StoryEditor
DubrovnikNAJAVA UPLOVLJAVANJA |

U LUKU GRUŽ STIŽU DVA KRUZERA KOMPANIJE ‘CARNIVAL‘, POMORCI SE VRAĆAJU DOMA Iskrcaj "starih" i ukrcaj "novih" časnika za posade kruzera

Piše Ahmet Kalajdžić
6. svibnja 2020. - 15:17
Kruzeri Carnival Magic i Carnival BreezeDV
"Dubrovačkom vjesniku" je potvrđeno kako će u dubrovačku luku Gruž 19. svibnja uploviti kruzer "Carnival Magic", a 26. svibnja uplovit će i kruzer "Carnival Breeze". Međutim, s njima ne stižu putnici na krstarenjima Jadranom i Mediteranom, nego isključivo pomorci koji, već mjesecima, nemaju mogućnost iskrcaja sa svojih brodova.

Naime, zbog pandemije koronavirusa, u cijelom je svijetu obustavljen zračni promet te su pomorci postali kolateralne žrtve pandemije i zaposlenici koji su unatoč zamrlom tržištu krstarenja mjesecima na svojim brodovima čekali smjenu posada.

Prema riječima inspektora ITF-a i predstavnika Sindikata pomoraca RH za jug Hrvatske Romana Perića, brodovi će nakon plovidbe preko Atlantskog oceana prvo svratiti do britanske luke Southampton, a potom uploviti u španjolski Cádiz, te u Civitavecchiju u Italiji.

Sljedeća luka je Dubrovnik iz kojeg će brodovi otploviti za Pirej u Grčkoj te Istanbul u Turskoj, a potom provu okreću ka zapadu i Floridi. Naime, pored iskrcaja posada koje su već dugo na brodovima, očekuje se da će se na spomenute kruzere ukrcati dio pomoraca koji bi na američkoj obali trebali čekati konačno oživljavanje cruising-sezone za "ploveće hotele". Naš sugovornik stiče:

- U luci Gruž će vjerojatno uslijediti iskrcaj hrvatskih te crnogorskih pomoraca, dok će se članovi posade s područja Srbije i Sjeverne Makedonije najvjerojatnije iskrcati u Pireju. Može se zaključiti kako je riječ o iskrcaju u luke najbliže matičnim zemljama članova posade, ističe Perić koji posebno naglašava:

- Pretpostavlja se kako će se na dva spomenuta kruzere iz flote "Carnivala" ukrcati određeni dio posade, uglavnom časničkog kadra iz Italije i Hrvatske, prvenstveno časnika koji već duže vrijeme čekaju na ukrcaj te će s ostalima produžiti za Floridu. Nezahvalno je spekulirati o kojem je broju pomoraca riječ, ali se pretpostavlja da će se sa spomenutim brodovima stići 200 do 300 pomoraca, vjerojatno će se približan broj časničkog kadra ukrcati.

Ovo je najbolji pokazatelj priprema za skoro oživljavanje cruising-tržišta, što s golemim interesom iščekuju sve luke Jadrana i Mediterana. Većina kompanija kao što su Royal, Celebrity i ostale odlučile su se na ovakav potez masovne repatrijacije posada svojim brodovima prvenstveno iz ekonomskih razloga, ali i zbog nemogućnosti repatrijacije pomoraca s američkog tla. Zanimljivo je da, kad se govori o američkom i tržištu Velike Britanije, kako su njihovi vjerni putnici na krstarenjima već počeli uplaćivati buduća putovanja kako bi time ne samo sebi osigurali putovanje, nego uplatom pomogli svojim kompanijama prolazak kroz aktualnu krizu te im tako osigurali poslovnu likvidnost.
02. kolovoz 2021 02:44