StoryEditorOCM
DubrovnikMATO FRANKOVIĆ O IZMJENI PROSTORNIH PLANOVA

UPU Gruški akvatorij povlači se s predstojeće sjednice Gradskog vijeća: Franjo Pašalić dobio 20 parking mjesta, a Grad nove granice koncesijskog područja

Piše Anton Hauswitschka
3. svibnja 2022. - 12:50

- Izmjene i dopune UPU-a Gruški akvatorij koje smo radili zbog putničkog terminala u Luci Gruž povući ćemo s dnevnog reda predstojeće sjednice Gradskog vijeća. Razlog su nove granice koncesijskog područja Marine Frapa koje smo usuglasili s resornim Ministarstvom - najavio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković danas na konferenciji za novinare.

Pojasnio je kako se našlo rješenje kojim će se Marini Frapa osigurati 20 parking mjesta a da se pri tome ne izgube parkinzi za građane.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- S vlasnikom marine već smo biti usuglasili da im prepustimo dio parking mjesta, no to resornom Ministarstvu nije odgovaralo jer bi se koncesionirano područje presijecalo na dva dijela. Stoga smo uspjeli pronaći mjesto koje se nalazi u središtu marine, zadovoljavajuće i za Grad i investitora. To sad moramo ubaciti u Izmjene i dopune UPU-a Gruški zaljev na temelju kojega će država formirati novu granicu koncesijskog područja. S obzirom da je rješenje pronađeno neposredno prije donošenja izmjena i dopuna, odlučili smo povući točku, te doraditi UPU da ne bismo gubili vrijeme - pojasnio je dubrovački gradonačelnik.

Osvrnuo se i na izmejene i dopune DPU-a Gospino polje, te naglasio kako se zbog konfrontacija s postrojenjima Vodovoda u sklopu projekta Aglomeracije  Dubrovnik, moralo ići na izmještanje pozicije buduće nove Sportske dvorane.

- Dvoranu smo izmjestili malo naprijed i ona će se graditi na zemljištu koje je u stopostotnom vlasništvu Gada Dubrovnika. Stari DPU je predviđao da za dio zemljišta moramo ići u izvlaštenje, što smo ovim izmjenama sada izbjegli. Na ovaj način smo uštedili jako puno vremena i, iako neće biti jednstavn, novu sportsku dvoranu izgradit ćemo do početka Svjetskog rukometnog prvenstva - kazao je Franković.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Govoreći o budućem braniteljskom naselju na Nuncijati, istakuo je kako za taj projekt više nema nikakvih zakonskih prepreka oko prostorne dokumentacije.

- Morali smo napraviti neke izmjene u manjem dijelu HIA-e bez koje se ne bi mogao realizirati kompletan projekt jer se ona odnosi na cestovnu infrastrukturu na Nuncijati. No, ovaj dio koji se tiče zemljišta za branitelje je riješen. Jučer sam imao s njima sastanak i kako mi je rečeno, većina branitelja odlučila se na tipsku gradnju koja podrazumijeva brže izdavanje građevinskih dozvola za gardnju. Manji dio će raditi samostalno - rekao je Mato Franković.

Dodao je kako će je za UPU Radeljević metodologija donošenja bila kriva, zbog čega se prema naputku Minsitarstva mora mijenjati metodologija radi zaštite javnog interesa.

 

19. travanj 2024 18:35