StoryEditor
DubrovnikU PETAK, 11. LIPNJA|

Udruga Sigurnost u prometu organizira javnu tribinu "Izaberi život ne drogu"

Piše dv
10. lipnja 2021. - 09:25
(Photo by JOHN MOORE/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP)John Moore

Dragi sugrađani, pozivamo Vas na veliku javnu tribinu pod nazivom „IZABERI ŽIVOT NE DROGU“ koja će se održati na otvorenome, dana 11. lipnja 2021.godine s početkom u 18.30 sati u kino Jadran, (stara gradska jezgra).

Na navedenoj tribini koju organizira Udruga Sigurnost u prometu uz potporu grada Dubrovnika, povodom Međunarodnog dana borbe protiv ovisnosti uz ostale će izlagati i najveći hrvatski autoritet na području liječenja ovisnosti, gosp. Slavko Sakoman, primarijus te redoviti profesor psihijatrije i znanstveni savjetnik u trajnom zvanju, Sveučilište u Zagrebu.

Također ćemo imati i izlaganje bivše ovisnice o teškim drogama, koja će ispričati tužnu životnu priču.

Nažalost u R Hrvatskoj pa tako i u našem gradu je uočen ozbiljan porast broja ovisnika o svim vrstama opijata. Od 2011. do 2019., u zemlji je u porastu broj pušača, osoba koje piju alkoholna pića, konzumiraju drogu, ali i sredstva za smirenje. Trend je zabrinjavajući.

Rezultati istraživanja zloporabe sredstava ovisnosti u 2019. godini stavljaju zloporabu sredstava ovisnosti na vrh javnozdravstvenih prioriteta u Republici Hrvatskoj.

Sve ukazuje na potrebu planiranja adekvatne politike te promptnog donošenja strateškog okvira za djelovanje u cilju nalaženja učinkovitih i sveobuhvatnih preventivnih mjera i intervencija kako bi se smanjila zloporaba sredstava ovisnosti u Republici Hrvatskoj

Između 2011. i 2019. godine među odraslima (u dobi između 15 i 64 godine), ali i među mladima (od 15 do 34 godine), utvrđen je uzlazni trend pušenja, konzumacije alkohola, uporabe sedativa i trankvilizatora, uporabe bilo koje ilegalne droge, kao i kanabisa, ecstasyja, amfetamina i kokaina.

Ali najgora situacija je s korištenjem droge. Naime, udvostručio se broj odraslih koji su konzumirali neku ilegalnu drogu između 2011. i 2019. godine, a najčešće korištena ilegalna droga bio je kanabis, čija je uporaba 2019. godine bila dvostruko veća i među odraslima i među mlađim odraslima u odnosu na 2011. godinu.

Relativno najveći porast uporabe između 2011. i 2019. godine utvrđen je za uporabu kokaina, za oko četiri puta u 2019. godini u odnosu na 2011. godinu. Primjerice, kokain je u 2011. godini uzimala oko jedna od 100 osoba u dobi od 15 do 34 godine, a u 2019. je to činila oko jedna od 25 osoba te dobi. 

Ti zabrinjavajući podaci ukazuju na potrebu za hitnim intervencijama u ovom području, prije svega donošenjem nacionalne strategije suzbijanja zloporabe sredstava ovisnosti, kao i oblikovanje učinkovitih preventivnih strategija.

20. lipanj 2021 23:58