StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Usvojen proračun Grada za 2022., socijalan i razvojan. Dubrovnik obilježava 30. obljetnicu herojske obrane, Lokrumu potpora za Interpretacijsko-edukativni centar

Piše Grad Dubrovnik
3. prosinca 2021. - 10:03
Gradonačelnik Mato Franković predstavio je program obilježavanja 30.obljetnice herojske obrane GradaBožo Radić/cropix

SOCIJALAN I RAZVOJAN

Usvojen proračun Grada Dubrovnika za 2022. godinu

Proračun Grada Dubrovnika za 2022. godinu vrijedan 562.929.300,00 kuna usvojen je većinom glasova u srijedu na 6. sjednici Gradskog vijeća. Od značajnijih investicija Proračun za 2022. nosi sredstva za izgradnju groblja Dubac, sanaciju odlagališta Grabovica i Azil za životinje. Kada je riječ o ulaganju u vodoopskrbu i odvodnju, planirani su projekti oborinske odvodnje u Ulici Andrije Hebranga i na potezu Montovjerna – Batala.

Za ulaganje u nerazvrstane ceste i javne površine u Proračunu je planiran iznos od 1.347.800,00 kuna i to za izradu projektne dokumentacije, sanaciju obale Rijeke dubrovačke, Park Gradac, projekt Park ‘n’ Ride na Pobrežju, a za cestogradnju i rekonstrukciju 27.267.200,00 kuna za projekte Lapadska obala, Cesta Nuncijata, Križanje - vatrogasni dom Zaton. Tu su i kapitalna ulaganja u javnu rasvjetu u Mokošici i Štikovici.

Za društvenu infrastrukturu, odnosno ulaganja u škole, vrtiće, domove za starije, parkove i sportsko-rekreacijske sadržaje planira se 12.494.800,00 kuna. Za projekte u predškolskom odgoju i osnovnom školstvu planiran je ukupni iznos od 36.322.100,00 kuna. Za javne potrebe u športu planirano je 14,056 milijuna kuna.

image
Predstavljen bogati program uz Dan dubrovačkih branitelja

U sektoru socijalne skrbi 2,9 milijuna kuna namijenjenih umirovljenicima, 2 milijuna kuna za pučku kuhinju i 3,1 milijun kuna kao dar za novorođeno dijete, dok se za zdravstvenu skrb u Proračunu namjerava osigurati 3,53 milijuna. Nastavlja se i projekt participativnog budžetiranja, oblik direktne demokracije u okviru kojeg će građani sami moći birati projekte koji će se raditi na području Grada. -„Uvjeren sam kako ćemo u trenutku kada se financijski oporavimo imati prvi rebalans temeljen na participativnom budžetiranju“, poručio je gradonačelnik Franković.

Dodao je i to da iznos proračuna predstavlja 13.209,65 kuna po glavi stanovnika. Istaknuo je i važnost sredstva iz EU fondova za realizaciju velikih gradskih projekata koji se, uz povratak turističke sezone, smatraju glavnim generatorima povećanja prihoda proračuna.

Dubac, azil, deponij

Proračun nosi sredstva za izgradnju groblja Dubac, sanaciju odlagališta Grabovica i Azil za životinje. Planirani su i projekti izgradnje sustava oborinske odvodnje u Ulici Andrije Hebranga i na potezu Montovjerna – Batala.

30. OBLJETNICA HEROJSKE OBRANE GRADA

Predstavljen bogati program uz Dan dubrovačkih branitelja

Obilježavanje 30. obljetnice herojske obrane Grada započelo je još u listopadu, nastavljeno je kroz mjesec studeni, a završnica bogatog programa vezana je uz Dan dubrovačkih branitelja. Program je ovog tjedna predstavio gradonačelnik Mato Franković.

Za sam Dan dubrovačkih branitelja, u ponedjeljak 6. prosinca, na Stradunu će se održati koncert ''Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj'' Daleke obale. Ulaz u koncertni prostor bit će moguć jedino uz predočenje EU digitalne COVID potvrde te uz besplatne ulaznice. Dio ulaznica namijenjen je braniteljskim udrugama i njihovim članovima, dok će drugi dio biti na raspolaganju svima zainteresiranima. Besplatne ulaznice neće biti moguće unaprijed rezervirati već će se preuzimati na sam dan koncerta.

image
Predstavljen bogati program uz Dan dubrovačkih branitelja

U nedjelju 5. prosinca u 18 sati u Staroj gradskoj luci u znak sjećanja na poginule branitelje i civile spustit će se lampioni u more. Dan dubrovačkih branitelja, 6. prosinca, obilježit će se odavanjem počasti poginulim braniteljima paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na gradskom području te kod Križa na Srđu gdje će se od 11 sati održati prigodni školski program.

U 18 sati u Dubrovačkoj katedrali svečana je sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu. Na sam Dan dubrovačkih branitelja otkrit će se i dvije spomen ploče – ujutro u 8 sati na Luži ploča fotografu Pavu Urbanu koji je poginuo fotografirajući granatiranje povijesne jezgre te u 14 sati u Luci Dubrovnik ploča poginulom policajcu Vlahu Škilju.

Službeni program obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Grada završava idućeg utorka, 7. prosinca, kada će se u dvorani Ivana Pavla II. prirediti predstavljanje knjige Nikole Obuljena „Kako smo pregovarali s neprijateljem“.

U SAMOSTANSKOM KOMPLEKSU

Odobrena sredstva za Interpretacijsko-edukativni centar na Lokrumu

Javnoj ustanovi Rezervat Lokrum odobrena su sredstva pomoći Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, za izradu projektne dokumentacije u svrhu obnove i uspostave Interpretacijsko-edukativnog i istraživačkog centra Lokrum, u sklopu Benediktinskog samostana i Maksimilijanovog ljetnikovca.

image
Samostan na Lokrumu
Bozo Radic/Cropix

Ukupni troškovi provedbe projekta, odnosno izrade programsko-idejnog rješenja, idejnog i glavnog projekta iznose 1.234.200,00 kuna bez PDV-a. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira aktivnost u iznosu od 634.400,00 kuna. Dokumentacija se izrađuje kako bi se projekt obnove cjelokupnog kompleksa prijavio za financiranje iz fondova Europske unije, a čiji će krajnji cilj biti uspostava Interpretacijsko-edukativnog i istraživačkog centra, što će doprijeti održivom korištenju prirodne i kulturne baštine kroz edukaciju i informiranje posjetitelja.

Samostanski kompleks danas se djelomično koristi u jugoistočnom dijelu gdje su postavljene tri izložbe za posjetitelje.

Program na webu

Cjelokupni višednevni program sa svim događanjima i detaljnim satnicama pogledajte na www.dubrovnik.hr

19. travanj 2024 13:31