StoryEditorOCM
DubrovnikTRENUTAČNO GA IMA, DONEDAVNO VLADALA NESTAŠICA

Ubodete li se na zahrđali čavao, cjepivo protiv tetanusa nećete dobiti na Hitnoj, treba ga kupiti u ljekarni

Piše Silvia Rudinović
15. ožujka 2022. - 07:27

Ima li dovoljno cjepiva protiv tetanusa i zašto ga se ne može primiti na Hitnoj pomoći, nego se u slučaju potrebe, uboda na čavao, posjekotine ili neke druge rizične ozljede, treba kupiti u ljekarni?

Nema hitnoće

- To nije neka novost. Što se tiče obveznih lijekova koje ima Hitna, tu nema antitetanusa. Razlog je što se to cjepivo može primiti u roku 72 sata od ozljede i što se radi o cjepivu ili lijeku kojeg ordiniraju liječnici obiteljske medicine te se bilježi u medicinski karton pacijenta. Tu se ne radi o hitnoći. Onda bi se moglo postaviti pitanje mnogih lijekova koje bi bilo dobro imati na Hitnoj, ali ih nema – kaže Luka Lulić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije.

Nestašica cjepiva protiv tetanusa u veledrogerijama i ljekarnama bila je zabilježena prije tri godine. Opskrba cjepivom trenutačno je normalna. U Ljekarnama Dubrovnik kažu kako ga imaju na zalihama, baš prošlog tjedna stigla je posljednja pošiljka.

- S obzirom da ga duže vremena nije bilo, postoji mogućnost nestašice na tržištu, ali trenutačno je opskrba ovim cjepivom kod nas uredna – napominju iz Ljekarni.

Sugovornici kažu kako je cjepiva uvijek bilo za potrebite pacijente, ako ne na Hitnoj ili u bolnici, onda u ljekarnama.   

- Ako liječnici u ordinaciji ili na Hitnoj pomoći nemaju cjepivo protiv tetanusa, ono se kupuje u ljekarni, tako je uvijek bilo - kaže dr. Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Nema BCG

Tetanus je akutna zarazna bolest  u narodu poznata kao 'zli grč', a najčešći simptom je ukočenost čeljusti. Kako to pojašnjavaju iz Zavoda, gutanje je otežano, javlja se nemir, ukočenost vrata, ruku i nogu, glavobolja,  grlobolja, povišena temperatura i zimica. U kasnijem tijeku bolesti grč mišića lica izaziva karakterističan izraz s fiksiranim smiješkom i podignutim obrvama. Inkubacija je tri do 21 dan. U posljednjih 15 godina nije bilo oboljelih od tetanusa u našoj županiji.

Djeca se u Hrvatskoj cijepe protiv tetanusa od dojenačke dobi i tijekom školovanja kombiniranim cjepivima. U slučaju ozljede liječnik odlučuje o mogućoj primjeni cjepiva za postekspozicijsku zaštitu.

Prošlog smo ljeta pisali o nestašici obveznih cjepiva protiv dječje paralize ili poliomijelitisa (IPV) te protiv difterije, tetanusa i pertusisa odnosno hripavca (Di-Te-Per) za djecu stariju od četiri godine. Dr. Lakić kaže kako Zavod trenutačno raspolaže svim potrebnim cjepivima, pa i Di-Te-Per, osim BCG. Proteklih nekoliko godina, na europskoj i svjetskoj razini prisutan je problem opskrbe cjepivom protiv tuberkuloze.

- Pošiljku BCG-a očekujemo do kraja tjedna. Treba znati da jedno pakiranje sadrži 20 doza, pa dolazi do rasapa. Kako nema toliko djece, onda ga bacaju ga – kaže dr. Lakić.

11. ožujak 2024 13:10