StoryEditorOCM
DubrovnikBORBA PROTIV COVIDA |

Vatrogasci čekaju upute, trećina osoblja Doma zdravlja i ‘Hitne‘ se cijepila, a pitanje je tjedna kada će cjepivo biti uvjet ukrcaja za pomorce

Piše Bruno Lucić
8. siječnja 2021. - 07:28

Otkad je Europska agencija za lijekove (EMA) u prosincu dala zeleno svjetlo cjepivu njemačkog BioNTecha i američkog Pfizera te u srijedu cjepivu američke tvrtke Moderna, prvi na red su došli zdravstveni djelatnici. Ali, pitanje je i kad će na red doći druge službe, druga zanimanja i kakav interes vlada među njima.

U Domu zdravlja Dubrovnik ovog je tjedna počelo cijepljenje. Ravnatelj Branko Bazdan objasnio je kako se ukupno cijepilo oko 60 od ukupno 170 djelatnika Doma zdravlja.

image
Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik i član UV-a Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Branko Bazdan
Tonči Plazibat/Hanza media

- Ne znam točan broj obiteljskih liječnika jer su tu uključeni liječnici, medicinske sestre, patronažne sestre, zaposlenici saniteta, stomatolozi… Dakle, cijepio se dio liječnika, a mi radimo popise svih službi tako da nemamo precizne, izdvojene podatke, objašnjava Bazdan.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić iznio je stanje u toj ustanovi.

- Do sada se za cijepljenje izjasnilo 100 zdravstvenih radnika naše zdravstvene ustanove od ukupno 150, a do sada ih je cijepljeno 50. Predviđeno je da se uskoro cijepe i preostali zainteresirani radnici Zavoda za hitnu medicinu DNŽ, jasno je naveo Lulić.

image
Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu DNŽ Luka Lulić
Željko Tutnjević

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović otkrio je kako se zbog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, koji se dogodio baš u vrijeme početka cijepljenja, nisu bavili pitanjem cijepljenja.

- Nismo proveli anketu, ali sam brzo mislio uputiti jedan dopis svima da vidim kako će ljudi reagirati. Mi poštujemo sve mjere, napravili smo drugi raspored smjena zbog korone. U Petrinji smo u takvim uvjetima da ne možeš raditi u potpunoj zaštiti, tu se čovjek ne treba zanositi. Naravno, imamo i nosimo zaštitnu masku i svu zaštitnu opremu. No, kao žurna služba moramo biti odgovorni, a ako dođe naputak iz Zavoda, moramo postupati prema njemu jer spašavamo ljude, a nesreća za nesrećom se događa, ističe Simović.

image
Zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović
Dubrovački vjesnik

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović također se osvrnuo na ovu temu.

- Još nismo dobili naputak za cijepljenje operativnih snaga. Sad su u Petrinji rekli da se može cijepiti tko hoće, ali malo je nezgodno cijepiti se dok si na terenu jer ako si na terenu može se pojaviti neka nuspojava pa su mnogi rekli da se neće cijepiti. A kakav je interes među vatrogascima? Nisam uopće postavljao takva pitanja! Ako dođe naputak da se moramo cijepiti, mi smo poluvojni sustav, cijepit ćemo se. Ako cijepljenje bude dobrovoljno, nikome ne mogu naložiti da se cijepi. Mislim da bi se prije svih tih cijepljenja trebalo ići promidžbom kojom bi se istaknule sve dobre strane cijepljenja, napominje Krilanović.
Komunalni redari u vremenima pandemije na terenu djeluju kao 'Covid redari', a na upit hoće li oni dobiti prednost prilikom cijepljenja, iz Grada Dubrovnika su poručili kako čekaju upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Do zaključenja teksta nije stigao odgovor iz PU dubrovačko-neretvanske o interesu za cijepljenje među policijskim službenicima.

image
Zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović
Dubrovački vjesnik

Zajednica Hrvatskih Udruga pomorskih kapetana RH uputila je ministarstvima zamolbu za prioritetno dobrotvorno i besplatno cijepljenje pomoraca. Situaciju s cijepljenjem pomoraca prokomentirao je ITF Koordinator Inspektorata i voditelj ureda Sindikata pomoraca Hrvatske u Dubrovniku Romano Perić.

