StoryEditorOCM
DubrovnikPRIPREMA ZA ZIMU |

‘UŽARILI‘ SE TELEFONI U DOMU ZDRAVLJA Dubrovčani se već naveliko raspituju o trećoj dozi, a Branko Bazdan otkrio je o kojim se mogućnostima razmišlja

Piše Dv
13. listopada 2021. - 15:05

Hrvatski zavod za javno zdravstvo dao je 'zeleno' svjetlo takozvanoj 'booster dozi' odnosno trećoj dozi cjepiva protiv koronavirusa. U dubrovačkom Domu zdravlja već je bilo upita o trećoj dozi, otkriva to ravnatelj Branko Bazdan.

- Bilo je dosta upita, ali nismo imali prijava. Raspitivali su se stariji i mlađi, svi oni koji su primili dvije doze a zainteresirani su za treću dozu, bilo je dosta pitanja oko toga kad će treća doza, bez obzira koja su cjepiva prethodno primili. Dakle, preporuke za cijepljenje koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo glase kako sve imunokompromitirane osobe kojima liječnik specijalisti, koji ih liječi od određene bolesti, daje preporuku nakon koliko vremena od prve i druge primljene doze bi trebali primiti 'booster dozu'. Cijepljenje se posebno preporučuje korisnicama domova za starije i nemoćne osobe i osobama s invaliditetom i radnicima koji rade kod takvih pružatelja smještaja za starije i nemoćne osobe. Nadalje, preporučuje se zdravstvenim djelatnicima koji izravno skrbe o pacijentima, bilo koje razine zdravstvene zaštite i svim osobama starijima od 18 godina koji dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i zdravstvenokompromitiranim osobama. Zasad je za treću dozu odobren samo Pfizer-BioNTech, međutim, u preporukama se kaže kako se kombinatorikom cjepiva postiže viša razina zaštite, ističe Bazdan te dodaje:

- Kad to stvarno krene, vidjet ćemo tko i kako će se moći cijepiti. Opet ćemo se organizirati, ali moram vidjeti kako će to izgledati pa ćemo se prilagoditi. Čak mislim da ćemo ostaviti mogućnost putem javnih poziva pa da treću dozu primi onaj tko ima preporuku liječnika, objašnjava Bazdan.

23. travanj 2024 17:29