StoryEditorOCM
DubrovnikNOVI PROJEKT|

UDRUGA ‘DVA SKALINA‘ ZA RODITELJE I DJECU: Kroz pjesmu, pokret i sliku najmlađi postaju svjesni sebe, a roditelji postaju snažniji

Piše Gabrijela Bijelić
7. rujna 2021. - 19:50

Udruga „Dva skalina“ koju su 2002. osnovali roditelji djece s cerebralnom paralizom, prvenstveno radi potreba djece za socijalizacijom, obrazovanjem, obrazovanje, fizikalnom i drugom terapijom ususret dvadesetoj obljetnici predstavila je projekt „ Pjesmom, pokretom i slikom upoznajem svoje tijelo“ namijenjen najmlađima s teškoćama iz spektra autizma. Projekt se temelji na principima i metodama Reedukacije psihomotorike, u literaturi poznate i pod nazivom Teorija pokreta.

Upoznavanje sebe i svijeta

Reedukacija psihomotorike je, objašnjavaju u Udruzi, znanstveno utemeljena metoda za rad s djecom iz spektra autizma i s djecom koja imaju druge teškoće u razvoju. Metoda reedukacije psihomotorike se zasniva na neurološkoj i neuropsihološkoj osnovi razvoja djeteta.

image
Podižemo ruke iznad glave
Udruga Dva Skalina

- Pokret i tijelo su okosnica tretmana. Pokret, dodir, riječ, pogled, glas su dio reedukacije psihomotorike i imaju za cilj kako pomoći djetetu da prođe ili ponovo prođe put sazrijevanja određenih psihomotornih obrazaca. Kroz pokret, dijete spoznaje svoje tijelo. Kad upozna i ovlada svojim tijelom, postaje svjesno sebe, svog postojanja. A dijete svjesno sebe, pokretom kreće dalje ka drugome, upoznaje drugog, upoznaje prostor oko sebe, upoznaje svijet i doživljava iskustva iz kojih se rađaju predstave, opažanja, kognicije i emocije – tumače nam autorice timskog projekta i tumače kako djeca ovom metodom upoznaju svoje tijelo, imenuju i prepoznaju njegove dijelove kroz pokret, stihove, pjesmu i sliku. Sve te radnje, kažu nam, prožimaju tijelo i djetetove osjećaje i obogaćuju njegovo saznanje.

image
Jasmina Tepštić, Vesna Hodak, Antonija Kovačić i Anita Šetka
Ahmet Kalajdžić
Tim za potporu

Tim za potporu pri Udruzi 'Dva skalina' Čine Vesna Hodak, vanjska suradnica Udruge Dva skalina, autorica i voditeljica Projekta, po struci diplomirani defektolog (sadašnji naziv edukacijski rehabilitator); Marte Meo praktičar i pedagog senzorne integracije. Od svih titula, najvažniju je dobila u srpnju, postavši baka maloj Nađi. Kristina Spajić, koautorica Projekta logopedinja je i autorica glazbe na temu tjelesne cjelovitosti. Kristina će virtualnu podršku obiteljima koji sudjeluju u Projektu pružati iz Zagreba gdje se ovih dana preselila.

- Sve vježbe i aktivnosti koje su u Projektu udruge, prilagođene su sposobnostima i mogućnostima djece. Autorica i voditeljica projekta je Vesna Hodak, vanjska suradnica Udruge Dva skalina, edukacijska rehabilitatorica, obučena za vježbe reedukacije psihomotorike osmislila je pjesmice za upoznavanje svog tijela, vizualnu podršku u programu Boardmaker i u drugom odgovarajućem programu, a Kristina Spajić, logopedinja je sve pjesmice uglazbila i vokalno interpretirala. Mali sudionici projekta sukladno mogućnostima, u situacijama igre i zabave u svom domu, jednostavnim pokretima uz pomoć i podršku roditelja, provode integraciju i reintegraciju doživljaja dobivenih pokretima i čulima. - objašnjavaju nam iz Udruge 'Dva skalina'.

