StoryEditorOCM
DubrovnikUkras Kandelore

Već četvrti naraštaj obitelji Nadramija uzgaja plemenite ptice: Golubice s Brgata danas još jednom lete u slobodu

Piše Gabrijela Bijelić
2. veljače 2023. - 14:51

Bijele golubice obitelji Nadramija s Gornjeg Brgata i ove će godine poletjeti iz košare na Kandeloru i u letu odabrati smjer koji kod vjernika uvijek ima niz tumačenja.

image

Ove ljepotice ‘konkuriraju‘ za Kandeloru

Tonći Plazibat/Cropix

Pljesak okupljenog mnoštva je zajamčen, baš kao i čast i ponos uzgajivača. Tradicija uzgoja ovih plemenitih ptica koje prema jednom tumačenju simboliziraju slobodu, a prema drugom svjetlo Božje poruke, seže duboko u prošlost familije koja ih uzgaja već četvrti naraštaj.

Vraćaju se doma

Aktualni vlasnik Pasko zadaću uzgoja golubica za Festu preuzeo je od starijih članova familije i rado se sjeća kako je i papa Ivan Pavao II prije 20 godina za boravka u Dubrovniku pustio njihove ptice da slobodno uzlete iz Grada.

Parovi bijelih ljepotica iz obiteljskog golubinjaka polijeću već gotovo pola stoljeća iz ruku dubrovačkih biskupa kojima ih predaju trznice. U svom letu prenose vjekovno štovanje parca. Gotovo uvijek se vrate na ‘početnu točku‘, doma na Brgat gdje odmaraju do sljedećeg ‘dana ki dohodi nami jednom na godište‘.

image

Obitelj paska Nadramije uzgaja golubove već generacijama

Tonći Plazibat/Cropix

U ceremoniju Feste ušle su prije 85 godina, u spomen na dvije golubice ili goluba koje su Bogorodica Marija i Josip prinijeli u hramu u obredu očišćenja nakon Marijina poroda. Za festu Nadramije biraju samo najljepše primjerke, a odluka pada na samu Svijećnicu prije nego ih dođu preuzeti festanjuli. Staro je pravilo da se za tu prigodu odabiru isključivo bijele golubice, ali je važno i da budu ženke, nešto starije koja imaju običaj vraćati se kući nakon puštanja pred Crkvom sv. Vlaha.

Uz darove zemlje

Za golublje jato iz obitelji Nadramija proljeće i ljeto omiljena su sezona kad mogu neobavezno letjeti po Brgatu.

image

Golubinjak na Gornjem Brgatu

Tonći Plazibat/Cropix

 

Manje je poznato da je simbole dubrovačke Kandelore 1938. prvi put uveo dubrovački festanjul Božo Glavić, prema zahtjevu Društva "Dub" koje je željelo otvaranju Feste dati svečaniju notu. U svom kapitalnom djelu ‘Sv.Vlaho i njegovi festanjuli‘ Dubravko Kovačević navodi kako je Glavić djevojkama trznicama koje su nosile darove zemlje, poput vina, ulja i sočiva, pridodao i dvije bijele golubice, te vosak ili svijeću kao simbol božanske svjetlosti u teološkom smislu.

Nakon čitanja drevnoga Lausa, prinosa darova trznica, podizanja Svečeva barjaka uz himnu te puštanja golubica vjernici prema tradiciji mogu pristupiti obredu grličanja.

23. travanj 2024 22:29