StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON 26 GODINA

Ustavni sud RH odbio zahtjev za zabranu pobačaja

Piše DV
2. ožujka 2017. - 13:12

Ustavni sud na konferenciji za novinare u 11 sati objavio je odluku o ustavnosti zakona iz 1978. kojim je reguliran pobačaj u Hrvatskoj nakon što je taj zahtjev predan, sada već davne, 1991. godine. Ne prihvaćaju prijedloge koje Hrvatski pokret za život i obitelj iznio tražeći ocjenu ustavnosti. Ipak traže od Hrvatskog sabora da u roku od dvije godine donese novi zakon.
Za ovakvu odluku glasalo je 11 ustavnih sudaca, dok je Miroslav Šumanović bio protiv jer smatra da je potrebno zaštiti život od samog začeća.

- Kada sam izabran, javno sam obećao da će ovaj saziv donijeti odluku o ustavnosti. Ne prihvaćaju se prijedlozi predlagatelja. Nalaže se Saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon. Radi se o iznimno složenom postupku. Prekid trudnoće je kontroverzno pitanje kojem se ne može jednoznačno pristupiti. O njemu od pamtivijeka nema konsenzusa. Na nacionalnoj i globalnoj razini su se formirala dva tabora - za život ili pro life i za izbor pro choice.

Naglasio je da zakoni neće osujetiti ženu da odustane od prekida trudnoće, već to može samo učiniti ugrožavajući svoje zdravlje, pa se zabrana prekida trudnoće zato smatra nedopustivom. Brojni međunarodni dokumenti štite pravo na život, ali ne daju odgovor na pitanje kada život počinje. Praksa Europskog suda za ljudska prava navodi da se nerođeno dijete ne smatra osobom u smislu zaštite člankom 2 - rekao je Šeparović.

Prigovori predlagatelja mogu se sažeti na dva temeljna prigovora. 'Neki kažu da je Ustavom iz 1990. Prestao važiti navedeni akon. Drugi je da postojeći zakon nije u skladu člankom Ustava RH koji jamči svakome pravo na život. Ustavni sud je utvrdio da je Zakon donijet temeljem Ustava SFRJ i taj Ustav nije na snazi. RH je u skladu s načelom državnim kontinuitetom u načelu prihvatila akte tih država do donošenja novih akata', pojasnio je predsjednik Ustavnog suda koji je utvrdio da nerođeno biće uživa ustavnu zaštitu samo do one mjere u kojem se ne sukobljava sa pravom žene na privatnost.

- Kada počinje život, nije pitanje u nadležnosti Ustavnog suda, istaknuo je Šeparović.

24. travanj 2024 16:30