StoryEditorOCM
DubrovnikVRIJEDNA REKONSTRUKCIJA |

UJUTRO PLACA, POPODNE TRG ZA UGOSTITELJE Tržnica u Gružu dobit će tendu i pokretne stolove, a prodavači će se tijekom radova moći preseliti u Lapad

Piše Bruno Lucić
13. listopada 2020. - 07:16
Na nedavno održanoj 33. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Sanitatu je dana suglasnost za uklanjanje zgrade u svrhu rekonstrukcije tržnice u Gružu. Na istoj je sjednici predstavljen je budući izgled gruške place, a o rekonstrukciji se počelo govoriti još u mandatu bivšeg direktora Sanitata Vedrana Kunice. Sadašnji direktor Sanitata Tomislav Tabak otkrio je u kojoj je fazi projekt.

image
Sanitat Dubrovnik


image
Sanitat Dubrovnik


- Projekt rekonstrukcije place u Gružu je u procesu dobivanja građevinske dozvole. Glavni projekt je izrađen i predan nadležnom Upravnom odjelu te očekujemo njihovo pozitivno očitovanje. Rekonstrukcijom će se obuhvatiti cjelokupni prostor tržnice osim ribarnice koja je nedavno rekonstruirana i nije predmet ovog zahvata. Ona će raditi neometano dok traju radovi na placi. Ovim projektom obnavljaju se poslovni prostori uz istočni zid place te se rekonstruira zid ljetnikovca Paladina Gundulića u skladu sa zahtjevima i uputama Konzervatorskog odjela. Na samoj placi će se u potpunosti zamijeniti podna površina, što uključuje sve podzemne instalacije u funkciji place i trasu komunalnih podzemnih instalacija koje pod njom prolaze. Placa će se natkriti velikim zaokretnim tendama, koje djelomično propuštaju svjetlost, koje u otvorenom položaju uz zaštitu od sunca omogućuju prirodno prozračivanje place i daju potrebnu visinu prostora, a u zatvorenom položaju štite prostor od kiše i vjetra, ističe Tabak te nastavlja:

image
Sanitat Dubrovnik


- Također, placa će se opremiti pokretnim prodajnim stolovima i dodatnom pratećom opremom. Što se tiče postojeća dva stabla na placi, stručnim pregledom utvrđeno je da su u lošem stanju te će se prema uputama stručnjaka ukloniti. Umjesto njih će se zasaditi dva nova stabla brijesta, a prilikom rekonstrukcije uredit će se i okolne podne površine pločnika, na kojima će se izvesti podzemni spremnik za otpad. Prema svemu navedenom ne treba dodatno isticati da će po završetku rekonstrukcije Dubrovnik dobiti moderan i prikladan prostor na kojem će i kupci i prodavači uz više standarde moći svakodnevno trgovati. Ne samo da će se placa rekonstruirati u kontekstu modernizacije nego će biti i ekološki prihvatljiva te će se urediti sva infrastruktura koja joj pripada. Dobit će se jedan polivalentni prostor koji će nakon zatvaranja place, u popodnevnim satima, služiti ugostiteljima i kao trg, što u prijašnjem projektu nije bio slučaj, objašnjava Tabak. 

image
Tomislav Tabak, direktor gradske tvrtke Sanitat
Božo Radić/Cropix


Prvi čovjek Sanitata naveo i kad bi se trebalo krenuti u rekonstrukciju i koliko je ona vrijedna.

- Čim dobijemo građevinsku dozvolu raspisat ćemo postupak javne nabave, a očekujemo da će sama rekonstrukcija trajati šest mjeseci od početka radova. Ovo će biti kapitalni projekt i ujedno najveći ovog tipa u Dubrovniku, Ukupna vrijednost projekta je procijenjena na 10 milijuna kuna, kazuje Tabak.

Pojavili su se informacije kako će se prodavači s tržnice u Gružu tijekom radova biti premješteni na lapadsku tržnicu. Direktor Sanitata obrazložio je što će se točno dogoditi s gruškim prodavačima za vrijeme radova.

image
Prodavači iz Gruža svoje će proizvode tijekom radova na rekonstrukciji moći prodavati u Lapadu
Tonći Plazibat/Cropix


image
Sanitat Dubrovnik


- Kako bismo osigurali neprekinutu opskrbu domaćim namirnicama sa svim prodavačima će se iskomunicirati mogućnost premještanja na placu u Lapadu. Nadamo se da će njihov interes da svoje proizvode nude i na lapadskoj placi ostati jednaki i da će se s veseljem vratiti u Gruž po završetku projekta. Prostor na placi u Lapadu je u potpunosti primjeren za preuzimanje ove funkcije i količine prometa jer smo nedavno završili projekt kojim smo ga osuvremenili i revitalizirali.

Zgrada odnosno ugostiteljski objekt „Franck“ na placi mora će biti uklonjen, Tabak je iznio razloge uklanjanja.

image
Ugostiteljski objekt "Franck" bit će uklonjen
Sanitat Dubrovnik


- Ugostiteljski objekt „Franck“ mora se ukloniti jer tako stoji u naputku Ministarstva kulture i Konzervatorskog odjela. Zbog rekonstrukcije zida ljetnikovca Paladina Gundulića u obavezi smo ukloniti sve neprimjerene dogradnje na tom lokalitetu i obnoviti istočni dio zida kako bi se otvorio kvalitetan prilaz placi i oslobodio prostor za buduće uređenje povijesnih vrtova u sklopu Gundulićevog ljetnikovca, zaključuje Tabak.  
24. travanj 2024 11:23