StoryEditorOCM
DubrovnikTUŽNA OBLJETNICA

U Mokošici položeni vijenci u znak sjećanja na tragično poginulih devetero mladih Dubrovčana

Piše dv
7. listopada 2021. - 18:19

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast devetero mladih sugrađana koji su 7. listopada 1991. godine poginuli prilikom udara granate u sklonište u Novoj Mokošici. U ime Grada Dubrovnika vijence su položili gradonačelnik Mato Franković te pročelnici Marijeta Hladilo i Dživo Brčić.

Uz 30. obljetnicu herojske obrane Grada, Grad Dubrovnik je obnovio prostor spomen obilježja u Mokošici. Postojeća ploča s imenima stradalih dodatno je uokvirena kamenim pločama, uz simbole križa i hrvatskog pletera te uklesanom vizurom udara granate s tragovima gelera, točno na mjestu gdje je pala granata koja je usmrtila mlade ljude.

Bilo je to najveće pojedinačno stradanje za vrijeme opsade Grada, na samom početku općeg napada na Dubrovnik, u kojima su se nemilosrdno gađala i civilna područja. Gradsko naselje Mokošica još  nije bilo okupirano, a minobacački projektil pao je ravno ispred skloništa. Na mjestu su poginuli braća Nikola (18) i Miho (19) Liban, Joško Vuković (20), Vladimirka Dopsai (17), Denis Čimić (18), Alen Vasiljević (20), Milenko Kulaš (20), Ivo Maškarić (36) i Jozo Brajović (41), a još četvero mladih je ranjeno.

Grad Dubrovnik i građani Dubrovnika ih ne zaboravljaju.

19. travanj 2024 05:46