StoryEditor
DubrovnikŽUPANIJSKI STOŽER CZ |

KORONAVIRUS U DUBROVNIKU Hospitaliziran zaposlenik bolnice, osoblje zračne luke, prijatelji skijaša...

Piše DV
21. ožujka 2020. - 15:18
Konferencija za medije Županijskog kriznog stožera ispred Opće bolnice Dubrovnik CROPIX
Iz Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije izvijestili su kako su u ovom trenutku u Općoj bolnici Dubrovnik hospitalizirane četiri osobe na liječenju zbog koronavirusa i njihovo opće stanje je dobro, a ukupan broj zaraženih trenutno je 14.
Riječ je o prvozaraženoj spremačici u Zračnoj luci, povratniku sa skijanja u Bugarskoj te jednom njegovom kontaktu, a četvrti slučaj je pomorac s Korčule.Ostali su u kućnoj samoizolaciji.

- Od 12 novih slučajeva koji su zabilježeni u posljednja 24 sata, sedam je zaposlenika Zračne luke Dubrovnik, jedan je djelatnik Opće bolnice Dubrovnik, jedan je pomorac s Korčule te dvoje kontakata drugozaraženog Dubrovčanina koji se vratio s odmora u Bugarskoj, kao i jedan strani državljanin. Svima je klinička slika blaga.
Od početka pandemije iz OB Dubrovnik ukupno je upućeno 66 uzoraka na analizu. U samoizolaciji je 389 ljudi, a od 33 prijave kršenja izolacije utvrđena su četiri slučaja i pokrenut je prekršajni postupak - navode iz Stožera.

Dodaju kako je zbog većeg broja otkrivenih oboljelih u posljednja 24 sata pokrenut je ranije ustvrđen protokol u OB Dubrovnik.

- Sukladno tome uspostavljena je Jedinica intenzivnog liječenja (JIL) za pacijente kojima je dokazana infekcija COVID-19, JIL za pacijente kojima je isključena infekcija COVID-19, uspostavljen je prostor s respiratorom za pacijente koji još nemaju potvrdu eventualne COVID-19 infekcije, posebni operacijski trakt za pacijente koji imaju dokazanu infekciju COVID-19, poseban sustav koridora, prostor za trijažu ispred bolnice-montažni objekt kao i izmještaj odjela na kojima su trenutno hospitalizirani pacijenti s COVID -19 infekcijom. Prema podacima lučkih uprava nije bilo uplovljavanja velikih brodova sa stranim putnicima.
Karantenski smještaj u posljednja 24 sata napustio je jedan državljanin Albanije koji je pod policijskom pratnjom ispraćen do državne granice RH. U Zračnoj luci Dubrovnik i dalje radi samo nužno osoblje, nakon što je jučer tijekom dana zaustavljen sav civilni zračni promet - izvijestili su iz županijskog Stožera CZ.

Također su ukazali na odluku Nacionalnog stožera CZ RH o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu ograničava se javni prijevoz putnika, tereta i vozila prema otocima i poluotoku Pelješcu.

- Na državnim trajektnim i brodskim linijama zabranjuje se sav putnički i teretni prijevoz prema otocima osim za sljedeće kategorije: hrvatske i strane državljane s prebivalištem, odnosno trajnim boravištem na otocima i poluotoku Pelješcu, njihova vozila (uključujući i vozila pod leasingom), djelatnike javnih zdravstvenih službi i djelatnike drugih javnih službi, djelatnike opskrbe trgovina te djelatnike pravnih osoba koje obavljaju nužne interventne popravke na otoku i njihova službena vozila.
Zabranjuje se održavanje svih brodskih linija, ali na području DNŽ ostaje na snazi linija Suđurađ – Lopud-Koločep – Dubrovnik. Odluka stupa na snagu danas - napomenuli su.

Upozorili su i kako se prema Odluci o privremenoj obustavi javnog prometa u trajanju od 30 dana obustavlja javni linijski prijevoz putnika u unutarnjem cestovnom prometu (izuzev autotaksi prijevoza), javni linijski prijevoz u međunarodnom cestovnom prometu, javni prijevoz u željezničkom prijevozu, tramvajski i drugi javnogradski prijevoz te sve ostale nespomenute vrste javnog prijevoza. Zatvaraju se i svi željeznički i autobusni kolodvori. Odluka se primjenjuje od 22. ožujka.

Izdvojeno

01. ožujak 2021 13:44