StoryEditorOCM
DubrovnikS POPLAVLJENE TENTURIJE

U Komolcu ljuti i na gradsku vlast! ‘Za jakog juga i lebića uvijek dolazi do ‘imbufa‘ jer je korito Omble zadnji put jaružano 1916. godine, posljednje godine života austrougarskog cara Frane Josipa‘

Piše Ahmet Kalajdžić
24. studenog 2022. - 07:30

Dan nakon nezapamćenog potopa, na predjelu Tenturija, mještani uz lijevu obalu rijeke Ombleu srijedu su  mnogli malo odahnuti. Točnije: nadaju se da će moći jer meteorolozi, unatoč tome što je jutros bilo relativno lijepo vrijeme kad smo ih obišli i doznali dio stečenih iskustava i ono na što se još žale, kratko iza podneva kiša je počela ponovno padati, vrativši bore na zabrinuta čela Komolčana. Jer, utorak je protekao u srčanoj obrani obiteljskih kuća i gospodarskih objekata pored njih, susjed je pritekao u pomoć susjedu, a u noći se strepilo što će donijeti jutro i ruža vjetrova.

image

Mještani Tenturije još zbrajaju štete plimnih poplava

Božo Radić/cropix/

Upravo je šiločina koja na dubrovačkom području puše već danima „nabila” more u do jučer pitome vāle, a kiša koja istodobno pada učinila Omblu dubljom no inače. Iako je slično na cijelom Jadranu, dolina Omble i posebno Tenturija razlikuju se po tome što se visoka plima redovito ponavlja a mještani tvrde kako nadležni malo ili nimalo čine da se popravi stanje o kjem su ih joiš porije par godina uredno izvijestili i upozorili na ono što se može, odnosno što su slutili da će se dogoditi. Na Tenturiji, gdje se nalazi ukupno 28 obiteljskih i još šest gospodarskih objekata kao i brojne poljoprivredne površine koje se marljivo obrađuju, glavni razlog oplimavanja svih tih objekata i agrarnih površina na lijevoj strani Rijeke dubrovačke je ispličalost korita:

image

Ombla se još nije potpuno povukla u svoje plitko korito

Božo Radić/cropix/

-Iz priča naših djedova i starijih mještana ostalo je zapamćeno kako posljednji put korito Omble bagerovano, odnosno jaružano još davne 1916. godine, posljednje godine života austrougarskog cara Frane Josipa- rekao nam je pomorac Ivica Bušlje u magazin čije stare obiteljske kuće je i ove godine prodrla plima. Kod jakog juga i lebića uvijek dolazi do ”imbufa”, odnosno do povećanja razine mora i Omble, a sve zbog plitkosti korita. Ako su još i velike padavine, uslijedi ”prebacivanje’’ (izljev) Potoka velikog ispod benzinske stanice u Komolcu te prelijevanja svih odvodnih potoka od izvora rijeke do ACY marine. Štete su već narasle na stotine tisuća eura, a radovi koji su se prije nekoliko godina vršili na odvodnim potocima te njihovom betoniranju značili su samo to da je na postojeće blato i travu nabačen beton te im se time samo smanjila protočnost.

image

Umirovljeni poslovođa Petar Stražičić pokazuje štete od poplave

Božo Radić/cropix/

Kritičan je i umirovljeni trgovac i poslovođa Petar Stražičić koji se prisjeća da je prije pet godina njegov sin išao žaliti se:- Posjetio je gradonačelnika Frankovića i gospodina Peza te su mu obećali riješiti problem puta uz rijeku. Cesta redovito poplavi uz ovakve plime. Kao i susjed Bušlje, mislim da bi jaružanje korita Omble dosta pomoglo. Riječno dno je puno mulja, pijeska i otpada a da je dublje i čišće ne bi se dogodilo da voda dođe doslovce do kućnih vrata i samo 1 cm ispod razine našeg kućnog praga! Srećom, u kuću nije prodrla, ali pamtimo da je najteže bilo oko 18 sati: voda se digla, kiša padala k‘o iz kabla...sve se skupilo! Svakih 20-ak minuta voda se na kratko povlačila, ali ako bude južine- opet će rasti! Srećom, mislim da će okrenuti na buru. Sve me podsjeća na situaciju prije desetak godina kad je do naših kuća prodrla bujica s brda poviše naselja, ali smo i tad imali sreće jer su sinovi žurno uklonili vrata i voda je oticala a da nije prešla kućni prag. Bujica nema od kad su očišćeni kanali, ali korito treba produbiti. A za ovakvo je vrijeme čovjek najveći krivac!

