StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Uređenje škole u povijesnoj jezgri, uspjeh u ITU mehanizmu, otocima lani 250 tisuća eura, obnovljeno krovište Luže

Piše Grad Dubrovnik
28. travnja 2023. - 12:02
Gradonačelnik je obišao novu školu s biskupom Glasnovićem i predsjednikom Zaklade Caboga Stiftung Ivom FelneromGrad Dubrovnik

UREĐENJE ŠKOLE U POVIJESNOJ JEZGRI

Gradonačelnik obišao novu školu s biskupom Glasnovićem i predsjednikom Zaklade Caboga Stiftung Ivom Felnerom

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković ovog je tjedna u pratnji biskupa Roka Glasnovića i predsjednika Zaklade Caboga Stiftung Iva Felnera sa suradnicima obišao novu zgradu Osnovne škole Marina Getaldića u Ulici Ilije Sarake.

Radovi obnove, uređenja i adaptacije objekta izvedeni su zahvaljujući vrijednoj donaciji Zaklade Caboga Stiftung, a nekadašnju palaču omeđenu ulicama Ilije Sarake i Pobijana za potrebe organiziranja osnovne škole Gradu je na korištenje bez naknade ustupila Dubrovačka biskupija.

image

UREĐENJE ŠKOLE U POVIJESNOJ JEZGRI
Gradonačelnik je obišao novu školu s biskupom Glasnovićem i predsjednikom Zaklade Caboga Stiftung Ivom Felnerom

Predstavnici donatora izrazili su zadovoljstvo realizacijom projekta koji je osmišljen i temelji se na ideji revitaliziranja zapuštenih objekata unutar zidina s konceptom "povratka stalnog života" u Grad, a zahtjevni radovi adaptacije palače u školu usklađeni su i s Planom upravljanja jer je upravo revitalizacija povijesne jezgre jedna od važnih odrednica Plana.

Opremanje potrebnom nastavnom i ostalom školskom opremom također je financirano sredstvima Zaklade. U novom objektu OŠ Marina Getaldića izvodit će razredna nastava od 1. do 3. razreda, čime će se u i ovoj školi steći uvjeti za uvođenje jednosmjenske nastave za sve učenike.

Otvaranje uz početak školske godine

Nakon opremanja novog objekta i, u manjoj mjeri, školske zgrade Centar, a što se očekuje u lipnju ove godine, nova škola u povijesnoj jezgri otvorit će vrata za prve male korisnike s početkom nove školske godine.

 

22 MILIJUNA EURA ZA STRATEŠKE PROJEKTE

Potvrđena uspješnost prijave Grada Dubrovnika na ITU mehanizam

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske prihvatilo je kao uspješnu prijavu Grada Dubrovnika na Poziv za urbana područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) u financijskom razdoblju 2021. – 2027., putem kojeg će Dubrovnik i okolne općine imati na raspolaganju 22 milijuna eura za realizaciju strateških projekata.

Naime, Ministarstvo je obavilo pregled i provjeru prihvatljivosti prijave Grada Dubrovnika od 10. veljače 2023. te je utvrđeno kako su ispunjeni svi uvjeti, odnosno kriteriji prihvatljivosti definirani Pozivom.

image

22 MILIJUNA EURA ZA STRATEŠKE PROJEKTE

Ukupna sredstva koja će kroz ovaj mehanizam biti na raspolaganju za 22 urbana područja u Republici Hrvatskoj iznose 681,28 milijuna eura. Odlukom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Urbano područje Dubrovnik s Gradom Dubrovnikom kao gradom središtem te općinama Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle kao sastavnicama uspostavljeno je u srpnju 2021.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik pripremio je potpunu dokumentaciju za niz projekata koji se planiraju financirati sredstvima iz dostupnih fondova Europske unije, među ostalima i iz ITU mehanizma. Jedna od ključnih investicija je Park ‘n‘ Ride sustav na području Pobrežja čime bi se prometno rasteretilo uže gradsko područje. Ističe se i nabavka električnih vozila kroz projekt "Elektrifikacija i digitalizacija javnog autobusnog prijevoza" te ulaganja u zelenu infrastrukturu. Tako se među projektima izdvajaju i rekonstrukcije parka u Pilama, prostora oko Platane na Brsaljama i Parka Gradac, čime bi se ozelenio i potpuno krajobrazno preuredio prostor od Pila do Boninova.