Uče i roditelji

Dodaju kako edukacijska rehabilitatorica i logopedinja provode projekt tako što pružaju potporu obitelji djece s teškoćama iz spektra autizma i osnažuju ih kako bi kroz zajedničku igru i neformalne situacije, stvarali uvjete za usvajanje tjelesne cjelovitosti i koristili pokret za poticanje komunikacije i razvoj osjećanja kod djeteta.

image
Podižemo ruke iznad glave
Udruga Dva Skalina

- Projekt je osmišljen sukladno današnjem stupnju korištenja informatičkih tehnologija u uvjetima pandemije. Podrška, savjetovanje i osnaživanje roditelja, razmjena informacija i materijala, snimanja i analize videozapisa igri i zajedničkih aktivnosti u obitelji, provodi se putem odabranih internet aplikacija za komunikaciju – objašnjavaju autori. Napominju kako je projekt prilagođen današnjem trenutku pandemije, tako da se susreti s roditeljima i djecom održavaju putem video poziva tijekom kojih se obitelj savjetuje i educira što će se koji mjesec igrati (vježbati), na koji način, kojim tempom, kako dijete motivirati za igru.

- Razgovara se zatim o nedoumicama roditelja, načinima prevladavanja uočenih prepreka u igri i vježbi. Roditelji, na kraju mjeseca šalju video zapise edukacijskoj rehabilitatorici i onda zajednički video razgovorom analiziraju postignuća u tretmanu djeteta. Uočavanjem postignuća, roditelja osnažujemo da nastavi dalju igru, odnosno vježbanje s djetetom jer postaje svjestan i siguran u svoje roditeljske vještine.

Najbolji terapeuti

Iz iskustva u Udruzi već znaju kako su mame i tata često uplašeni ili nesigurni u svoje kompetencije rada i igre s djetetom koje ima teškoće u razvoju. Primjećuju da roditelji često misle da nisu dovoljno educirani i da zato mogu pogriješiti. No, ako im stručnjak pruži potporu i savjete, roditelj se polako osnažuje, a gotovo sve životne situacije u domu postaju prilike za stimulativni razvoj djeteta s teškoćama.

image

Anita Šetka, tajnica Udruge 'Dva skalina', Antonija Kovačić, predsjednica Udruge, autorica projekta Vesna Hodak i Jasmina Tepšić (Slijeva na desno)
Ahmet Kalajdžić

- Često srećemo roditelje djece s teškoćama u razvoju koji odlaze na mnoge terapije. Slažemo se da su terapije veoma važne za stimulaciju razvoja djece, ali naglašavamo da je najbolji terapeut roditelj djeteta. Uz potporu odgovarajućih stručnjaka, roditelji mogu učiniti veliki napredak u razvoju djece jer su s djecom stalno. Zato je jedna od vrijednosti ovog Projekta u tome što edukacijska rehabilitatorica i logopedinja, pružaju edukativnu i motivacijsku potporu roditeljima kako bi stekli kompetencije za stimulaciju ranog razvoja djeteta, a što je i Zaklada ICF prepoznala na natječaju – ističu iz 'Dva skalina', udruge koja je još jednom podržala dobru ideju i prijedlog, te pokazala inicijativu da među prvima (ako ne i prva) provede virtualnu podršku roditeljima djece s teškoćama u razvoju.

U projekt je uključeno petero djece, a nakon završetka Projekta sljedeće godine priručnik sa stihovima, fotografijama i CD s pjesmicama bit će dostupan i drugim obiteljima.

image
Podižemo ruke iznad glave
Udruga Dva Skalina
Aktivnosti ‘Dva skalina‘

Udruga „Dva skalina“ okuplja i organizira roditelje i druge osobe koje mogu i žele pridonijeti podizanju kvalitete života djece s teškoćama u razvoji i njihovih obitelji.
Od 2019. su u novom prostoru, izgrađenom potporom Dubrovačko-neretvanske županije, opremljen donacijom Zaklade Blaga djela, te pravnih i fizičkih osoba.
Osim Dnevnog boravka gdje okupljaju djecu i mlade s udruženim višestrukim teškoćama u razvoju i potpuno ovisne o tuđoj pomoći, udruga je aplicirala na mnogobrojne natječaje u zemlji i inozemstvu za financijska sredstva za proširenje djelovanja. Dobili su rješenje za pružanje socijalnih usluga dnevnog boravka, rane intervencije, psihosocijalne pomoći i uključivanja u programe obrazovanja. Time su stekli i uvjete za projekt 'Pjesmom, pokretom i slikom upoznajem svoje tijelo'. U travnju ove godine Projekt je izabran na natječaju Zaklade ICF s kojom je potpisan ugovor o donaciji za provedbu.

01. listopad 2023 23:56