StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD DUBROVNIK

RAZVOJNI PROJEKTI: U Novoj Mokošici 200 parkirališnih mjesta, obnovljena riva u Rožatu, u Velikom Zatonu gradi se skretač...

Piše Tekst i foto: Grad Dubrovnik
14. veljače 2020. - 10:04
TRI NOVA PARKIRALIŠTA

Napreduje izgradnja 200 parkirališnih mjesta u Mokošici

U Novoj Mokošici aktivna su gradilišta parkirališta s ukupno 200 novih parkirališnih mjesta, a njihove vizure već su vidljive. Prvo parkiralište kapaciteta 72 mjesta smješteno je ispod zgrada HRVI, sjeverno od OŠ Mokošica.

Ovaj projekt obuhvaća i rekonstrukciju „T“ križanja ceste Ulice Marina Kneževića s ulicom Od izvora u kružni tok s četiri privoza. Dok radovi na platou parkirališta napreduju, u idućih 15 dana očekuje se i početak izgradnje kružnog toka kao pristupa budućem parkiralištu i zgradama HRVI.

Radovi na novom parkiralištu u Ulici Marina Kneževića započeli su u listopadu. Ukupno će raspolagati sa 59 parkirališnih mjesta od čega su tri mjesta predviđena za osobe smanjene pokretljivosti. U sklopu investicija u prometnu infrastrukturu, krajem studenog započeli su i radovi na projektu 66 potpuno novih parkirališnih mjesta na dijelu između Ulice Marina Kneževića i Između dolaca.


Ukupna vrijednost investicija u javna parkirališta Mokošice prelazi 10 milijuna kuna. U sklopu ulaganja u prometnu infrastrukturu u najvećem prigradskom naselju, dodatnih 1.1 milijun kuna osigurano je u ovogodišnjem Proračunu za spojnu cestu Tamarić, a u Ulici Bartola Kašića predviđena je garaža s 206 parkirališnih mjesta za koju je izrađeno idejno rješenje.

INVESTICIJE - RIJEKA DUBROVAČKA

Završena riva u Rožatu

Dovršeni su radovi na obnovi rive u Rožatu vrijedni ukupno 2.2 milijuna kuna, kojima je spriječeno njeno daljnje propadanje. Projekt je obuhvatio sanaciju obale i izgradnju novog obalnog zida, a čitav prostor je obložen i popločan kamenom. Riva je zadržala svoj raniji oblik, koji je bio potpuno narušen zbog oštećenja nastalih djelovanjem rijeke na njezine temelje i tlo na kojem je sagrađena.

Pristanišni betonski obalni zid bio je raspucan i utonuo, a kamena riva u zapadnom dijelu gotovo potpuno urušena. Izvedenim radovima osigurana je stabilnost i primjeren izgled prostora ispred Franjevačkog samostana, svojevrsnog mjesta okupljanja stanovnika tog područja.

Riječ je tek o početku uređenja Rijeke dubrovačke, naglasio je gradonačelnik Mato Franković u utorak prilikom obilaska obnovljene rive. „Ovaj projekt smo prijavili na sufinanciranje Ministarstvu mora tako da očekujemo dio novca iz resornog ministarstva. Sukladno odluci Vlade RH nastavljamo projekt obnove cijelog područja Rijeke dubrovačke izgradnjom novih privezišta i vjerujem da će se brzo krenuti u radove.

Rješavamo i komunalnu infrastrukturu. Gotova je prva dionica izgradnje kanalizacijske mreže do ambulante. Sad se ide u drugu dionicu, javna nabava je gotova, radovi bi trebali početi vrlo skoro, čekamo još odluku o odabiru nadzora, čime će se riješiti kanalizacijska mreža cijelog prostora Rijeke dubrovačke'“, rekao je gradonačelnik Franković.


PROMETNA INFRASTRUKTURA

Započela rekonstrukcija ceste i izgradnja skretača u Velikom Zatonu

U Velikom Zatonu u tijeku su radovi izgradnje izgradnju nove kolničke trake za lijevo skretanje na križanju za ulazak u mjesto. Riječ je o dionici dugoj 270 metra, a cijelom će dužinom biti izrađen i nogostup s ogradom, koji će omogućiti sigurno kretanje pješaka prema Malom Zatonu. Zahvat na državnoj cesti D8 koji Hrvatske ceste realiziraju suradnji s Gradom Dubrovnikom obuhvaća i novu autobusnu stanicu.

Ova rekonstrukcija povećat će sigurnost prometovanja navedenom dionicom, posebice kod skretanja, koje je do sada zbog nepreglednog zavoja bilo opasno. Povećat će i sigurnost pješaka te olakšati kretanje osoba s invaliditetom jer će se u sklopu nogostupa na pješačkom prijelazu na križanju u Zatonu Velikom postaviti i rampa za jednostavniji prelazak.

Jedan je ovo u nizu projekata nastao u suradnji Grada Dubrovnika i Hrvatskih cesta, u koje spada i obnova državne ceste DC8 na dionici Veliki Zaton - Štikovica, u duljini od 3,05 kilometara, ali i rekonstrukcije tri križanja (Bosanka, Lozica i Orašac).
 
24. travanj 2024 12:49