StoryEditorOCM
DubrovnikKOMPLEKS S PET ZVJEZDICA

U Luci Šipanskoj otvara se Vila Katino, otočani ostali bez odvodnje

8. svibnja 2017. - 21:54

U Luci Šipanskoj uskoro se otvara kompleks Vile Katino - četiri luksuzne vile s pet zvjezdica te prateći objekti sagrađeni su na 5,5 hektara zemljišta uz samu obalu. Otvorenje ovog luksuznog objekta s tri bazena, polivalentnim sportskim terenima, amfiteatrom za priredbe i kinom, a samo 9 spavaćih soba, nedavno je medijski predstavljeno kao resort u kojem će gosti imati maksimalan komfor i privatnost. U kompleksu je najprije iz temelja obnovljena stara vila Katino, izgrađena još početkom 20. stoljeća za šipansku obitelji Stjepović. Sve oko nje su novogradnje uključujući i ogromno zemljište kompleksa od mora do vrha brda.

Kada će se točno otvoriti resort nismo uspjeli doznati, budući da su kontakt telefoni tvrtke Mikado d.o.o. isključeni. Ta je tvrtka na otoku zastupa vlasnika Katinog ruskog biznismena Konstantina Veniaminovića Goloschapova i izgradila čitav kompleks. Više se puta pisalo o vlasniku Mikada, šipanskom Rusu koji ljetuje na ovom otoku, i kako će za otočane uraditi sve što im u komunalnom smislu nedostaje. Pratila su se obećanja mještanima i gradskoj upravi o donaciji 6 milijuna kuna za projekt kanalizacije, dovođenju novog podmorskog kabela za jaču struju, te asfaltiranje 2,5 kilometra makadama do brda Velji vrh i uređenje drugih otočkih cesta... No na kraju čini se, da Šipanci nisu gotovo ništa dobili, a najmanje kanalizaciju.

Božo Brajović, predsjednik mjesnog odbora Luke Šipanske kaže kako je donacija projekta vodovoda i kanalizacije bila tek obećanje koje nitko nikada nije ugovorio na papiru. Na obećanju je sve i ostalo:
- To je krenuo glas kroz puk, no ne od Goloschapova, nego od Vlaste Pavić koja je tada bila na čelu tvrtke Mikado d.o.o., a koja je nosila izgradnju Katina. To je ona obećavala u njegovo ime. Nama je sve bilo sumnjivo od početka jer su oni odmah planirali zatvoren sustav kanalizacije biopročistačima – govori Božo Brajović koji danas nema kontakta s predstavnicima ruskog vlasnika Katinog:. - Netko kaže i kako kompleks i nije više u vlasništvu Rusa nego nekoga iz Švicarske. Na kraju, čini mi se da će se pokazat da je to od nekog 'našeg Rusa – dodaje on.

Komunalni problemi između tvrtke Mikado i Grada Dubrovnika u Luci Šipanskoj, rješavaju se već godinama jer je za renoviranja vile Katine, cijelo selo trpjelo buku građeviskih strojeva i kamiona, a nastali su i problemi zbrinjavanja iskopa na otoku, rekonstrukcije srušenog mula te asfaltiranja šumskog puta prema Veljem vrhu iznad kompleska Katino. Zbog tih je problema otok obilazila i inspekcija zaštite okoliša.

Prije nekoliko godina, dok su radovi trajali, a time i obećanja investitora Dubrovačkom vjesniku su iz tvrtke Mikado, na pitanje što je s projektom vodovoda i odvodnje odgovorili da će izvođenje kanalizacije na Šipanu biti dijelom donirano, a dijelom zajednički financirano s lokalnim partnerima, Gradom Dubrovnikom, te da su glavni projekt za izvođenje kanalizacije predali Vodovodu Dubrovnik 2013. godine, temeljem kojeg je Vodovod trebao ishoditi građevinsku dozvolu.

Za popravak i djelomično asfaltiranje ceste Dvor – Katino investitor je platio 562.500 kuna, tvrdili su iz Mikada, a za rekonstrukciju niskonaponskog električnog voda i izvođenje nove trafo stanice u Luci Šipanskoj oko 2,5 milijuna kuna. Naveli su kako je izradu Glavnog projekta investitor platio 781.250 kuna, te da je za potrebe postupka izdavanja građevinske dozvole naručena je Izrada parcelacijskog elaborata i dva nalaza sudskih vještaka na okolnost vrijednosti zemljišta na kojemu bi se trebao izvesti pročistač, što je investitor dodatno platio 20.000 kuna." Tako je svoj komunalni doprinos tada objašnjavala uprava tvrtke Mikado, a tadašnja uprava Vodovoda na čelu s Perom Miškovićem potvrdila je kako se s ruskim investitorima pregovaralo oko kanalizacije na Šipanu, toga, za Vodovod tada, ne baš prioritetnog projekta. Trenutno, "Vodovod Dubrovnik ne izvodi radove na otoku Šipanu, poručuju iz te tvrtke:

- Što se tiče eventualne donacije za izradu potrebne dokumentacije i izgradnje mreže vodoopskrbe i odvodnje u Luci Šipanskoj, Vodovod Dubrovnik nije primio nikakav novac za tu svrhu te nismo u nikakvim direktnim ili indirektnim kontaktima s ruskim investitorom", odgovaraju danas, a vezano za objekt Katino, nisu, pišu, postavljali posebne uvjete iz sfere odvodnje jer je to u Luci Šipanskoj, gdje još ne postoji mreža javne odvodnje otpadnih voda, nadležnost Hrvatskih voda.

Iz uprave Vodovoda Dubrovnik ne pišu ništa o projektu kanalizacije na Šipanu, no zato Brajović kaže kako su njemu rekli da je projekt u tijeku, ali kako Dubrovnik nema gradonačelnika, nema ni ulaganja, i sve će kasniti najmanje godinu dana. - Vodovod izvlašćuje ljude i građevinska dozvola je u ishođenju, projekt je napravljen, a iz kojih će para to napraviti vidjet ćemo. Govorili su nam da će to biti iz Fonda za ruralni razvoj, ali to još ne znamo – govori Božo Brajović.

No, ako je oko donacije vode i odvodnje od strane šipanskog Rusa sve propalo, Šipanci su ga na kraju, malo medijskim pritiskom, malo inspekcijama, uspjeli natjerati da iz Šipanskog polja makne brdo šuta i zemlje i popravi ceste koje su ionako razrovali kamioni Kamgrada koje je bilo angažirano na gradnji.

- Cestu su napravili i asfaltirali, sve su završili uredili. Odnijeli su i šut, napravili protupožarne ceste za još tri kilometra. Brdo šuta koje je bilo u Šipanskom polju odneseno je, no ne na zemljište koje im je bila ustupila crkva jer je odlaganje na toj lokaciju zabranila inspektorica zaštite okoliša.

Šut je odnesen na protupožarni put za što smo imali pripremljen projekt od Šumarije, na sjeverozapadnom dijelu otoka, Sav onaj šut je odnesen i poravnata je zemlja sve do oranice. Očistili, ogradili, poravnali. Ljudi već na toj zemlji sade i nitko na bi pomislio da je tu bila hrpa zemlje – govori Brajović.

16. travanj 2024 11:21