image

Katija Bušlje pokazuje razinu prodora vode u magazin stare obiteljske kuće

Božo Radić/cropix/

Svega se prisjeća i Katija Bušlje:- Kataklizma! Sjećam se da smo kao djeca, vraćajući se iz škole, čekali 5-10 minuta pa bi se voda povukla i mogli bi kući. Ali, jučer je bio kaos te smo na povlačenje plime čekali i po 25 minuta. Očito se zbiva nešto ludo! Pomažući roditeljima morala sam spašavati koke koje su spas našle popevši se na par letvi u đardinu te sam im otvorila kućicu. Voda nam je prodrla u magazin te u starije kuće susjeda, posebno obitelji Meić- kaže Katija i uz gorki smijeh dodaje:- Eto, barem kupus i blitvu ne treba zalijevati!

image

Skiper Josip Kušt pokazuje razinu vode u đardinu

Božo Radić/cropix/
image

More i Ombla prodrli su u đardin i dvorište obitelji Kušt

Josip Kušt/

I skiperu Josipu Kuštu voda je narasla do prst ispod kućnog praga! Iznova smo spoznali značaj izostalog jaružanja. Jer, najbitnije je produbiti dno rijeke. Sjećam se da je rijeka nekad bila znatno dublja, a sad se kod oseke može pješice preći! Nakupilo se puno smeća i mulja, a ne pomažu ni ronioci koji često rone i vade krupni otpad. Nema dugoročnog rješenja dok se korito ne produbi i rijeka ne ”povuče” mulj ka ušću. Istina, odavno nije bio ovako ekstremno niski tlak. Bio je šilok, a da je bio lebić, ne znam što bi bilo s nama!? Nemoćno smo od podneva do 18 sati gledali rast razine vode, a ako se korito uskoro ne uredi, pitam se hoćemo li potonut već ove ili ”tek” slijedeće godine?

image

Samuel Tomislav Vaxelaire kaže da je rijeka brzo mijenjala razinu

Božo Radić/cropix/

Njegov prijatelj Marko Liović prije deset godina je doselio iz Puntane kraj Poreča:- Jučer je plima umnogome sličila „aqua alti” u Veneciji. Mislim da bi pomoglo produbljenje dna barem sredinom riječnog korita jer bi voda pronašla svoj put i svi bi odahnuli!- kaže a konobar Samuel Tomislav Vaxelaire dodaje:- Na Tenturiji živim od 2000. godine i mogu samo reći da su plime sve veće a jučer je bio opći potop! Rijeka bi za samo pola minute naglo porasla, a cijelu noć je put bio poplavljen! Srećom, meni nije prodrla u kuću, ali je đardin poplavio. Uz to se visoka voda u odnosu na ranije godine dosta dugo zadržala. No, najteže je bilo susjedima Meićima čija je kuća starija a podzemne im vode prodiru između kamenih ploča u dvorištu.

image

Daska na kućnom pragu obitelji Meić ipak je poslužila kao "brana" jačeg prodora vode u kuću

Božo Radić/cropix/

Posjetili smo i više puta spominjanu kuću obitelji Meić. Tamo smo zatekli samo Antuna Meića, teško pokretnog umirovljenog skladištaraa koji se prisjetio prethodnog dana:

image

Starac Antun Meić opisao je dramatične događaje u utorak

Božo Radić/cropix/

-Razina vode u predsoblju se mijenjala svakih 5-10 minuta! Pumpa nam je svo vrijem radila a puno je pomogla i daska koju smo na kućnom pragu postavili kao ”branu” te voda nije prodrla u sobu. Supruga je u kominu ležala na kauču i povremeno ustajala da upali ili ugasi pumpu, a ja u drugoj sobi. Eto, preživjeli smo bez teških posljedica! Sjećam se da je slično, čak i puno lošije bilo davno, u lipnju 1978. istodobno kad je u Veloj Luci bio tsunami, odnosno onaj plimni val. Plima je tad ovdje bila čak metar i pol! Nakon toga je više puta bilo manjih plima, ali znam da bi mi trebali ukloniti stare ploče u dvorištu da voda ne prodire između njih, a onaj čiji je to posao treba produbiti dno Omble.

image

Razina Omble jutros nije bila svugdje ispod razine rive i ceste na Tenturiji

Božo Radić/cropix/
25. travanj 2024 09:19