Strategija razvoja urbanog područja

Prijavi je prethodila izrada Strategije razvoja Urbanog područja Dubrovnik usvojena od Koordinacijskog i Partnerskog vijeća.

 

KVALITETA ŽIVOTA

Za otoke u 2022. Grad izdvojio 250 tisuća eura

Grad Dubrovnik je u protekloj 2022. godini u različite projekte i programe na otocima uložio oko 1,9 milijuna kuna, odnosno oko 250 tisuća eura.

Najveći dio ovog iznosa, 480 tisuća kuna, izdvojen je za poboljšanje prometne dostupnosti otoka Koločepa. Grad Dubrovnik već duži niz godina subvencijama pomaže nesmetano odvijanje cjelogodišnje neprofitabilne lokalne brodske linije na relaciji Dubrovnik - otok Koločep i to dva puta dnevno.

Značajna sredstva, iznos od 368 tisuća kuna, uložena su u unapređenje zdravstvene zaštite na Elafitskim otocima. Tako je za rad ambulante na otoku Koločepu, za sufinanciranje plaće liječnika, isplaćeno 138 tisuća kuna, dok je za punkt pripravnosti hitne medicine na Elafitima osiguran iznos od 230 tisuća kuna.

image

KVALITETA ŽIVOTA
Za otoke u 2022. Grad izdvojio 250 tisuća eura

Ugradnjom 31 solarne ulične svjetiljke proširena je mreža javne rasvjete na otoku Lopudu. Projekt je vrijedan 357 tisuća kuna, od čega je polovica sredstava sufinancirana od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Na Koločepu je postavljeno 17 novih stupnih mjesta javne rasvjete, vrijednosti 204 tisuće kuna te na Šipanu 7 novih stupnih mjesta sa solarnim svjetiljkama u LED tehnologiji, vrijednosti 53 tisuće kuna.

Za mjesta Suđurađ i Šipanska Luka, Grad Dubrovnik je osigurao građevinski materijal za uređenje lokalnih puteva, u vrijednosti 95 tisuća kuna. Ujedno je sa 44 tisuće kuna financirana projektna dokumentacija za uređenje šumsko-edukacijske staze u Suđurđu.

Radovi na izgradnji kanalizacijskog sustava, u izvedbi Vodovoda Dubrovnik, vrijedni 12 milijuna kuna, nastavljaju se i kroz ovu godinu. Vodovod je, ujedno, krajem prošle godine potpisao i ugovor o sufinanciranju izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Suđurađ na Šipanu, vrijednosti 13,9 milijuna kuna, na kojem bi radovi trebali uslijediti nakon što se provede javna nabava.

Rekonstrukcija rive Donje Čelo

Završen je veliki infrastrukturni projekt rekonstrukcije rive Donje Čelo na Koločepu, vrijedan oko 30 milijuna kuna.

BRIGA O KULTURNOM DOBRU

Završena obnova krovišta Luže

Radovi na obnovi krovišta i ugradnji izolacije, koje je Grad Dubrovnik izveo na objektu Luže, privedeni su kraju, čime je riješen problem prodora kiše i vlage, kao i pojava plavljenja unutar zgrade Kina "Sloboda" i Teatra "Bursa" te im je ujedno povećana energetska učinkovitost.

image

BRIGA O KULTURNOM DOBRU
Završena obnova krovišta Luže

Grad Dubrovnik je projekt obnove uspješno prijavio na natječaj za neposredno sufinanciranje energetske obnove zgrada javne namjene sa svojstvom kulturnog dobra te je sufinanciran od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 784.807,85 kuna, odnosno 104.161,90 eura.

Radovi vrijedni 2,37 milijuna kuna

Ukupna vrijednost radova, koje je izvodila tvrtka Građevinar Quelin d.d., iznosila je 2.363.575,00 kuna s PDV-om, odnosno 313.347,00 eura.

24. travanj 2024 06:20