StoryEditorOCM
DubrovnikMANJAK

Usred pandemije, dubrovačka bolnica traži 20 medicinskih sestara

Piše Silvia Rudinović
24. travnja 2020. - 14:28
Opća bolnica Dubrovnik početkom travnja raspisala je javni natječaj za zapošljavanje 20 medicinskih sestara i tehničara. Posao se nudi na određeno vrijeme do povratka stalno zaposlenih, a sve što treba je srednja stručna sprema i odobrenje za samostalan rad. Ravnatelj doc.prim.dr.sc. Marijo Bekić kaže kako se na natječaj u raspisanom roku od osam dana nitko nije javio.

- Nakon isteka natječaja su se javile dvije medicinske sestre, tako da će natječaj biti ponovljen. Tražimo sestre za rad na određeno vrijeme do povratka naših zaposlenica uglavnom s rodiljnih dopusta ili bolovanja – objašnjava ravnatelj Bekić.

Bolnica trenutačno radi smanjenim radnim opsegom, pa se uspijeva organizirati rad.
- Uspijevamo organizirati rad sukladno smjernicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite. Dio ljudi koji rade s COVID-19 pozitivnim ili suspektnim osobama je u rotaciji od 15 dana, na zaraznom odjelu, trijažnim punktovima i u Studentskom domu koji je sekundarni objekt za prijam zaraženih. Kako je bio reduciran hladni pogon, te su sestre usmjerene na djelatnosti vezane uz COVID-19 – kaže dr. Bekić.

image
Ravnatelj OB Dubrovnik dr. Marijo Bekić kaže kako im, po sistematizaciji radnih mjesta, nedostaje 60 do 70 medicinskih sestara
Božo Radić/Cropix


Dosadašnje brojke i klinička slika zaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dosad nije ugrozila organizaciju rada OB Dubrovnik. No, zapanjujući je podatak da dubrovačkoj bolnici i u redovnim okolnostima, bez pandemije koronavirusa, nedostaje između 60 i 70 medicinskih sestara i medicinskih tehničara. Podatak je, kaže ravnatelj Bekić, temeljen na sistematizaciji radnih mjesta u Općoj bolnici Dubrovnik.

Lanjskim su se prosvjedom medicinske sestre i tehničari uspjeli izboriti za svoja materijalna prava, a sad i oni s ostalima javnim službama strepe od smanjenja plaća zbog krize izazvane koronavirusom. Čelništvo Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara u četvrtak je bilo na sastanku u Vladi. Iako se riječ 'smanjenje', kažu, nije izravno spominjala, medicinske sestre strahuju da će 'val' zahvalnosti koji ovih dana vlada zbog njihovog izlaganja zarazi splasnuti kad na stol dođu zahtjevi za uštedama.

Ivan Večerin, predsjednik Podružnice HSSMS-MT Dubrovnik, kaže kako za svoj posao u pandemijskim okolnostima ne očekuje nagradu, ali očekuje da se stečena prava medicinskih sestara ne diraju. Još uvijek nemaju konkretnih prijedloga ni zahtjeva s Vladine strane. Predsjednica Glavnog vijeća tog sindikata, Anica Prašnjak nakon sastanka u Vlaldi izjavila je kako se sestre ne mogu ničega odreći, jer su se već dosad odrekle puno toga.

image
Ivan Večerin, predsjednik Podružnice HSSMS-MT Dubrovnik, kaže kako za svoj posao u pandemijskim okolnostima ne očekuje nagradu, ali očekuje da se stečena prava medicinskih sestara ne diraju/Foto: Božo Radić/CROPIX


Večerin je najavio kako će nakon krize objaviti podatke do kojih su došli analizom zaposlenih sestara po odjelima, s brojkama koliko gdje sestara nedostaje. Podaci će, kaže sindikalist, šokirati mnoge.
 
25. travanj 2024 01:44