StoryEditorOCM
DubrovnikMOGLO JE BITI I GORE

U Dubrovniku su od Genovske ciklone najviše stradala stabla. ‘To što napravi nevrijeme, ne možete predvidjeti‘

Piše Silvia Rudinović
23. studenog 2022. - 19:15

Obilna kiša, jako jugo i prizori poplavljenih riva na širem dubrovačkom području obilježili su ovaj utorak. Gradske službe bile u u pripravnosti, najviše je bilo posla za vatrogasce, a pridružio im se i Vrtlar na uklanjanju alepskog bora na lapadskim semaforima, u dvorištu stambene zgrade u Ulici Iva Vojnovića 88-104.

- Na teren smo izašli na zahtjev Domouprave teren nakon što je primijećeno da se bor opasno nakrivio. Na temelju mišljenja naših inženjera izdali smo rješenje o uklanjanju. Kako ne bi tko nastradao, a s obzirom da je procijenjeno kako bi bor mogao nanijeti veliku štetu, prometno redarstvo je zatvorilo lokaciju, vatrogasci su uklonili stablo, a mi smo s Čistoćom dovršili posao i očistili teren. Potom je orezan gornji dio grana sa susjednoga stabla kojem je uklonjeni bor bio oslonac. Izdali smo preporuku Domoupravi da žurno mora orezati te borove. Ima još jedan bor koji je opasan za kojega moramo vidjeti tko će mu pristupiti s obzirom da se ne radi o gradskoj čestici – kaže Alma Majstorović, direktorica gradskog društva Vrtlar.

image

Na cestu ispod Minčete nevrijeme je srušilo čempres

Čitatelj/

Izuzev ovog primjera, Vrtlar jučer i danas nije više imao posla s uklanjanjem oštećenih niti dojave o prijetećim stablima. Nekoliko dana ranije, u nevremenu su stradali borovi podno Lovrijenca i čempres ispod Minčete.

- To što napravi nevrijeme, ne možete predvidjeti, kao što je bio slučaj s borom u Lapadu. Svi smo vidjeli da je taj bor bio zdrav, bez gljivica ili neke bolesti. Međutim, beton kojim je okružen, visina, guste grane, sve je to narušilo stabilnost stabla – kaže Majstorović.

20. travanj 2024 15:34