StoryEditorOCM
DubrovnikRAZVOJNI PROJEKTI GRADA DUBROVNIKA

Udvostručen iznos za stipendije, uređeno 20 igrališta, udruge mladih Stare Mokošice dobivaju prostore...

Piše Grad Dubrovnik
3. siječnja 2020. - 16:43
GRAD ZA MLADE


U 2020. UVEĆANJE ZA 100 posto

Grad izdvaja čak 2 milijuna kuna za stipendije


Grad Dubrovnik će u 2020. izdvojiti dva milijuna kuna za učeničke i studentske stipendije, što je povećanje od 100 posto u odnosu na akademsku godinu 2018./2019. kada je iz proračunskih sredstava za ovu namjenu utrošeno milijun kuna. Uz 57 novih ugovora o stipendiranju, dosadašnji primatelji stipendija potpisali su ugovore s uvećanim mjesečnim iznosima stipendija.


Tako će iznos stipendija za učenike koji se školuju u Dubrovniku porasti sa 320 na 500 kuna, a za učenike koji se školuju izvan Dubrovnika sa 640 na 1.000 kuna.

Studenti koji svoje obrazovanje nastavljaju u Dubrovniku dobivat će 800 umjesto dosadašnjih 600 kuna, dok će se iznos stipendija za studente koji studiraju u drugim hrvatskim gradovima povećati sa 1.000 na 1.500 kuna.


Stipendistima je ugovore prošli tjedan u Lazaretima svečano uručio gradonačelnik Mato Franković, koji je ovom prigodom izrazio zadovoljstvo porastom mjesečnog iznosa stipendija, ali i rastom broja dodijeljenih stipendija. Grad Dubrovnik trenutačno stipendira ukupno 152 učenika i studenta.


Pravo na stipendiju u akademskoj godini 2019./2020., uz ranije potpisnike ugovora, dodatno je ostvarilo 57 učenika i studenta u ukupno sedam kategorija: četiri učenika i četiri studenta koji su stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata, 10 nadarenih studenta u području prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti te području biomedicine i zdravstva, 17 nadarenih studenata u području društvenih i humanističkih znanosti, tri nadarena studenta u umjetničkom području, tri učenika i dva studenta iz obitelji slabijeg imovnog stanja, četiri učenika i devet studenata u deficitarnim zanimanjima te jedan student koji je osoba s invaliditetom.


ULAGANJA U INFRASTRUKTURU

U 2019. uređeno 20 dječjih i sportskih igrališta


Grad Dubrovnik je u 2019. godini temeljito obnovio i uredio 20 dječjih i sportskih igrališta te prostora za rekreaciju, uz redovite manje popravke i radove održavanja, za što je iz proračuna izdvojeno ukupno 4.619.442,15 kuna. Najveća pojedinačna investicija bila je izgradnja kompleksa igrališta OŠ Ivana Gundulića u Gružu vrijedna 1.150.163,00 kuna te rekonstrukcije dječjih igrališta na Gromači i u Kliševu s boćalištem, zajedno vrijedne 620 tisuća kuna.


Provedeni su radovi cjelovite obnove sportskih terena na Gorici sv. Vlaha, na Nuncijati, u Sustjepanu (dječje i sportsko igralište). Rekonstruirana su i igrališta u predjelu Soline u Zatonu, u naselju Sedam smrtnih grijeha te na Lopudu. Radovi uređenja podloge izvedeni su u Mokošici (kod okretišta 1B), kod „Kissa“ i na dječjem igralištu u „Našem domu“ te na igralištu Sv. Mihajlo.

Od ostalih investicija ističu se radovi na dječjim igralištima Bogišićev park, kod Opskrbnog centra u Novoj Mokošici, uređenje igrališta kod vrtića u Mokošici kao i radovi na sportskim terenima na Gromači i na Pelinama. Na dječjim igralištima u Bogišićevom parku, u Parku Luja Šoletića i na Batali izrađeni su temelji te je postavljena zaštitna gumena podloga za sprave za osobe s invaliditetom. Popravci sprava i druge opreme provedeni su na različitim gradskim dječjim igralištima i sportskim terenima.


Za izgradnju novih i održavanje postojećih dječjih i sportskih igrališta u Proračunu za 2020. godinu osigurano je približno šest milijuna kuna, a među novogradnjama ističe se sportsko-rekreacijski park na Babinom kuku. Uredit će se igrališta u Komolcu, u Novoj Mokošici, na Konalu, na Montovjerni (igralište i park), na Gorici i na Pločama te u Ljupču.

U program obnove uključena su igralište Šumica, igralište OŠ Lapad te dva igrališta u Novoj Mokošici. Predviđena su sredstva i za program održavanja, a isti uključuje igrališta u Zatonu Velikom, na Osojniku i u Suđurđu te igralište OŠ Mokošica.


RADOVI U TIJEKU

Udruge mladih Stare Mokošice dobivaju prostore

S obzirom da na području Stare Mokošice do sada nije postojao prostor za mlade, Grad Dubrovnik u suradnji s udrugama mladih Stare Mokošice dogovorio je desetogodišnji najam prostora, a koji je ranije koristila tvrtka Plava kava d.o.o.

Grad je osigurao i sredstava u proračunu u iznosu od 430.000,00 kuna za adaptaciju i uređenje navedenog prostora koji bi trebao biti priveden svojoj namjeni do svibnja, a čime će se osigurati adekvatan prostor za potrebe udruga mladih te uvjeti za razne aktivnosti, prije svega sportske.

I ovom investicijom Grad Dubrovnik nastavlja ulaganja za potrebe mladih, nakon uređenja prostora u Luci Dubrovnik, gdje su u tijeku radovi adaptacije petstotinjak kvadratnih metara za udruge mladih koje djeluju pod okriljem Centra za mlade Grada Dubrovnika i udruge iz oblasti tehničke kulture.
25. travanj 2024 16:43