StoryEditorOCM
DubrovnikSJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Vlahušić: Zašto nas banka tjera da plaćamo poslovne prostore po većoj cijeni? Mislim da je Erste banka zavrnula ruku Matu Frankoviću! Potrebica: Ne želimo ništa podvaliti, ali želimo kupiti TUP po najboljim tržišnim uvjetima!

Piše Dv
28. ožujka 2022. - 12:03

Nakon kašnjenja od 40 minuta, počela je deseta sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. Promijenjen je prvi Prijedlog zaključka o prihvaćanju teksta Pisma namjere u svrhu sklapanja ugovora o kreditu između društva UTD Ragusa d.d. i poslovne banke. Iz drugog dijela Prijedloga maknuta je Erste&Steiermärkische bank. 

Gradonačelnik Mato Franković (HDZ) je rekao kako jutros u devet sati stigla nova ponuda OTP banke koja je znatno povoljnija od Erste banke. Jedan dio jamstava koji je tražila OTP ne korespondira s jamstvima koja traži ERSTE banka, ne možemo to ignorirati.  

- Predlažem nadopunu Dnevnog reda s točkom Davanje suglasnosti na Sklapanje ugovora o najmu poslovnih postora između Grada Dubrovnika i TUP-a, poručio je Franković.

Andro Vlahušić (nezavisni)  je tražio da se s Dnevnog reda skinu točke 3,4 i 5.

- Mislim da ćemo ovom odlukom uzrokovati jako puno problema. Ne znamo hoće li se raspraviti o kreditu OTP banke ili… U ovom trenutku ne znamo o čijoj banci raspravljamo, o kojem kreditu, o kojem uvjetima raspravljamo?! Dajte nam makar jedan da sjednicu odgodimo da vidimo o čemu se radi, dodao je Vlahušić.  

Vlahušićevi prijedlozi nisu prihvaćeni. S druge strane, Frankovićev prijedlog nadopune Dnevnog reda prihvaćen je većinom glasova.

Ivan Tropan (SDP) kazao je kako je prekratko vrijeme za pripremu.

- Mislim da danas ne možemo glasati o tome, treba vijećnicima dati više vremena, stvar je vrlo kompleksna, komentirao je Tropan tražeći odgodu glasanja.

Njegova stranačka kolegica, Anita Obradović Bonačić je također upozorila na kratko vrijeme pripreme za točke Dnevnog reda, posebno jer su se okolnosti promijenile. No, većinom glasova usvojen je Dnevni rad.

Na red je došao Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o zaduživanju Grada Dubrovnika

- Je li Grad Dubrovnik prezadužen, kako se financijski ponaša? Vrijeme sve demantira. Naime, da je Grad Dubrovnik rizična strana ne bi dobio smanjenje kamatne stope, opterećenje se smanjuje za 12 milijuna kuna. Tu se pokazuje umijeće ove Gradske uprave. Prije mjesec dana se govorilo da ću biti čarobnjak ako uspijem dobiti kredit za kupnju Društva TUP-a, a danas smo svjedoci da se dvije banke nadmeću. Odgovorni financijski poslujemo. Nisu samo dvije, nego tri banke dale ponudu: ZABA, OTP i ERSTE. Može se, ali treba odgovoran! Nijednu ratu kredita nismo zakasnili platiti, nijedna plaća nije kasnila. Svi su mislili da nećemo dobiti kredit, to se nije dogodilo. Neshvatljiv mi je stav kolege Roka i Cetinić koji su protiv kupnje društva TUP. Moramo biti unisono i držati se za isti štap, rekao je Franković.

Vlahušić je kazao kako ovo nema veze s Gradom Dubrovnikom nego s međunarodnim kamatama.

- Nije umijeće dobiti kredit, a založiti svu imovinu koju imaš. Grad Dubrovnik - poručio je Franković.

Gradonačelnik mu je uzvratio da smatra kako je uspjeh uštedjeti 12 milijuna kuna.

- Promislite što se sve može kupiti za 12 milijuna kuna? Grad Dubrovnik je kupio UTD Ragusu, platio je negdje oko 17 milijuna kuna, a danas je procjena Mimoze i Dubravke 66 milijuna kuna. Shvaćate li važnost te odluke? Ja danas razmišljam o budućnostima i što će nam donijeti društvo TUP. Ne treba davati cijeloga sebe, mi smo dali minimalno a dobit ćemo maksimalno!

Tropan je kazao kako je Franković 'epski obišao' zakon kad je riječ o Luci Dubrovnik.

- Izbjegli ste jamstvo i prebacili ga s Grada na Luku Dubrovnik. Postali su jamac na 96 milijuna kuna. Zakoni tu ne vrijede, kazao je SDP-ov vijećnik.

Ivan Cetinić (nezavisni) pitao je Frankovića gdje je pročitao da su on i Ivica Roko protiv kupnje TUP-a?

- Strateške odluke kad se donose, nema za njih uvijek vremena - poručio je Franković.

