StoryEditor
DubrovnikMUZEJ DOMOVINSKOG RATA |

UZ 25. OBLJETNICU U tvrđavi Imperijal izložba ‘Oluja 1995. - 2020.‘ i predavanje o 163. brigadi HV u obrani dubrovačkog područja

Piše dv
31. srpnja 2020. - 13:08
Putem prema Kninu, 5.8.1995. FOTO: Matko Biljak
Povodom 25. obljetnice vojno redarstvene operacije “Oluja”, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja Muzej Domovinskog rata Dubrovnik tradicionalno je priredio bogat prigodni program u prostoru tvrđave Imperijal na Srđu.
U utorak 4. kolovoza, s početkom u 19,00 sati, bit će otvorena stvarna i virtualna tematska izložba „Oluja 1995.- 2020.“ autorice Varine Jurice Turk.

image
Knin, 05.08.1995.
Hrvatski vojnici u Kninu
foto: Matko Biljak


Za njihovu realizaciju odlučili smo se radi pokazanog velikog interesa javnosti za izložbu iste tematike „Oluja pobjede i slobode“, priređenu 2015. godine uz 20. obljetnicu VRO Oluja, koju je razgledalo više od 35 000 posjetitelja.
Ujedno, ovogodišnjom značajno proširenom i obogaćenom virtualnom izložbom i digitaliziranim katalogom, u mogućnosti smo stručnoj i široj javnosti prezentirati nove spoznaje i utvrđene važne povijesne činjenice do kojih smo došli sustavnim istraživačkim radom i nastavkom stručne obrade građe muzejskih zbirki i dokumentacije.

image
Hrvatska vojska u Kninu
Foto: Matko Biljak
Arhiva SD


Budući da je u središtu našeg interesa ostala dokumentarna ratna fotografija, koja se potvrdila kao temelj vizualne memorije, visoko vrijedan muzejski predmet i prvorazredan povijesni izvor, ovom prigodom posebno ističemo provedenu opsežnu digitalizaciju i inventarizaciju, kojom je samo ove godine obuhvaćeno preko 10 000 izvornih ratnih negativa iz sadržaja Zbirke fotografija. Obrađeno je i cjelovito ratno stvaralaštvo proslavljenih fotoreportera „Slobodne Dalmacije“ vezano uz Oluju.
Ova postignuća omogućila su izlaganje većeg broja dojmljivih dokumentarnih snimaka i tekstova objavljenih u „Slobodnoj Dalmaciji“ i „Dubrovačkom vjesniku“, koji su i ovaj put podijeljeni u dvije kronološko tematske cjeline.

image
Stradun, opća opasnost, kolovoz 1995.
Snimio: Milo Kovač
slike s telefota
Arhiv SD


U prvoj cjelini fotografijama Matka Biljka i Božidara Vukičevića pratimo pobjedonosno napredovanje Hrvatske vojske na području sjeverne Dalmacije i oslobađanje Knina. U sklopu ove cjeline obrađena su i dva važna događaja, koja su simbolično potvrdila konačnu pobjedu, dolazak Vlaka slobode u Split i svečani doček 4. Gardijske brigade na splitskoj rivi.

image
Mokošica, 16.8.1995.
FOTO: Zvonimir Pandža


U drugoj cjelini fotografijama Zvonimira Pandže i Mila Kovača svjedočimo o događanjima na dubrovačkom području u vrijeme Oluje, a prezentiramo i nove utvrđene povijesne činjenice, koje potvrđuju važnost uspješne obrane juga Hrvatske i slamanja zločinačkih napada VRS, poduzetih u kolovozu 1995. godine s krajnjim ciljem ostvarenja velikosrpskih planova o stjecanju izlaza na morsku obalu.

Nakon razgledanja izložbe upriličeno je predavanje „163. brigada HV u obrani dubrovačkog područja 1993.-1995.“ koje će održati brigadir Željko Topolovec.

image
Brigadir Željko Topolovec, jedan od zapovjednika 163. brigade HV
Iz fundusa Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik


Predavač će nas upoznati s događanjima na Južnom bojištu u završnoj fazi Domovinskog rata kada je obnašao dužnost zapovjednika 163. brigade HV.

Iscrpno je obrađeno istaknuto mjesto i uloga koju je ova dubrovačka postrojba, u to vrijeme jedna od najsnažnijih pričuvnih brigada Hrvatske vojske, imala u obrani dubrovačkog područja od razornih zločinačkih napada VRS u kolovozu 1995. godine. O vrijednosti ovog predavanja za buduće stručno i znanstveno proučavanje Domovinskog rata na najbolji način svjedoči opsežno korištena izvorna osobna dokumentacija koju je brigadir Topolovec darovao Muzeju Domovinskog rata.

image
Brigadir Željko Topolovec u obilasku
Iz fundusa Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik


Cjelokupan program Muzeja bit će dostupan na mrežnoj stranici MDRD i putem društvenih mreža, kako bi i u uvjetima epidemije COVID-19 omogućili pristup sadržaju što većem broju korisnika.
loading...

Izdvojeno

20. rujan 2020 22:37