StoryEditorOCM
DubrovnikŠTO SE DOGAĐA?

Tvrđava Imperial odavno bez koncesije, a još uvijek se ne zna hoće li Grad raspisivati natječaj za novu i ima li zainteresiranih

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
16. travnja 2021. - 07:24

Nakon niza neizvjesnih godina, na blagdan svetoga Vlaha ove godine stigla je vijest da je Općinski sud u Dubrovniku uknjižio brisanje prava koncesije na tvrđavi Imperial na Srđu, simbolu obrane od srpsko-crnogorske agresije 1991., koje je tvrtka Razvoj golf stekla na temelju ugovora sklopljenog s Gradom Dubrovnikom 2009. godine.

U lipnju prošle godine

Rasplet je to dugogodišnje sage, čiji se kraj počeo nazirati kada se u lipnju 2020. na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća konačno našao Prijedlog odluke o raskidanju ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperial. Tada je vijećnik Nikša Selmani (Srđ je Grad) istaknuo kako je nakon sedam godina njihova točka dnevnog reda konačno došla na raspravu, a gradonačelnik Mato Franković (HDZ) izrazio je zadovoljstvo što nakon sedam godina Gradsko vijeće donosi odluku o tvrđavi, te najavio kako će se na tom mjestu izgraditi memorijalni centar s ugostiteljskim sadržajima.

- Grad je ugovorom Razvoj Golfu dao tvrđavu u najam, osim donjeg dijela u kojem je Muzej Domovinskog rata, a koncesija se odnosila na obavljanje ugostiteljske ili hotelske djelatnosti najviše kategorije. Izrijekom je u ugovoru navedeno da se ugovor sam po sebi raskida, a ugovorne strane oslobađaju obveza, ukoliko Urbanističkim planom uređenja ne bude predviđena ugostiteljska i hotelska djelatnost. A Urbanistički plan uređenja iz 2013. predviđao je uglavnom kulturnu namjenu. Dakle, ugovor se raskinuo sam po sebi, naveo je tada Selmani, obrazlažući prijedlog.

 

Sve je kao i prije

Gradsko vijeće jednoglasno je utvrdilo raskid ugovora. Brisanjem prava koncesije tvrđava na Srđu vratila se u ruke Grada Dubrovnika, a Muzej Domovinskog rata, koji se nalazi u njezinom prostoru, sada valjda očekuju bolji dani. Muzej čuva uspomenu na najteže vrijeme u novijoj dubrovačkoj povijesti, a od samog osnutka suočava se s problemom neadekvatnih uvjeta u devastiranim prostorima tvrđave.

image
Varina Jurica, ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik
Cropix

– Zasad nismo dobili nijednu novu službenu odluku, sve je isto kao i prije. Treba napraviti cijeli projekt obnove, skupiti pare i krenuti u obnovu, a mi se nadamo da ćemo dobiti malo više kvadrata kako bi realizirali sve ono što smo predstavili prošlog 6. prosinca. I dalje radimo na tome za budućnost, ali prvi je potez Grada – rekla je ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Varina Jurica Turk.

– Ne znam ni zašto bi se raspisivao novi natječaj za koncesiju kad smo je se tek sad riješili. Zašto uopće koncesija? To, po meni, ne bi trebalo jer smo se i dosad patili s kompatibilnošću sadržaja. Između stalnog postava je bio wc i restoran, u povijesnim prostorima in situ. Nitko ni od muzejskih djelatnika nema ništa protiv da bude i restoran i kafić i pogled s tarace, zašto to ne bi bilo, svi muzeji u svijetu to imaju, zašto ne bi imao i ovaj, ali ne mora onda biti da je muzej na jednoj četvrtini, a da je na tri četvrtine restoran, kao što je bilo dosad. Radili smo na nacrtima, tlocrtima i planovima, tako da smo spremni za predložiti i više varijacija na temu – istaknula je Jurica Turk.

image
Muzej Domovinskog rata Dubrovnik smješten je unutar tvrđave Imperial
Cropix

– Dok ne dobijemo novu odluku, mi smo legalisti i držimo se onoga što su nam dali. Kao i svake godine, kiše su nas dodatno devastirale. Već trinaestu godinu sekamo, peremo gljivice i ubijamo se s bubama i dezinsekcijom. To su uvjeti koje teško možete objasniti nekome tko nije radio u njima. Čekamo da prestanu kiše, srećom, nema ni toliko posjetitelja, pa ćemo se moći početi baviti fizičkim radovima da bi to tijekom sezone sličilo na nešto. Valjda neću u mirovinu prije nego krene obnova – s osmijehom je zaključila ravnateljica Muzeja.

Pare su najmanji problem

Društvo prijatelja dubrovačke starine, koje je aktivno u obnovi spomenika kulture na području bivše Dubrovačke Republike, spremno je sudjelovati u obnovi, a evo što na tu temu kaže dopredsjednik Društva Maro Kapović:

image
Tvrđava Imperial na Srđu oslobođena je koncesije no još uvijek nema naznaka za njezinu obnovu
Cropix

- Bili smo spremni pomoći tu obnovu, zajedno s Gradom Dubrovnikom pod čije se okrilje tvrđava vratila. Ova cijela situacija s koronom sve je zaustavila jer nam to financijska sredstva trenutno ne dopuštaju. Ali svakako smo spremni pomoći – istaknuo je Kapović. – Tu čak nisu toliki problem financijska sredstva, koliko dobar projekt koji treba pažljivo osmisliti, kao i sve ono što prethodi projektu. Treba sve usuglasiti s konzervatorima i arheolozima, to traje puno duže od same obnove. Društvo prijatelja spremno je na sve načine, posebno svojim iskustvom, pomoći u obnovi, objeručke s Gradom, posebice zbog simbolike tvrđave, točke obrane Grada i Muzeja Domovinskog rata – zaključio je Maro Kapović.

Iz Grada nam do isteka roka za predaju teksta nisu odgovorili na pitanje kada možemo očekivati raspisivanje javnog natječaja za davanje tvrđave u koncesiju, je li netko već iskazao interes za slično te hoće li Muzej Domovinskog rata, koji niz godina djeluje u neadekvatnim uvjetima, biti obnovljen.

image
Dubrovački Muzej Domovinskog rata dobro je posjećen
Cropix
Nema više koncesije od 30 godina

Općinski sud u Dubrovniku je rješenjem br. Z-112/21 od 02.02.2021. izbrisao upis iz teretovnice z.ul. 2065 k.o. Dubrovnik, koji je glasio:
“Na temelju Ugovora o koncesiji od 25.03.2009. solemniziranog po javnom bilježniku pod br. ov. 675/09, osniva se pravo koncesije na nekretnini u vlasništvu Grada Dubrovnika i to na č.zgr. 2439/1 u (ukupne površine 18899 m²) u z.ul. 2065 k.o..Dubrovnik. Koncesija se daje na vrijeme od 30 godina, počevši od dana kada je koncesionar počeo obavljati djelatnost, sve na korist: “RAZVOJ GOLF” d.o.o. (OIB: 72710846070)”.
Upis koncesije je 3.02.2021. izbrisan.

23. travanj 2024 09:38