StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKI GRADSKI VIJEĆNICI SUTRA ODLUČUJU

Ukida se gradnja bez garaža, a tamo gdje ceste nema, za svaki stan 200 tisuća kuna penala!

Piše Anton Hauswitschka
11. ožujka 2019. - 12:46
Ako se na sjednici dubrovačkog Gradskog vijeća, zakazanoj sutra, usvoji nova Odluka o plaćanju naknade za nedostajuće parkirališno mjesto, troškovi stambene izgradnje 'poletjet će u nebo', a posljedično tome i cijene četvornog metra u novogradnjama. Gradska uprava, kako se može čuti, novom Odlukom želi zauzdati građevinski 'bum' u Dubrovniku uoči izmjena prostorne dokumentacije i njezina usklađivanja sa novom tzv. 'buffer' zonom.

Naime, prema predloženoj Odluci na području Grada Dubrovnika na lokacijama koje imaju pristup cesti više se neće moći graditi stambeni objekti bez osiguranog parkinga ili garaže jer se, za takve objekte, više neće kao do sada moći platiti Naknada za nedostajuće parkirališno mjesto koja trenutno iznosi 30.000 kuna.

- Više se neće moći dobiti građevinska dozvola ako projektom nije predviđena garaža ili parking, a Naknadu za nedostajuće parking mjesto moći će platiti samo oni koji nemaju kolni pristup no po puno većoj cijeni nego je sada – ističe dubrovački gradonačelnik Mato Franković naglasivši kako je izmjena te Odluke zapravo početak izmjena i dopuna dubrovačkog GUP-a. – U travnju ćemo imati konzervatorsku podlogu koja je, obzirom na novu UNESCO-ovu zaštićenu zonu oko povijesne cjeline preduvjet za pokretanje procedure mijenjanja prostornih dokumenata – kaže Franković te najavljuje kako u gradskoj upravi procjenjuju da će procedura izmjena i dopuna GUP-a trajati godinu i pol dana.

Instrument naknade ubuduće će moći koristiti samo oni koji grade na lokaciji koja nema kolni pristup, no po novim cijenama. Za I zonu koja se odnosi na naselje Dubrovnik ona će iznositi 100 tisuća kuna po parking mjestu, a podsjetimo, za svaku stambenu jedinicu investitor treba osigurati minimalno dva parking mjesta. Za Zonu 2 u koje spadaju Bosanka, Donje Obuljeno, Čajkovići, Komolac, Mokošica, Nova Mokošica, Orašac, Pobrežje, Prijevor, Rožat, Sustjepan i Zaton Naknada će iznositi 60 tisuća kuna, za Zonu 3, odnosno Brsečine, Čajkovica, Gornje Obuljeno, knežica, Petrovo Selo, Suđurađ, Šipanska Luka, Šumet i Trsteno cijena će biti 40.000 a za 4. Zonu u kojoj se nalaze Dubravica, Gromača, Kliševo, Ljubač, Mravinjac, Mrčevo i Osojnik trebati će platiti 20 tisuća kuna za svako parking mjesto. A ukoliko slučajno vozite autobus, sve se množi sa dva.

Za one koji grade u skladu sa Zakonom o društveno poticajnoj stambenoj izgradnji naplaćivat će se 10 posto od navedenih naknada, kao u i onima koji 'prvi put gradi stambenu građevinu s jednom ili više funkcionalnih cjelina stambene namjene kojom rješava vlastito stambeno pitanje'. No prije toga među ostalim morat će dokazati da u vlasništvu nikada nisu imali nekretninu te da nikada nisu zatražili građevinsku dozvolu.
 
23. travanj 2024 16:20