StoryEditorOCM
DubrovnikSEZONSKO VOĆE

Učinili smo đir placom u Gružu, Dubrovčani prokomentirali visoke cijene trešanja: ‘Pa čovječe, to je cijena bifteka! Za kriješve ne bih platio više od 8 eura!‘

Piše Ahmet Kalajdžić
9. svibnja 2023. - 11:16

Vijest o tome kako se u Splitu, na tamošnjem Pazaru trešnje prodaju po cijeni od 7 do čak 14 eura po kilogramu prenijeli su skoro svi mediji u regiji. Mnogi se zgražavaju nad previsokom cijenom, ali još više nad činjenicom kako i takve, preskupe uvozne trešnje imaju kupce. Bio je to povod da obiđemo placu u Gružu i doznamo kakva je tamo situacija, odnosno nude li se trešnje već i u Gružu. No, nismo ih pronašli, a prodavači za nikad tijekom svibnja bogatijim bancima ističu kako "domaće kriješve neće dozreti prije kraja svibnja" ili "ne daj Bože bolesti pa da se nekom zbog silne želje moraju kupiti, ali u moju kuću neće prije nego zarumene u đardinu".

image
Ahmet Kalajdžić

Usporedbe radi, cijene nisu pristupačne ni u susjednoj BiH gdje se, primjerice u Mostaru, trešnje prodaju po 8-12 eura/kg, ali ih u Sarajevu još uvijek nema. No, zato svi komentiraju hrvatske odnosno splitske cijene te smo isto pitanje postavili i našim sugrađanima. Mnogi su i spontano zabestimali kad su čuli za splitsku cijenu, ali se većina odlučila suzdržati i komentar sačuvati samo za sebe. No, njihov je izraz lica bio dovoljno rječit. Ipak, cijenu su komentirala dvojica sugrađana:

image

Rikard Rossetti

Ahmet Kalajdžić

- Pa čovječe, to je cijena bifteka! Ja biram biftek! Nije domaće nego uvoz, ali to je tržište! Tko voli, nek izvoli! Tražili smo slobodno tržište i to smo dobili! - kaže kapetan Rikard Rossetti.

image

Milan Pendo

Ahmet Kalajdžić

- Trešnje od 20 i više eura ja sigurno ne bih kupio! Neki imaju i vjerojatno ne biraju niti paze pa kupuju, vjerojatno ti ljudi imaju. Osobno ne bih za kriješve platio više od 40-50 kuna, odnosno ne više od 8 eura. To je maksimum! - komentira umirovljenik Milan Pendo.

image
Ahmet Kalajdžić

Na kraju, recimo i to kako su jutros kupci ipak imali široki izbor domaćeg voća, prije svega jagoda. Bilo ih je iz Neretve, Stona i Postranja u Župi dubrovačkoj, a cijene su bile 2,50-3 eura za mjericu od pola kilograma, dok se od povrća najviše tražio mladi bob kojem je cijena već pala na 5 eura za kilogram.

image
Ahmet Kalajdžić
20. travanj 2024 12:05