StoryEditorOCM
DubrovnikPOČELO OBILJEŽAVANJE DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DANA BRANITELjA

U TVRĐAVI IMPERIAL NA SRĐU Otvorene izložbe "Orlando" i "Logoraši"

Piše DV
Foto: DV
5. kolovoza 2019. - 00:36
Otvaranjem dviju izložbi u Muzeju Domovinskog rata u tvrđavi Imperial na Srđu započelu je dvodnevno obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. „Orlandove ratne godine 1991. – 1995.“, iz fundusa Muzeja, autorice Varine Jurica Turk i „Logoraši“, gostujuću izložbu autora Josipa Ivan, Ivana Ivan i Gordane Čep imale su višestruki povod uz Dan domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja - 600 godina Orlanda i 11 godina rada Muzeja u neobnovljenoj tvrđavi Imperial.

Što je sve Orlando prošao u ratna  vremena, što se sve bitno oko njega događalo zabilježeno je u postavu koji uključuje i cijelu 1993. godinu ali i postrojavanje hrvatskih branitelja 2011. godine, riječ je o izvornim ratnim fotografijama iz muzejske zbirke koje su snimili istaknuti dubrovački i hrvatski fotografi i fotoreporteri za vrijeme Domovinskog rata.

Izložba "Logoraši" dotiče se bolne teme i to na jedan drugačiji način - skulpturama umotanima u zavoje ranjenika, koje slomljene predstavljaju onakve ljude kakvi su u logorima ali i nakon njih upravo i bili - poluživi.'Upečatljivo goleme i zgrčene šake raširenih prstiju poput kandža, simbol su očajnika koji se hvata za slamku, za stijenu spasa, za skute utjehe, za hranu i preživljavanje. Izložba je postavljena u suradnji MDRD i Dokumentacijskog informacijskog središta iz Zagreba, a posvećena je svima onima koji su prošli strašne torture logora, kako je večeras na Srđu rečeno, "pratećeg sredstva svih ratova 20. stoljeća".'

 
24. travanj 2024 19:43