- Pomorci su deklarirani kao transportni radnici, ali to zvanje ima dodatne specifičnosti u odnosu na druge transportne grane. Naime, većina pomoraca dosta putuje. Na tom putu izmjenjuju se države, aerodromi, avioni, autobusi i različita grupiranja. Dosta avionskih kompanija i operatera su najavili da će potvrda o cijepljenju biti uvjet kako biste mogli kupiti avionsku kartu i putovati s njima. Vjerujem da će tako biti i s ostalim čimbenicima jednog takvog putovanja. Nadalje, brodarske kompanije, kao poslodavci, većinom će tražiti cijepljenje kao uvjet potpisivanja ugovara o radu. Razlozi su veoma jasni. Kompanije žele smanjiti operativne troškove poslovanja koji su dolaskom pandemije višestruko narasli. Smatraju da će se procijepljenošću njihovih pomoraca postupno smanjiti i potreba za stalnim PCR testiranjem, lakša i brža putovanja, smanjenje broja izolacija, karantena i bolovanja, a u konačnici niži rizik od međusobne zaraze pomoraca na brodu/radnom mjestu koje u ozbiljnijim situacijama može i zaustaviti redovno poslovanje broda, obrazlaže Perić te nastavlja:

image
Cjepivo Pfizer-BioNTech
CROPIX

- Bilo je i takvih primjera gdje se kompletna posada zarazila COVIDOM -19. S druge strane, smatram da bi bilo korektno zadržati mogućnost odabira i dobrovoljnost cijepljenja, iako je vrlo malo prostora za takvo nešto. Teško mi je zamisliti da će jedna velika kompanija koja se bavi putničkim brodovima na kojima ima 6000 putnika i članova posade dati mogućnost da posada ne bude cijepljena. Pretpostavljam da će to biti uvjet i za putnike, naglašava Perić.

Na pitanje je li nakon poslanog apela stigla povratna informacija iz Vlade, Perić odgovara:

- Već od 1. siječnja 2021. pojedine strane kompanije su uvrstile cijepljenje na COVID 19 u pomorske medicinske certifikate. Za sada je uvjetovano dostupnošću cjepiva u pojedinoj državi, ali je pitanje tjedna kada će cjepivo biti uvjet ukrcaja. Poznato je da oko 16 tisuća hrvatskih pomoraca plovi na brodovima u međunarodnoj plovidbi. Pomorcima apsolutno treba dati prednost za dobrovoljno cijepljenje iz više razloga, a najvažniji je da mogu lako izgubiti posao ukoliko ne budu imali mogućnost cijepljenja. SPH, kao i neke druge udruge, su već apelirali prema Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Odgovor je dobiven i, prema istome, trenutno traje usuglašavanje s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, kazuje Perić.
Upoznao se Koordinator Inspektorata i voditelj ureda Sindikata pomoraca Hrvatske u Dubrovniku sa nekim stavovima svojih dubrovačkih kolega.

image
ITF Koordinator Inspektorata i voditelj ureda Sindikata pomoraca Hrvatske u Dubrovniku Romano Perić
Tonći Plazibat/Cropix

- Kao u svakom društvu, postoje raznolikosti mišljenja ˝za i protiv˝ cijepljenja. Svako mišljenje i stav treba poštovati. Dobar dio pomoraca koje poznam i s kojima sam u kontaktu će se cijepiti. Ima i pomoraca koji tvrde da se neće cijepiti i po cijenu gubitka posla. Nikome od nas nije ugodno u vrlo kratkom periodu donijeti odluku, no, moramo vjerovati struci i krenuti prema nekim boljim danima. Produživanje ove agonije bi moglo otvoriti, ili već otvara neka druga egzistencijalna pitanja. Osobno sam se odlučio cijepiti, te sam na listi čekanja kod mog liječnika, dodao je sugovornik.

U dubrovačkoj brodarskoj kompaniji Atlantska plovidba prate sve nacionalne i međunarodne naputke i smjernice.

image
Zgrada Atlantske plovidbe
Cropix

- Što se procesa cijepljenja tiče, još uvijek nismo dobili nikakve precizne upute niti protokole. Atlantska plovidba d.d. aktivno sudjeluje u izradi prijedloga i zahtjevima vezanim za cijepljenje poslanima u ime Udruge Mare nostrum prema Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, smatrajući pomorce jednom od prioritetnih skupina. U tom smislu i naša će kompanija postupiti kao i ostale brodarske kompanije. Naši se pomorci zasad samo raspituju o dobrovoljnosti cijepljenja i nemamo još uvijek upute ni plan cijepljenja. Obzirom na osjetljivost posla, stalna putovanja, brodove koji su zatvoreni sustavi, vjerujemo kako će se prepoznati važnost cijepljenja i prevencije bolesti. Pomorci su i dosad bili obvezni imati knjižicu cijepljenja, istaknuli su iz Atlantske plovidbe.

23. travanj 2024 22:41