StoryEditorOCM
DubrovnikPROSVJEDI BEZ ODJEKA

UZALUD VAM TRUD, SVIRAČI Počela izgradnja trafostanice Lopud

Piše DV
30. kolovoza 2017. - 17:39

Unatoč prosvjedu koji su u ponedjeljak održali Lopuđani, tražeći da se odustane od izgradnje trafostanice dvadesetak metara od dječjeg vrtića i osnovne škole na otoku, Elektrojug je  započeo radove na montaži spornog energetskog postrojenja koji će potrajati oko mjesec dana.

Iz Hrvatske elektroprivrede su početkom tjedna na prosvjede Lopuđana poručili da za objekt imaju sve potrebne dozvole.

– Za transformatorsku stanicu Lopud 2 ishođena je sva potrebna dokumentacija za gradnju, a u sklopu tehničkog pregleda prije njezina puštanja u trajni pogon, provest će se i mjerenje razina elektromagnetskih polja u njezinoj okolini. Očekujemo da će mjerenje potvrditi dosadašnje spoznaje i iskustva u radu trafostanica ovakvog tipa u Hrvatskoj, odnosno rezultate studije utjecaja elektromagnetskih polja za sve srednjenaponske tipske izvori koje koristi i gradi Elektrojug – napominju iz HEP-a i dodaju kako je studiju na zahtjev Elektrojuga, a na temelju Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskih polja, izradila ovlaštena pravna osoba. Studijom su obuhvaćene i slobodnostojeće transformatorske stanice poput ove na Lopudu.

Obrazložili su i razloge zbog kojih se pristupa radovima sukladno pravomoćnoj građevinskoj dozvoli od 5. lipnja 2017.

– Razlog izgradnje nove trafostanice je značajno povećanje potrošnje električne energije i veliko opterećenje postojeće mreže na otoku Lopudu tijekom ljetnog razdoblja. S obzirom na to da je postojeća trafostanica Lopud pri kraju svog životnog vijeka, potrebno je u što kraćem roku izgraditi, opremiti i pustiti u pogon novu trafostanicu, koja će povećati kvalitetu opskrbe električnom energijom naselja Lopud te omogućiti priključenje novih kupaca i povećanje priključne snage postojećih kupaca. Za vrijeme izgradnje nove transformatorske stanice nužno je privremeno zatvaranje dječjeg igrališta, koje će nakon završetka radova biti vraćeno u funkciju, pri čemu će Grad Dubrovnik obnoviti dotrajale elemente – obećali su hepovci i najavili kako će se radovi izvoditi svakoga dana osim nedjelje i blagdana u razdoblju od 9 do 14 sati.

Nakon dovršetka građevinskih radova za koju investitor ima suglasnost Grada Dubrovnika slijedi montaža opreme, ispitivanje i puštanje u probni pogon trafostanice.

18. travanj 2024 13:28