati odnose između planete Zemlja, rada i kapitala jer u tom je odnosu izvorište kvalitete – kaže Kraljević. 

Kako zvuči eko country pjesma u režiji Vedrana Kraljevića, poslušajte OVDJE.

Program

23. Mediteranski sajm zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva

                                  Rixos Premium Dubrovnik hotel

(11. - 15. ožujka 2025.)

Utorak, 11. ožujka 2025.

Velika kongresna dvorana Mistral

Dolazak, smještaj i raspoređivanje izlagača do 17:00

Za posjetitelje sajma 14:00 do 19:00 h

PRVI DAN

Srijeda, 12. ožujka 2025.

09:30 Početak rada Sajma

10:00 - 19:00 dolazak posjetitelja (kupaca, poslovnih partnera i sl.)

19:00 Završetak rada Sajma

DRUGI DAN

Četvrtak, 13.ožujka 2025.

09:00 Početak rada Sajma

12:00 - Svečanost otvorenja sajma ispred velike kongresne dvorane Mistral

Voditeljica programa: Suzi Sokol

12:30 - 14:00 Kulturno umjetnički program:

KUD "SV. Juraj Osojnik", balanje tradicionalnog kola linđa, Klapa Laus, Glazbeni sastav "Prijatelji" ženska klapa Bisernice Boke iz Kotora i Antonio Zadro

glazbenik, skladatelj.

Gastro show popularnih kuhara:

Tomislava Špičeka, Vlaste Mandić iz Kotora, domaćina glavnoga kuhara Ozgur Donertasa te gastro majstora iz Italije koji će prezentirati mediteransku kuhinju, uz zakusku.

13:30 Okrugli stol Dvorana Boreas

OKRUGLI STOL

Budućnost hrvatske poljoprivrede

13. ožujka 2025. u 13:30 sati

Hotel Rixos Premium Dubrovnik

Panelisti:

Ministarstvo poljoprivrede (tbc)

Hrvatska gospodarska komora: Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam

Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora: Marijana Petir, predsjednica

Hrvatska poljoprivredna komora: Mladen Jakopović, predsjednik

Poduzetnik iz Neretve/Slavonskog broda

U sklopu Mediteranskog sajma zdrave hrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva održat će se Okrugli stol na temu budućnosti hrvatske poljoprivrede.

Podteme: pad produktivnosti, cijene domaćih poljoprivrednih proizvoda, poljoprivredno zemljište, tehnologija rada, promjene tradicionalnih kultura obrade, spremnost Hrvatske i EU na promjene koje donosi priroda, osiguranje od nepogoda, imamo li snage za zaokret, imamo li ideje za nove kulture itd.

20:30 Atrij Hotela Rixos Premium Dubrovnik

Nastupa Antonio Zadro

glazbenik, skladatelj, aranžer, producent, hrvatskoj publici poznat uglavnom po

živim nastupima u plesnim klubovima i zabavama. Izvrstan pijanist, specifičnog glasa i dobrih vibracija. 

Pristup besplatan.

TREĆI DAN

Petak, 14. ožujka 2025.

9:00 Početak rada Sajma

Prve Mediteranske dječje igre Dubrovnik 2025.g

Igralište ispred Sportske dvorane Dubrovnik (gospino polje), alternativno u slučaju kišnog vremena sportska dvorana Osnovne škole Lapad.

Voditelji natjecanja: Hadžira Brković, prof.tzk i Duje Tolj prof. tzk
OŠ Lapad,Dubrovnik

Vrijeme održavanja: petak 14. ožujka s početkom u 10 sati (štafeta s mrkvom, potezanje konopa, nogomet), predviđeno trajanje do 12 sati.

Proglašenje pobjednika u 12:30 Rixos Premium Dubrovnik hotel ispred Velike kongresne dvorane Mistral

Gastro show Tomislava Špičeka – štrukle

Bobo – organski sokovi

Klape (pred najavu pobjednika te tijekom marende)

Kulturno umjetnički program

Klapa Laus iz Dubrovnika, Glazbeni sastav "Prijatelji"

Voditeljica programa: Suzi Sokol

19:00 Završetak radnog dana Sajma

ČETVRTI DAN

Subota, 15. ožujka 2025.

​9:30 Početak rada Sajma

10:00 Uključivanje Sajma u program Hrvatskog radija, Radija Dubrovnik

10:30 Dvorana Boreas PREDAVANJE: Marija Vezilić, dipl. ing prehr. tehn.,
nutricionist,  Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije,
Odjel za promicanje zdravlja Dubrovnik.
TEMA PREDAVANJA: "Tanjur budućnosti: Kako prehrana oblikuje zdravlje djece"

Prehrambene navike koje djeca usvoje u ranom djetinjstvu ključne su za njihovo zdravlje u budućnosti.

Na predavanju će se govoriti o tome kako uravnotežena mediteranska prehrana doprinosi fizičkom i mentalnom razvoju djece. Roditelji će saznati praktične savjete za oblikovanje pravilnih prehrambenih navika te kako izbjeći najčešće zamke modernog načina prehrane.

Posljednji dan ugodnog druženja sa izlagačima (možebitna iznenađenja)

17:00 Zatvaranje Sajma

 

23. ožujak 2025 21:08