StoryEditorOCM
DubrovnikNEMA MIRA NA GRADILIŠTU NA GLAVICI BABINOG KUKA

VALAMAR Poduzet ćemo sve potrebne radnje kako bi zaštitili svoju imovinu

Piše kf Foto: Tonči Plazibat/CROPIX
10. prosinca 2019. - 16:28
Na gradilištu ispod tvrđave na Babinom kuku situacija se, čini se, ne smiruje. Po dojavi hotelske grupacije Valamar jučer su na očevid izašli djelatnici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Naime, Valamar je jučer zaštitnom ogradom ogradio svoju parcelu na glavici Babinog kuka, nakon što je geodet izvidio kolika je površina njihovog zemljišta neovlašteno korištena od strane obitelji Sršen koja je tuda pristupala svojoj građevini.
- Valamar riviera će i u budućnosti, u slučaju potrebe, poduzeti sve potrebne radnje kako bi zaštitila svoju imovinu – saznajemo iz hotelske grupacije Valamar.
Glasnogovornica PU Davorka Bečić potvrdila je kako prilikom izlaska 'policajci nisu zatekli nikoga osim dojavitelja koji ih je dočekao te da nije bilo nikakvog narušavanja javnog reda i mira ni elemenata kaznenog niti prekršajnog djela'. Također, dodala je, radi se o rješavanju imovinsko – pravnih odnosa koje dvije strane trebaju rješavati sudskim putem.

No, nije Valamar jedini poduzeo ovakve ili slične radnje. Podsjetimo, poduzetnik Lovre Banović, vlasnik parcele koju su Sršeni koristili kao pristup svojoj nekretnini, 24. i 25. listopada ogradio je svoje zemljište i onemogućio Sršenima da tuda prolaze.
- Oni su moju stranku tužili za smetanje posjeda. Sud im je odredio privremenu mjeru i time im omogućio prolaz, međutim očigledno je da su je zloupotrijebili. Oni su pred sudom argumentirali da im je ta privremena mjera potrebna da bi dovršili svoju zgradu. Kad je moja stranka postupila po sudskoj privremenoj mjeri dogodilo se ono čega smo se najviše bojali, da su oni dalje krenuli proširivati cestu i time smetati dalje posjed prvo moje stranke, a zatim i drugih sudionika koji su do tada bili netaknuti, poput Valamara – kaže odvjetnica Viktorija Knežević koja zastupa Lovra Banovića. Banović je zemlju kupio od dotadašnjeg vlasnika Ivana Božidara Ivanovića, nasljednika obitelji Banac. Zemljište je godinama bilo u procesu povrata oduzete imovine i tek je 2016. vraćeno Ivanoviću a Banović postaje vlasnik zemljišta ove godine.
- Oni su na neki način koristili tu situaciju, prvo što je to bilo u povratu, drugo vlasnik je u inozemstvu i probili su tu cestu i koristili za svoju gradnju i to ne taje u svim sudskim postupcima koje su pokrenuli, poput onog za smetanje posjeda. Moj klijent je pokrenuo vlasničke tužbe protiv njih, gdje kao vlasnik traži naknadu štete i vraćanje u prvobitno stanje. Ovo je jedan sraz bezvlašća, primjer bez presedana na našemu području – smatra odvjetnica Knežević i dodaje kako su 'sudu već dostavili dokaze o proširivanju puta koji je u dijelu nekretnine Lovre Banovića'.

Kada je krajem listopada vlasnik zemljišta Lovre Banović ogradio svoju parcelu, situacija je eskalirala navodnim napadom jednog od članova obitelji Sršen na voditelja gradilišta iz Alfaplan građenja Matea Dadića.
- Na zahtjev investitora, mi smo gradilište ogradili kako bi mogli neometano izvoditi radove, međutim to se nije sviđalo obitelji Sršen koja je automobilima pregradila put, a kad više nisu imali nikakvog načina da zaustave radove, automobilom su nasrnuli na mene i kolegu. Protekla dva-tri tjedna na nas se vrši pritisak u obliku stalnih uvreda, a mi samo izvodimo radove na parceli našeg investitora - rekao je u telefonskom razgovoru za Dubrovački vjesnik Mateo Dadić.
Prema policijskom izvješću, policijski službenici tog 25. listopada su ujutro u 9 i 30 sati dobili dojavu 'jednog djelatnika građevinske firme da se prema njemu nasilno ponašaju osobe koje svojataju zemljište na kojem njegova firma izvodi radove' te su policijski službenici izašli na teren.
- Ta osoba je tvrdila da ga je druga osoba pokušala zgaziti vozilom. Tvrdio je da je na njega išao vozilom dok je drugi tvrdio da je želio pomaknuti svoje vozilo koje je tamo bilo parkirano a da mu je on to priječio stavši ispred vozila. Nije došlo do kontakta tog čovjeka i vozila, nije bilo ozljeda i policajci nisu utvrdili elemente za kaznenu prijavu – navodi glasnogovornica PU Davorka Bečić.

Spomenimo, na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, među ostalim, raspravlja se i o prijedlogu ugovora kojeg bi Grad Dubrovnik trebao sklopiti s tvrtkom Tricikl, a vezano za izgradnju ceste na tom spornom dijelu Babinog kuka. Investitori bi, kako je predviđeno, snosili troškove izvlaštenja i izgradnje ceste koja bi prolazila do njihovih nekretnina. O jučerašnjem događaju oglasio se u medijima i gradonačelnik Mato Franković koji iznenađen činjenicom da 'neki pojedinci bez dozvole vrše iskope, proširuju cestu, i jasno ustvrdio kako 'Grad neće dozvoliti ni jednog milimetra ulaska u gradske javne površine'.
19. travanj 2024 08:10