Katarina Doršner (HDZ) kazala je kako je jako važno tko je gradonačelnik.

- Gradska uprava ne rasprodaje imovinu nego vraća vrijednu imovinu, to je strateška imovina i sigurno to banka gleda, rekla je Doršner.

Pero Vićan (DDS) rekao je kako Dubravka ovog trenutka vrijedi 100 milijuna kuna.

Vlahušić  kazao je kako smanjenje kamata automatizam.

- HDZ nije pokrenuo kupnju UTD Ragusu, ja sam osobno odlučio kupiti UTD Ragusu, Gradsko vijeće je samo taj posao završio u vrijeme kad nisam bio gradonačelnik. Ako uzimamo kredit od 80 milijuna, a sama UTD Ragusa vrijedi 66, što nam treba ikakva druga jamstva? Zašto dopuštamo da nas danas netko drugi reketari?! - zapitao se Vlahušić.

Franković je kazao kako je on ostvario prvi kontakt sa CERP-om kad je riječ o UTD Ragusi.

Vićan se zapitao što je to javni interes.

- Za mene je javni interes kad gradonačelnik, ma tko to bio, danas Mato Franković, sutra Đuro Capor ili Gradsko vijeće procijeni da je nešto od strateškog interesa za Grad kao što je sad pitanje TUP-a, jučer UTD Ragusa. Onda svim dozvoljenim, poludozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima Grad ima pravo koristiti poluge vlasti da nitko to ne kupi osim Grad Dubrovnik.

Olga Muratti (HSU) osvrnula se na UTD Ragusu pohvalivši sadašnjeg gradonačelnika i njegovog prethodnika.

- Ako se onda pomoglo UTD, neka UTD pomogne nekom drugom društvu.

- Zalaganje za javno dobro u vezi DPDS Gradu Dubrovniku je donijelo 60 posto i to je dobro, rekao je Franković.

Marko Potrebica (HDZ) rekao je kako se „ništa ne događa po Duhu Svetom“ pa je tako naglasio da se ništa nije dogodilo automatizmom  - posebno kad je riječ o smanjenju kamate.

- Uvijek je manje vremena, ali vrijeme će nas sve demantirati. Imat ćemo dovoljno vremena danas. Najavio je kako će biti stanka od sat vremena da bi se usporedili uvjeti Erste i OTP banke.

Tropan ponovio je kako je i dalje premalo vremena za analizu. Bonačić Obradović (SDP) je kazala kako je pročitala svih 600 strana, a pitala je tko je još pročitao sve te strane?

Franković je poručio kako je nedavno bio u Zagrebu tri dana i samo se time bavio.

- Govorimo o 10 milijuna eura, to su ozbiljni novci! Uistinu se puno radilo na ovome, dan i noć, bio bih sretniji da smo prije 15 dana imali sve zaokruženo, da se prije 15 dana dogodilo da je druga banka reagirala i rekla da ima bolje uvjete. Jesmo li mogli ignorirati novu ponudu, ponudu OTP banke? Nemamo pravo to ignorirati, ali smo iz korektnosti obavijestili Erste banku o tome. Luka Dubrovnik će dati jamstvo na maksimalno godinu dana, treba znati pregovarati. Nadzorni odbor Luke Dubrovnik je donio odluku da je voljan dati jamstvo na godinu dana. Nismo se ponašali aljkavo,  ne možemo ignorirati da nam netko nudi fiksnu kamatnu stopu na 15 godina! - pojasnio je gradonačelnik.

Vićan je priznao kako nije pročitao 600 strana, pročitao je točke koje su mu bitne te ima svoj stav.

- Anita, da ja budem s tobom sedam dana u ordinaciji, ja ne mogu postati zubar!

Vlahušić je još jednom ponovio svoje  protivljenje kreditnom zaduženju.

- Zašto banka tjera nas da plaćamo poslovne prostore po dvostrukoj većoj cijeni? Mislim da je Erste banka zavrnula ruku Matu Frankoviću! - izjavio je.

Bonačić Obradović ponovila je kako ponude treće banke nema, odluka o Nadzornog odbora još nije došla te je naglasila kako će točka proći jer se 'dižu ruke po direktivi'.

Potrebica je pitao SDP-ovu vijećnicu zašto tako misli? Znam da bi bilo dobro da imamo vremena, ali zaista vremena nemamo. Ne želimo ništa podvaliti, ali želimo kupiti TUP po najboljim tržišnim uvjetima - podcrtao je Potrebica.

Maro Kristić (MOST) kazao je kako su okolnosti takve kakve jesu, a uvijek postoji određeni rizik.

Željko Raguž (DUSTRA) rekao je kako je održana sjednica Nadzornog odbora koji je odlučio o maksimalnom solidarnom jamstvu od godine dana. Krsitića ne čude uvjeti banke. 

Jednoglasno je usvojen Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o zaduživanju Grada Dubrovnika, a druga točka -  koja se tiče smanjenja kamatne stope s 4 na 0,5 posto  - također je usvojena.  

25. travanj 2024 04:08